Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych

Pracownicy katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne na studiach stacjonarnych i zaocznych z przedmiotów: 

 

 

Lp.

Nazwa przedmiotu

Rok

Studia

Kierunek

 

 

 

 

 

 

Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki

1

Towaroznawstwo produktów zwierzęcych

III

S1

Zootechnika ogólna

2

Dobre praktyki w produkcji pierwotnej

IV

S1

Zootechnika ogólna

3

Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa

II

S2

Zootechnika ogólna

4

Produkty pochodzenia zwierzęcego/Produkty akwakultury

IV/II

S1/ NS1

Behawiorystyka zwierząt

5

Ocena i wykorzystanie surowców końskich

III

S1

Hipologia i jeździectwo

6

Systemy kontroli jakości

III

S1

Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP)

7

Jakość i bezpieczeństwo żywności

II

S1

BHP

8

Zarządzanie jakością bezpieczeństwem
i higieną pracy

II

S2

BHP

9

Systemy kontroli jakości

III

NS1

BHP

10

Towaroznawstwo i bezpieczeństwo żywności/Jakość i bezpieczeństwo żywności

II

NS1

BHP

11

Polityka bezpieczeństwa żywnościowego

I

S1

Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności (BiCŻ)

12

Metody oceny żywności

II

S1

BiCŻ

13

Prawo żywnościowe

II

S1

BiCŻ

14

Produkcja żywności a środowisko /Zagrożenia w produkcji żywności

II

S1

BiCŻ

15

Pakowanie i znakowanie żywności

IV

S1

BiCŻ

16

Produkcja i certyfikacja żywności regionalnej

IV

S1

BiCŻ

17

Żywność funkcjonalna

IV

S1

BiCŻ

18

Ryby jako żywność

IV

S1

BiCŻ

19

Podstawy systemu zarządzania jakością w przetwórstwie żywności

IV

S1

BiCŻ

20

Normalizacja standaryzacja żywności

I

S2

BiCŻ

21

Zagrożenia w produkcji i przetwórstwie mleka

II

S2

BiCŻ

22

Zagrożenia w produkcji i przetwórstwie mięsa

II

S2

BiCŻ

23

Branżowe systemy zarządzania jakością

II

S2

BiCŻ

24

Narzędzia kompleksowego zarządzania jakością

II

S2

BiCŻ

25

Audyt systemów

II

S2

BiCŻ

26

System akredytacji i certyfikacji w Polsce

II

S2

BiCŻ

27

Programy jakościowe dla produktów żywnościowych

II

S2

BiCŻ

28

Nowe rozwiązania w opakowalnictwie żywności

II

S2

BiCŻ

29

Zintegrowane zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym/zarządzanie produkcją żywności ekologicznej

II

S2

BiCŻ

30

Dziczyzna jako żywność

IV

NS1

BiCŻ

31

Seminarium dyplomowe

IV/II/IV

S1/S2/NS1

BiCŻ

32

Produkty tradycyjne i regionalne w agroturystyce

III

S1

Aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana

33

Terapeutyczne właściwości produktów zwierzęcych/Prozdrowotne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego

II

S1

Pielęgnacja zwierząt i animaloterapia

 

 

 

 

 

 

Wydział Biologii Środowiskowej

34

Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce

I

S1

Biokosmetologia

35

Metody badań w kosmetologii

II/II

S1/NS1

Biokosmetologia

36

Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych

III/III

S1/NS1

Biokosmetologia

37

Produkty pszczele w kosmetyce

III

S1

Biokosmetologia

38

Obrót surowców i kosmetyków

II/III

S1/NS1

Biokosmetologia

39

Środowisko a jakość żywności/Normalizacja i certyfikacja

I/I

S2/NS2

Ochrona Środowiska

40

Zarządzanie w produkcji żywności

III

S1

Bezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe

41

System tworzenia i zarządzania rezerwami żywności

II

S1

Zarządzanie i adaptacja do zmian klimatu

42

Metody stosowane w ocenie materiału biologicznego

II

S1

Biologia

 

 

 

 

 

 

