mgr inż. Anna Tama – technolog produkcji – ZPH ARGO Sp. z o.o.
Zatrudnienie: ZPH ARGO Sp. z o.o. (Łańcut).
Promotor: Dr hab. Monika Karaś
Dyscyplina: technologia żywności i żywienia

Tytuł projektu:

„Opracowanie receptury nadzienia do twardych cukierków bazującego na wytłokach z wybranych owoców z uwzględnieniem potencjału prozdrowotnego oraz możliwości przechowalniczych.”

Projekt finansowany jest przez Ministerstwo Nauki i Edukacji z programu „Doktorat wdrożeniowy”.

Podmiotem współpracującym we wdrażaniu projektu jest ZPH ARGO Sp. z o.o. (Łańcut).

Opis:

Wytłoki są bogatym źródłem bioaktywnych związków o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych. Zastosowanie wytłoków owocowych w produkcji cukierków będzie przykładem wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa owocowego oraz czynnikiem ekonomicznym obniżającym koszty wytworzenia. Cukierki fortyfikowane nadzieniem bazującym na naturalnych produktach wpisują się w najnowsze trendy w produkcji żywności. Celem pracy jest określenie optymalnej receptury nadzienia na bazie wytłoków z wybranych owoców do twardych cukierków oraz cukierków ze zmniejszoną zawartością cukrów jako podstawy do inkorporacji. Ponadto określenie wpływu dodatku wytłoków na właściwości fizykochemiczne, ocenę sensoryczną nadzienia i cukierków oraz zawartość wybranych bioaktywnych związków.