Konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii w ramach Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”

W dniach 3 – 30 listopada odbędzie się III edycja miejskiego festiwalu kulinarnego, który promuje tradycyjną kuchnię Lublina i regionu.  Tematem przewodnim Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” w tym roku jest miód.

Podczas wydarzenia kilkanaście lubelskich restauracji do swojego menu wprowadzi potrawy, których istotnym składnikiem będzie miód. Często będą to dania nietypowe, zaskakujące. Ponadto zaplanowano warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków, a także tematyczne targi, podczas których uczestnicy będą mogli nabyć lokalne produkty i wyroby.

Podobnie jak w ubiegłym roku, jednym z wydarzeń festiwalowych będzie konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, zaplanowany na ostatni tydzień Festiwalu. Studenci będą mieli szansę rywalizować w przygotowywaniu dań, których znaczącym składnikiem będzie motyw przewodni wydarzenia, czyli miód. Zmagania uczestników oceni jury składające się m.in. z szefów kuchni z lubelskich restauracji. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody rzeczowe.

W zeszłym roku wydana została elektroniczna książka kucharska z przepisami finalistów konkursu.

Koordynatorem niniejszego wydarzenia ze strony wydziału jest dr inż. Monika Michalak-Majewska. Organizatorem jest Urząd Miasta Lublin, a jednym z partnerów – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

program wydarzeń oraz menu partnerów
Zobacz
szczegóły i regulamin
Zobacz