Wydział Nauk o żywności i biotechnologii

43

Edukacja żywieniowa

II/II

S1/NS1

Dietetyka

44

Analiza i ocena jakości żywności

II

S1/NS1

Dietetyka

45

Przechowywanie żywności/Dystrybucja żywności

I/III

S1/NS1

Dietetyka

46

Żywność regionalna/żywność tradycyjna

I/IV

S1/NS1

Dietetyka

47

Towaroznawstwo produktów zwierzęcych

III/IV

S1/NS1

Dietetyka

48

Normalizacja, standaryzacja i certyfikacja

III/IV

S1/NS1

Dietetyka

49

Seminarium dyplomowe

III/III-IV

S1/NS1

Dietetyka

 

 

 

 

 

 

Wydział Inżynierii produkcji

50

Zarządzanie jakością

IV

S1

ICP

 

 

 

 

 

51

Erasmus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tematyka badawcza Jednostki była związana z oceną wpływu różnych czynników (genetycznych i pozagenetycznych) na jakość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa, dziczyzny, ryb i miodów). Większość badań została zrealizowana w ramach projektów finansowanych przez KBN, MNiSW, NCN, NCBiR i MEiN.

Badania mleka dotyczyły początkowo oceny wpływu takich czynników, jak wielkość produkcji, rodzaj doju, odbioru surowca, czy region produkcji na skład chemiczny i jakość higieniczną surowca (OLB, LKS, miano coli, obecność substancji hamujących). Oceniano również wpływ rejonu produkcji na skażenia mleka metalami ciężkimi. Ostatnie badania koncentrowały się na ocenie wpływu rasy krów lub kóz, fazy laktacji, systemu utrzymania i żywienia, czy sezonu na przydatność technologiczną (zawartość kazeiny, właściwości koagulujące mleka: czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki (RCT), parametry zwięzłości skrzepu (a30, K20), stabilność cieplną i stan dyspersji tłuszczu mlekowego, jak również wartość odżywczą mleka (zawartość białek serwatkowych: α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, laktoferyna, albumina serum i lizozym, witamin lipofilnych, kwasów tłuszczowych, makro- i mikroelementów i cholesterol). Badania obejmowały także ocenę jakości produktów mlecznych: mleka spożywczego, serów podpuszczkowych i twarogowych.

W zakresie badania mięsa oceniano różne gatunki tkanki mięśniowej zwierząt rzeźnych i dzikich oraz ryb, analizując wpływ czynników środowiskowych i genetycznych na jakość mięsa (właściwości fizykochemiczne, wartość odżywczą i przydatność technologiczną). W ostatnich latach tematyka badań skupiała się na ocenie przydatności lokalnych ras bydła do produkcji wołowiny o podwyższonych walorach prozdrowotnych, ocenie kulinarnego mięsa wołowego i jagnięcego. Istotnym kierunkiem była ocena wpływu procesu dojrzewania w warunkach próżniowych i w różnych temperaturach na jakość mięsa wołowego, cielęcego, jagnięcego i dziczyzny. Kolejnym kierunkiem były zagadnienia dotyczące uwarunkowań wartości użytkowej, właściwości fizykochemicznych i wartości odżywczej mięsa wybranych gatunków ryb słodkowodnych i morskich.

Podjęto także badania dotyczące oceny wpływu niskich i wysokich temperatur oraz czasu przechowywania na jakość krajowych miodów, w tym właściwości fizykochemiczne (np. barwę, właściwości reologiczne) i aktywność enzymatyczną.

Ważnym kierunkiem badawczym jest problematyka dotycząca stosowania działań systemowych (GMP/GHP, HACCP) na wszystkich etapach produkcji żywności „od pola do stołu” w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Analizowane są zagrożenia i oceniane ryzyko na wszystkich etapach produkcji, głównie wyrobów mlecznych (mleko spożywcze, serwatka, sery) oraz w gastronomii. Dotyczą również oceny stanu wdrożenia systemu HACCP, metod jego weryfikacji oraz wiedzy pracowników o zagrożeniach i sposobach ich eliminacji.

 

Projekty badawcze (KBN, MNiSW, NCN) realizowane w jednostce

  1. 5 S304 004 04 – Wpływ doskonalenia innymi rasami na zmiany w jakości mleka i mięsa u krajowego bydła czarno-białego. Kierownik: dr inż. Anna Litwińczuk (zrealizowany w latach 1993-1995)
  2. 5 P06E 039 15 – Porównanie europejskiego EUROP i amerykańskiego USDA systemu oceny jakości tusz wołowych i możliwość ich wykorzystania w ocenie przemysłowej i pracy selekcyjnej nad bydłem mięsnym w Polsce. Kierownik: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk (zrealizowany w latach 1998-2000)
  3. 5 PO6E 027 16 – Wykorzystanie metod przyżyciowych i poubojowych do oceny wartości rzeźnej koni . Kierownik: prof. dr hab. Anna Litwińczuk (zrealizowany w latach 1999-2000)
  4. 2 P06Z 011 27 – Polimorfizm αs1-kazeiny mleka oraz jego związek z produkcyjnością kóz w wybranych rejonach hodowlanych Polski. Kierownik: prof. dr hab. Anna Litwińczuk (zrealizowany w latach 2003 – 2004)
  5. 3 P06Z 050 24 – Ocena wpływu wybranych czynników na zawartość cholesterolu i kwasów tłuszczowych w mięsie i łoju u bydła. Kierownik: prof. dr hab. Anna Litwińczuk (zrealizowany w latach 2004–2006)
  6. 2 P06Z 044 30 – Ocena wpływu wybranych czynników na kształtowanie jakości i wartości odżywczej mięsa cielęcego. Kierownik: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk (zrealizowany w latach 2006-2009)
  7. N311 014 31/0649 – Przydatność utrzymywanych w Polsce ras bydła do poprawy cech technologicznych mleka i zwiększenie jego biologicznie czynnych składników. Kierownik: prof. dr hab. Anna Litwińczuk (zrealizowany w latach 2006-2009)
  8. N N311 633938 – Wpływ wybranych czynników środowiskowych i genetycznych na zawartość i właściwości funkcjonalne białek serwatkowych mleka. Kierownik: prof. dr hab. Anna Litwińczuk (zrealizowany w latach 2006-2009)
  9. N N311 633838 – Przydatność technologiczna i wartość odżywcza mleka z określeniem zawartości substancji biologicznie czynnych, pozyskiwanego od najważniejszych ras kóz użytkowanych w Polsce. Kierownik: Dr hab. Joanna Barłowska, prof. UP (zrealizowany w latach 2010-2013)

 

Projekty badawcze realizowane wspólnie z innymi jednostkami

  1. Projekt Nr P06ZO77 – „Optymalizacja hodowli fermowej jeleniowatych w warunkach województwa suwalskiego za lata 1995-1997”; podzadanie „Wartość mięsa jeleniowatych i ich wydajności rzeźnej”
  2. 3 P06Z02622 – „Ocena czynników warunkujących produkcję mleka wysokiej jakości w gospodarstwach farmerskich” (2002-2004)
  3. projekt rozwojowy nr N R12 0002 04 „Efektywność produkcji żywca wołowego wysokiej jakości w gospodarstwach rezygnujących z produkcji mleka” (2008-2011)
  4. N 311 028334 – „Przydatność rodzimych ras bydła (polskiej czerwonej i białogrzbietej) oraz simentalerów do produkcji mleka i mięsa o wysokiej wartości odżywczej oraz zachowania walorów przyrodniczych regionu” (2008-2011)
  5. projekt MRiRW PKr-892-20-17/11 (168) – „Ekologiczny chów bydła” 
  6. Projekt rozwojowy nr N R12 0113 10 – Produkcja jagnięciny w cyklu całorocznym i zagospodarowanie jej na rynku krajowym „Jagnię z Lubelszczyzny” (2010-2013)
  7. Nr RR-re-029-9-2781/10 „Możliwości ekologicznego tuczu knurków (niekastrowanych chirurgicznie samców świń) przy modelu paszowym opartym na paszach pochodzenia roślinnego z lub bez udziału mączki rybnej uzupełnionych mieszankami mineralno-witaminowymi”
  8. Nr RR-re-029-19-16/11 „Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt na ich zdrowotność”
  9. Nr PKre-029-5-4/12 „Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych”
  10. Nr PKre-029-31-31/13 „Wpływ ekologicznych dodatków ziołowych w żywieniu zwierząt w tym ryb, na ich zdrowotność z uwzględnieniem efektów produkcyjnych”
  11. Podzadanie 5.2. „Ocena przydatności lokalnych ras bydła do produkcji wołowiny o podwyższonych walorach prozdrowotnych” w projekcie „BIOŻYWNOŚĆ– innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego” (2009-2014)
  12. Podzadanie 5.1. pt. „ Wykorzystanie rodzimych ras bydła do wytwarzania lokalnych produktów mlecznych o podwyższonych walorach odżywczych i prozdrowotnych ”, podzadanie 5.3. pt. „Wykorzystanie rodzimych ras bydła do produkcji wołowiny kulinarnej o podwyższonych walorach prozdrowotnych” i podzadanie 5.4. pt.„ Wykorzystanie rodzimych ras świń jako źródła wysokiej jakości surowca do wytwarzania produktów regionalnych ” w zadaniu 5. „Wykorzystanie rodzimych ras zwierząt użytkowanych w tradycyjnych systemach chowu w gospodarstwach niskonakładowych do pozyskania wysokiej jakości produktów” pozyskanego II konkursie w ramach programu: „ŚRODOWISKO NATURALNE, ROLNICTWO I LEŚNICTWO”– BIOSTRATEG (2016-2019).
  13. Projekt BIOSTRATEG/Konkurs II „Opracowanie innowacyjnych technologii kompleksowej utylizacji odpadów generowanych w trakcie tuczu trzody chlewnej” współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach Strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych „ŚRODOWISKO NATURALNE, ROLNICTWO I LEŚNICTWO” – BIOSTRATEG2/298357/8/NCBR/2016

 

Aktualnie realizowane projekty

  1. Projekt „Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające zachowanie jej bioaktywnych składników ważnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” realizowany w ramach programu pod nazwą „Regionalna Inicjatywa Doskonałości” od 1 stycznia 2019 r. do 31 grudnia 2023 r. na podstawie umowy Nr 029/RID/2018/19

Zadanie 1: Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżających nadwrażliwość pokarmową – kierownik dr hab. Aneta Brodziak

Zadanie 2: Optymalizacja metod zachowania substancji biologicznie czynnych w projektowanym kulinarnym mięsie wołowym i cielęcym – kierownik dr hab. Piotr Domaradzki

Zadanie 4: Optymalizacja parametrów, pozyskania oraz przetwarzania produktów lokalnej akwakultury, miodów oraz jaj w celu zachowania substancji bioaktywnych – kierownik dr hab. Piotr Skałecki

  1. Projekt „Wytworzenie multifunkcjonalnego komponentu (materiału) paszowego (FSB) o unikalnych właściwościach synbiotycznych stanowiącego odpowiedź na potrzeby rynkowe zgłaszane przez producentów pasz” (nr ZKH/U-415/ZIR/2022)
  2. Projekt POIR.01.01.01-00-2204/20 pt. „Opracowanie i wdrożenie pilotażowe produktów nutraceutycznych o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych w warunkach gospodarki obiegu zamkniętego” (nr wew.: VKT/PB-SS-A/19)
  3. Projekt „Opracowanie procedury oraz technologii produkcji wołowiny dojrzewającej na sucho oraz burgerów z wykorzystaniem innowacyjnej technologii mrożenia kriogenicznego dla firmy Kabanosik”. Projekt dofinansowany w ramach III rundy konkursu nr RPMP.01.02.03-IP.01-12-009/21 dla naboru wniosków o dofinansowanie projektów ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020 w ramach 1 Osi Priorytetowej „Gospodarka wiedzy”, Działanie 1.2 „Badania i innowacje w przedsiębiorstwach”, Poddziałanie 1.2.3 „Bony na innowacje”, Typ projektu C. „Bon na usługę B+R wraz z wdrożeniem” – kierownik dr hab. Piotr Domaradzki

 

Aparatura Katedry Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych 

 

  1. Chromatograf gazowy + spektrometr masowy (GC-MS; Shimadzu GC-2030 Nexis, QP2020NX)
  2. Chromatograf gazowy (GC-FID, Varian 3900)
  3. Chromatograf cieczowy (ProStar 210 + UV-VIS ProStar 325 detector, Varian, USA)
  4. Agilent 1260 Infinity II (MTC) + Agilent Ultivo LC/TQ
  5. Spektrofotometr UV-VIS (Cary BIO 300, Agilent)
  6. Bentley 150 (Bentley Instruments)
  7. Somacount 150 (Bentley Instruments)
  8. Chemspec 150
  9. Kolorymetr Minolta CR-310
  10. Spektrofotometr Konica-Minolta 600d
  11. Torrymetr (Distell)
  12. Laktodynamograf LDG V2 (Foss Italia)
  13. HAAKE Viscotester iQ
  14. Maszyna wytrzymałościowa Zwick/Roell Proline B0.5
  15. TA.XT Plus C (Stable Micro Systems)
  16. Mikroskop optyczny OLYMPUS z aparatem cyfrowym, refraktometry, polarymetry
  17. Miernik aktywności wody (HygroLab C1, Rotronic)
  18. Liofilizator (1-4LSC, ChristAlpha)
  19. Rotavapor R-100 (BUCHI)
  20. Bűchi B-324
  21. Bűchi B-811
  22. Universal 320R (HettichZentrifugen), homogenizatory: Büchler HO-4A, Bűchi B-400, X1030 CAT
  23. Zestaw do elektroforezy, kolumna redukcyjna (Specom), zestaw do elektroforezy, stanowisko do odparowywania w atmosferze azotu, destylarka, redestylarka
  24. maszyna komorowa (C 100, MULTIVAC)
  25. Mars Xpress (CEM), piece muflowe, suszarki laboratoryjne, łaźnia olejowa z wyposażeniem
  26. wagi analityczne i precyzyjne
  27. lodówki i zamrażarki
  28. inny sprzęt laboratoryjny

 

Historia Jednostki

Jednostka została powołana Uchwałą Senatu Akademii Rolniczej z dnia 22 kwietnia 1991 r. jako Pracownia Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego. Organizatorem i pierwszym kierownikiem Pracowni był Pan prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk. W 1997 r. Pracownię przekształcono w samodzielny Zakład Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych, który w roku 2000 r. został przemianowany w Katedrę, zaś w roku 2007 Uchwałą Senatu (z dnia 30 marca) zmieniono nazwę Jednostki w Katedrę Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych. Obowiązki Kierownika Jednostki (Zakładu, później Katedry i Instytutu) pełniła nieprzerwanie do roku 2021 Pani prof. dr hab. Anna Litwińczuk. W 2005 r. w ramach Katedry powołano Pracownię Instrumentalnej Analizy Żywności, a w 2015 r. powołano kolejną Pracownię Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Regionalnych, przekształconą w roku 2017 w Zakład. Senat Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Uchwałą z dnia 20 grudnia 2018 r. przekształcił Katedrę Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych w Instytut Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, jak również utworzył w ramach tego Instytutu 3 jednostki: Zakład Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Regionalnych, Zakład Instrumentalnej Analizy Żywności i Zakład Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych. W roku 2021 Instytut został przekształcony w Katedrę z zachowaniem struktury funkcjonujących Zakładów, a na kierownika Jednostki został powołany prof. dr hab. Mariusz Florek.

Aktualnie w Katedrze zatrudnionych jest na pełnym etacie 10 pracowników badawczo-dydaktycznych, w tym 3 osoby z tytułem profesora nauk rolniczych, 5 osób ze stopniem doktora habilitowanego i 2 osoby ze stopniem doktora. Wszyscy samodzielni pracownicy uzyskali stopień doktora habilitowanego w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Ponadto w Katedrze zatrudnione są 3 osoby ze stopniem doktora, łączące obowiązki dydaktyczne i inżynieryjno-techniczne.

Pracownicy zatrudnieni w Jednostce

Prof. dr hab. inż. Anna Litwińczuk (1991-2021)

Mgr inż. Dorota Kozak (1991-1992)

Prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska (od 1992 r.)

Mgr inż. Ludmiła Zamielska (1993-1999)

Prof. dr hab. inż. Mariusz Florek (od 1995 r.)

Dr hab. inż. Monika Kędzierska-Matysek (od 1997 r.)

Dr hab. inż. Piotr Skałecki (od 1999 r.)

Lek. wet. Janina Nowakowska (1999-2008)

Dr inż. Tomasz Grodzicki (2000-2012)

Prof. dr hab. inż. Jolanta Król (od 2001 r.)

Dr inż. Barbara Topyła (od 2006 r.)

Dr inż. Małgorzata Ryszkowska-Siwko (od 2008 r.)

Inż. Alina Malicka (2008-2012)

Dr hab. inż. Piotr Domaradzki (od 2011 r.)

Dr hab. Anna Teter (od 2012 r.)

Dr inż. Małgorzata Dmoch (od 2013 r.)

Dr hab. Aneta Brodziak (od 2018 r.)

Mgr inż. Michał Prasow (2015-2018)

Dr Agnieszka Kaliniak-Dziura (od 2018 r.)

Dr inż. Marek Kowalczyk (od 2018 r.)

Rozwój kadry naukowej

Tytuł naukowy profesora

  • Anna Litwińczuk – data nadania tytułu 16.10.2001 r.
  • Joanna Barłowska – data nadania tytułu 17.01.2013 r.
  • Mariusz Florek – data nadania tytułu 28.09.2018 r.
  • Jolanta Król – data nadania tytułu 6.02.2020 r.

 

Stopień doktora habilitowanego

  • Anna Litwińczuk – „Wartość rzeźna i jakość mięsa buhajków czarno-białych i mieszańców F1 i R1 od krów cb po buhajach limousine i włoskich rasach mięsnych oraz krzyżówek trójrasowych” – kolokwium habilitacyjne w dniu 18.10.1996 na Wydziale Zootechnicznym AR w Lublinie
  • Joanna Barłowska – „Wartość odżywcza i przydatność technologiczna mleka krów 7 ras użytkowanych w Polsce” – kolokwium habilitacyjne w dniu 23.01.2008 na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Mariusz Florek – „Wpływ wybranych czynników na wartość rzeźną cieląt, właściwości fizykochemiczne mięsa i jego wartość odżywczą” – kolokwium habilitacyjne w dniu 12.05.2010 na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Jolanta Król – „Czynniki kształtujące zawartość białek serwatkowych w mleku i serwatce podpuszczkowej oraz rola i znaczenie tych białek w promocji zdrowia” – Uchwała Rady Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie z dnia 25.04.2012
  • Piotr Skałecki – „Właściwości fizykochemiczne i wartość odżywcza mięśni wybranych gatunków ryb z uwzględnieniem wpływu niektórych czynników” – Uchwała Rady Wydziału Technologii Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z dnia 17.06.2015
  • Aneta Brodziak – „Czynniki warunkujące zawartość składników bioaktywnych w mleku surowym i dostępnym na rynku mleku spożywczym” – Uchwała Rady Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z dnia 11.04.2018
  • Piotr Domaradzki – „Właściwości fizykochemiczne i wartość odżywcza mięsa buhajków 5 ras, w tym 3 objętych programem ochrony zasobów genetycznych” – Uchwała Rady Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z dnia 26.06.2018
  • Monika Kędzierska-Matysek – „Czynniki warunkujące właściwości fizykochemiczne miodów pszczelich” – Uchwała Rady Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z dnia 23.01.2019
  • Anna Teter – „Jakość serów podpuszczkowych wytworzonych z mleka krów ras lokalnych ze szczególnym uwzględnieniem jego właściwości koagulujących i tekstury skrzepów”, Uchwała Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z dnia 12.10.2022

Stopień doktora

W czasie funkcjonowania Jednostki zrealizowano 20 doktoratów, a 2 są finalizowane.

Zakończone przewody doktorskie

  • Joanna Barłowska „Ocena polimorfizmu białek mleka oraz jego związek z produkcyjnością krów w regionie środkowo-wschodniej Polski” – data nadania stopnia: 9.07.1999 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
  • Jan Buczma „Wartość rzeźna i jakość mięsa tuczników pozyskiwanych z trzech różnych systemów utrzymania i żywienia” – obrona 14.10.1999 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: dr hab. Anna Litwińczuk
  • Mariusz Florek „Porównanie europejskiego EUROP i amerykańskiego USDA systemu oceny jakości tusz wołowych i możliwość ich wykorzystania w ocenie przemysłowej i pracy selekcyjnej nad bydłem mięsnym w Polsce” – data nadania stopnia: 21.11.2000 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
  • Mariola Pieróg „Ocena wpływu niektórych czynników na jakość mleka towarowego produkowanego w gospodarstwach indywidualnych regionu środkowowschodniej Polski” – data nadania stopnia: 18.10.2001 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Jolanta Król „Polimorfizm białek mleka u krów ras mięsnych i jego związek z wynikami odchowu cieląt” – data nadania stopnia: 29.11.2001 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk
  • Helena Kaproń „Wykorzystanie metod przyżyciowych i poubojowych do oceny wartości rzeźnej koni” – data nadania stopnia: 14.02.2002 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Piotr Skałecki „Współzależność między wynikami klasyfikacji tusz w systemie EUROP, a ich wartością rzeźną i jakością mięsa u tuczników z regionu lubelskiego” – data nadania stopnia: 28.04.2005 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Monika Kędzierska-Matysek „Polimorfizm αs1-kazeiny mleka oraz jego związek z produkcyjnością kóz w wybranych rejonach hodowlanych Polski” – obrona 12.05.2005 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Barbara Topyła „Wpływ wybranych czynników na wartość odżywczą mleka ze szczególnym uwzględnieniem profilu kwasów tłuszczowych” – data nadania stopnia: 27.04.2006 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt AR w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Tomasz Grodzicki „Czynniki kształtujące jakość wołowiny ze szczególnym uwzględnieniem zawartości kwasów tłuszczowych i cholesterolu” – data nadania stopnia: 15.09.2008 na Wydziale Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Aneta Brodziak „Wpływ wybranych czynników środowiskowych i genetycznych na zawartość i właściwości funkcjonalne białek serwatkowych mleka” – data nadania stopnia: 30.03.2011 na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Agnieszka Jarosińska „Baza surowcowa i jakość produktów wybranych spółdzielni mleczarskich regionu lubelskiego z uwzględnieniem wpływu niektórych czynników” – data nadania stopnia: 14.03.2012 na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt UP w Lublinie, promotor: dr hab. Joanna Barłowska
  • Piotr Domaradzki „Wpływ okresu dojrzewania na zmianę jakości fizykochemicznej, sensorycznej i tekstury mięsa różnych kategorii i typów użytkowych bydła” – data nadania stopnia: 13.11.2013 na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Małgorzata Ryszkowska-Siwko „Wpływ wieku, rasy i płci bydła oraz procesu dojrzewania na jakość mięsa z uwzględnieniem struktury jego włókien” – data nadania stopnia: 16.01.2014 na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Anna Litwińczuk
  • Anna Wolanciuk „Polimorfizm κ-kazeiny i β-laktoglobuliny u różnych ras krów i jego wykorzystanie do oceny wartości odżywczej i przydatności technologicznej mleka” – data nadania stopnia: 13.11.2014 na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Joanna Barłowska
  • Aneta Karasińska „Ocena jakości produktów mlecznych dostępnych na terenie regionu radomskiego z uwzględnieniem jakości surowca oraz opinii konsumentów” – data nadania stopnia: 17.03.2016 na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: dr hab. Jolanta Król
  • Agnieszka Staszowska „Wpływ metod obróbki cieplnej na jakość mięsa karpia i pstrąga tęczowego” – data nadania stopnia: 21.09.2016 na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie, promotor: dr hab. Mariusz Florek
  • Robert Pastuszka „Wpływ wybranych czynników na wartość odżywczą i przydatność technologiczna mleka koziego, ze szczególnym uwzględnieniem frakcji tłuszczowej” – data nadania stopnia: 16.03.2017 na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: prof. dr hab. Joanna Barłowska, promotor pomocniczy: dr inż. Monika Kędzierska-Matysek
  • Agnieszka Kaliniak „Ocena jakości mięsa z uwzględnieniem frakcji lipidowej wybranych gatunków ryb akwakultury krajowej” – data nadania stopnia: 6.07.2018 na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: dr hab. Mariusz Florek, promotor pomocniczy: dr hab. Piotr Skałecki
  • Agnieszka Wawryniuk „Wpływ wybranych czynników na jakość mleka oraz twarogów wytwarzanych na bazie tego surowca, ze szczególnym uwzględnieniem zawartości witamin lipofilnych” – data nadania stopnia: 26.09.2019 na Wydziale Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki UP w Lublinie, promotor: dr hab. Jolanta Król, promotor pomocniczy: dr hab. Aneta Brodziak
  • Grzegorz Siemiński „Wartość rzeźna i jakość mięsa tuczników rasy puławskiej oraz mieszańców DanBred i wielka biała polska x puławska” – data nadania stopnia: 2.02.2023 Uchwała Rady Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, promotor: dr hab. inż. Piotr Skałecki, prof. Uczelni
  •  

Otwarte przewody doktorskie

Magdalena Stobiecka „Wpływ wybranych czynników na potencjał antyoksydacyjny mleka pozyskiwanego od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej i produktów wytwarzanych na jego bazie” – data wszczęcia postępowania o nadanie stopnia przez Radę Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – 28.02.2022 r.

