Wiktoria Błaszczyk
III rok kształcenia w Szkole Doktorskiej |
Dyscyplina Rolnictwo i ogrodnictwo
University of Naples Federico II
W okresie od 25 maja do 14 czerwca 2025 roku odbyłam staż naukowy na wydziale Budownictwa Lądowego i Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Neapolitańskiego im. Fryderyka II (University of Naples Federico II), realizowanym w ramach mobilności krótkoterminowej Erasmus+. Opiekunem naukowym stażu był Profesor Stefano Papirio. Celem wyjazdu było poszerzenie wiedzy teoretycznej oraz zdobycie praktycznych umiejętności z zakresu biologicznych metod obróbki biomasy, a także rozwój kompetencji laboratoryjnych.
Fot. University of Naples Federico II
Podczas stażu uczestniczyłam w badaniach nad termofilną fermentacją beztlenową o wysokiej zawartości ciał stałych, prowadzoną w reaktorach laboratoryjnych w trybie okresowym w temperaturze 50 °C. Pracowałam z różnymi kombinacjami substratów: odwodnionymi osadami ściekowymi, ciekłą frakcją organicznych odpadów komunalnych, gnojowicą świńską, obornikiem bawolim i serwatką.
Fot. Laboratorium Analiz i Badań Środowiskowych
Monitorowałam produkcję biogazu i analizowałam jego skład, koncentrując się na zawartości metanu i dwutlenku węgla. Przeprowadzałam także ocenę stabilności procesu poprzez pomiary zasadowości całkowitej i stężenia lotnych kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem specjalistycznego analizatora. Dodatkowo analizowałam wpływ różnych ładunków organicznych i warunków mieszania na efektywność fermentacji, a także oceniałam właściwości chemiczne pofermentu
Ponadto moje zadania obejmowały przeprowadzenie testów BMP, czyli eksperymentów wsadowych (batch test) w celu oceny biochemicznego potencjału metanowego, realizowanych w 250 ml butelkach fermentacyjnych w temperaturze 37 °C. Celem tych działań była optymalizacja procesu fermentacji oraz ocena jakości i przydatności pofermentu jako nawozu.
Poza pracą badawczą, staż był również doskonałą okazją do poznania bogatego dziedzictwa kulturowego regionu. Neapol to trzecie co do wielkości miasto Włoch, położone nad Zatoką Neapolitańską, u stóp wulkanu Wezuwiusza. Neapol słynie z zabytkowego centrum wpisanego na listę światowego dziedzictwa UNESCO, imponujących kościołów, pałaców i muzeów, a także wyjątkowej atmosfery wąskich uliczek i targów. To także kolebka pizzy, to właśnie tutaj powstała klasyczna pizza Margherita. Miasto oferuje bogatą kulturę, doskonałą kuchnię, piękne widoki na morze i łatwy dostęp do wysp (Capri, Ischia), ruin Pompei czy Wybrzeża Amalfitańskiego.
Zagraniczny staż na uniwersytecie w Neapolu był dla mnie bardzo cennym i wyjątkowym doświadczeniem. Dzięki wyjazdowi poznałam ciekawych ludzi, poprawiłam swój język, zdobyłam nową wiedzę i zbliżyłam się do włoskiej kultury.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP