Pracownicy katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne na studiach stacjonarnych i zaocznych z przedmiotów:
Lp. |
Nazwa przedmiotu |
Rok |
Studia |
Kierunek |
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki |
||||
1 |
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych |
III |
S1 |
Zootechnika ogólna |
2 |
Dobre praktyki w produkcji pierwotnej |
IV |
S1 |
Zootechnika ogólna |
3 |
Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa |
II |
S2 |
Zootechnika ogólna |
4 |
Produkty pochodzenia zwierzęcego/Produkty akwakultury |
IV/II |
S1/ NS1 |
Behawiorystyka zwierząt |
5 |
Ocena i wykorzystanie surowców końskich |
III |
S1 |
Hipologia i jeździectwo |
6 |
Systemy kontroli jakości |
III |
S1 |
Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) |
7 |
Jakość i bezpieczeństwo żywności |
II |
S1 |
BHP |
8 |
Zarządzanie jakością bezpieczeństwem |
II |
S2 |
BHP |
9 |
Systemy kontroli jakości |
III |
NS1 |
BHP |
10 |
Towaroznawstwo i bezpieczeństwo żywności/Jakość i bezpieczeństwo żywności |
II |
NS1 |
BHP |
11 |
Polityka bezpieczeństwa żywnościowego |
I |
S1 |
Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności (BiCŻ) |
12 |
Metody oceny żywności |
II |
S1 |
BiCŻ |
13 |
Prawo żywnościowe |
II |
S1 |
BiCŻ |
14 |
Produkcja żywności a środowisko /Zagrożenia w produkcji żywności |
II |
S1 |
BiCŻ |
15 |
Pakowanie i znakowanie żywności |
IV |
S1 |
BiCŻ |
16 |
Produkcja i certyfikacja żywności regionalnej |
IV |
S1 |
BiCŻ |
17 |
Żywność funkcjonalna |
IV |
S1 |
BiCŻ |
18 |
Ryby jako żywność |
IV |
S1 |
BiCŻ |
19 |
Podstawy systemu zarządzania jakością w przetwórstwie żywności |
IV |
S1 |
BiCŻ |
20 |
Normalizacja standaryzacja żywności |
I |
S2 |
BiCŻ |
21 |
Zagrożenia w produkcji i przetwórstwie mleka |
II |
S2 |
BiCŻ |
22 |
Zagrożenia w produkcji i przetwórstwie mięsa |
II |
S2 |
BiCŻ |
23 |
Branżowe systemy zarządzania jakością |
II |
S2 |
BiCŻ |
24 |
Narzędzia kompleksowego zarządzania jakością |
II |
S2 |
BiCŻ |
25 |
Audyt systemów |
II |
S2 |
BiCŻ |
26 |
System akredytacji i certyfikacji w Polsce |
II |
S2 |
BiCŻ |
27 |
Programy jakościowe dla produktów żywnościowych |
II |
S2 |
BiCŻ |
28 |
Nowe rozwiązania w opakowalnictwie żywności |
II |
S2 |
BiCŻ |
29 |
Zintegrowane zarządzanie środowiskiem w łańcuchu żywnościowym/zarządzanie produkcją żywności ekologicznej |
II |
S2 |
BiCŻ |
30 |
Dziczyzna jako żywność |
IV |
NS1 |
BiCŻ |
31 |
Seminarium dyplomowe |
IV/II/IV |
S1/S2/NS1 |
BiCŻ |
32 |
Produkty tradycyjne i regionalne w agroturystyce |
III |
S1 |
Aktywność fizyczna i agroturystyka kwalifikowana |
33 |
Terapeutyczne właściwości produktów zwierzęcych/Prozdrowotne właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego |
II |
S1 |
Pielęgnacja zwierząt i animaloterapia |
Wydział Biologii Środowiskowej |
||||
34 |
Surowce pochodzenia zwierzęcego w kosmetyce |
I |
S1 |
Biokosmetologia |
35 |
Metody badań w kosmetologii |
II/II |
S1/NS1 |
Biokosmetologia |
36 |
Systemy zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów kosmetycznych |
III/III |
S1/NS1 |
Biokosmetologia |
37 |
Produkty pszczele w kosmetyce |
III |
S1 |
Biokosmetologia |
38 |
Obrót surowców i kosmetyków |
II/III |
S1/NS1 |
Biokosmetologia |
39 |
Środowisko a jakość żywności/Normalizacja i certyfikacja |
I/I |
S2/NS2 |
Ochrona Środowiska |
40 |
Zarządzanie w produkcji żywności |
III |
S1 |
Bezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe |
41 |
System tworzenia i zarządzania rezerwami żywności |
II |
S1 |
Zarządzanie i adaptacja do zmian klimatu |