Anna Jańczuk „Zastosowanie laktoferyny jako składnika o szczególnych właściwościach prozdrowotnych w żywieniu osób o określonym profilu genetycznym” – data wszczęcia postępowania o nadanie stopnia przez Radę Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – 27.10.2021 r. (Program Doktorat Wdrożeniowy finansowany ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego nr 0029/DW/2018)

 

  • Podręczniki i skrypty

    1. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Borkowska D., Barłowska J., Górska A. (1996): Przewodnik do ćwiczeń z oceny i wykorzystania surowców zwierzęcych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie.
    2. Drozd L., Florek M. (1997): Leśnictwo. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie.
    3. Litwińczuk A., Litwińczuk Z., Barłowska J., Florek M. (2004): Surowce zwierzęce: ocena i wykorzystanie. Państwowe Wydaw. Rolnicze i Leśne, Warszawa.
    4. Barłowska J. (2011): Rodzime rasy zwierząt podstawą żywności regionalnej i tradycyjnej. [W:] Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich i dziko żyjących pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa.
    5. Barłowska J. (2011): Rodzime rasy zwierząt jako element tradycji i kultury regionu. [W:] Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich i dziko żyjących pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa.
    6. Barłowska J. (2011): Mleko. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    7. Florek M., Litwińczuk Z. (2011): Mięso. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    8. Florek M. (2011): Przetwory mięsne. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    9. Grodzicki T., Litwińczuk Z. (2011): Tłuszcze. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    10. Kędzierska-Matysek M. (2011): Miód. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    11. Kędzierska-Matysek M., Litwińczuk Z. (2011): Wełna. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    12. Król J. (2011): Produkty mleczne. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    13. Litwińczuk A. (2011): Jaja. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    14. Litwińczuk A. (2011): Przetwory jajowe. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    15. Litwińczuk A., Litwińczuk Z. (2011): Skóry. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    16. Litwińczuk A., Litwińczuk Z. (2011): Pierze i puch. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    17. Skałecki P.: Ryby. [W:] Ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich i dziko żyjących pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 2011.
    18. Skałecki P., Litwińczuk Z. (2011): Ryby. Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych pod red. Z. Litwińczuka.  UP w Lublinie.
    19. Barłowska J. (2012): Mleko i produkty mleczne [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 99-230. ISBN 978-83-09-01047-0
    20. Domaradzki P., Florek M. (2012): Mięso i przetwory mięsne [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 287-392. ISBN 978-83-09-01047-0
    21. Florek M. (2012): Surowce pozyskiwane od zwierząt rzeźnych [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 231-286. ISBN 978-83-09-01047-0
    22. Florek M. (2012): Tłuszcze zwierzęce [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 393-412. ISBN 978-83-09-01047-0
    23. Kędzierska-Matysek M. (2012): Produkty pszczele [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 471-494. ISBN 978-83-09-01047-0
    24. Król J. (2012): Systemy zapewnienia i zarządzania jakością w produkcji żywności [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 41-98. ISBN 978-83-09-01047-0
    25. Litwińczuk A. (2012): Wełna [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 519-532. ISBN 978-83-09-01047-0
    26. Litwińczuk A. (2012): Pierze i puch [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 533-540.ISBN 978-83-09-01047-0
    27. Litwińczuk Z., Litwińczuk A. (2012): Skóry [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 495-518.ISBN 978-83-09-01047-0
    28. Litwińczuk Z., Barłowska J. (2012): Produkcja żywności [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 13-40. ISBN 978-83-09-01047-0
    29. Skałecki P. (2012): Ryby [W:] Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL Warszawa, 439-470.ISBN 978-83-09-01047-0