42 |
Metody stosowane w ocenie materiału biologicznego |
II |
S1 |
Biologia |
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii |
||||
43 |
Edukacja żywieniowa |
II/II |
S1/NS1 |
Dietetyka |
44 |
Analiza i ocena jakości żywności |
II |
S1/NS1 |
Dietetyka |
45 |
Przechowywanie żywności/Dystrybucja żywności |
I/III |
S1/NS1 |
Dietetyka |
46 |
Żywność regionalna/żywność tradycyjna |
I/IV |
S1/NS1 |
Dietetyka |
47 |
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych |
III/IV |
S1/NS1 |
Dietetyka |
48 |
Normalizacja, standaryzacja i certyfikacja |
III/IV |
S1/NS1 |
Dietetyka |
49 |
Seminarium dyplomowe |
III/III-IV |
S1/NS1 |
Dietetyka |
Wydział Inżynierii Produkcji |
||||
50 |
Zarządzanie jakością |
IV |
S1 |
ICP |
51 |
Erasmus |
Tematyka badawcza Jednostki była związana z oceną wpływu różnych czynników (genetycznych i pozagenetycznych) na jakość surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa, dziczyzny, ryb i miodów). Większość badań została zrealizowana w ramach projektów finansowanych przez KBN, MNiSW, NCN, NCBiR i MEiN.
Badania mleka dotyczyły początkowo oceny wpływu takich czynników, jak wielkość produkcji, rodzaj doju, odbioru surowca, czy region produkcji na skład chemiczny i jakość higieniczną surowca (OLB, LKS, miano coli, obecność substancji hamujących). Oceniano również wpływ rejonu produkcji na skażenia mleka metalami ciężkimi. Ostatnie badania koncentrowały się na ocenie wpływu rasy krów lub kóz, fazy laktacji, systemu utrzymania i żywienia, czy sezonu na przydatność technologiczną (zawartość kazeiny, właściwości koagulujące mleka: czas krzepnięcia pod wpływem podpuszczki (RCT), parametry zwięzłości skrzepu (a30, K20), stabilność cieplną i stan dyspersji tłuszczu mlekowego, jak również wartość odżywczą mleka (zawartość białek serwatkowych: α-laktoalbumina, β-laktoglobulina, laktoferyna, albumina serum i lizozym, witamin lipofilnych, kwasów tłuszczowych, makro- i mikroelementów i cholesterol). Badania obejmowały także ocenę jakości produktów mlecznych: mleka spożywczego, serów podpuszczkowych i twarogowych.
W zakresie badania mięsa oceniano różne gatunki tkanki mięśniowej zwierząt rzeźnych i dzikich oraz ryb, analizując wpływ czynników środowiskowych i genetycznych na jakość mięsa (właściwości fizykochemiczne, wartość odżywczą i przydatność technologiczną). W ostatnich latach tematyka badań skupiała się na ocenie przydatności lokalnych ras bydła do produkcji wołowiny o podwyższonych walorach prozdrowotnych, ocenie kulinarnego mięsa wołowego i jagnięcego. Istotnym kierunkiem była ocena wpływu procesu dojrzewania w warunkach próżniowych i w różnych temperaturach na jakość mięsa wołowego, cielęcego, jagnięcego i dziczyzny. Kolejnym kierunkiem były zagadnienia dotyczące uwarunkowań wartości użytkowej, właściwości fizykochemicznych i wartości odżywczej mięsa wybranych gatunków ryb słodkowodnych i morskich.
Podjęto także badania dotyczące oceny wpływu niskich i wysokich temperatur oraz czasu przechowywania na jakość krajowych miodów, w tym właściwości fizykochemiczne (np. barwę, właściwości reologiczne) i aktywność enzymatyczną.
Ważnym kierunkiem badawczym jest problematyka dotycząca stosowania działań systemowych (GMP/GHP, HACCP) na wszystkich etapach produkcji żywności „od pola do stołu” w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Analizowane są zagrożenia i oceniane ryzyko na wszystkich etapach produkcji, głównie wyrobów mlecznych (mleko spożywcze, serwatka, sery) oraz w gastronomii. Dotyczą również oceny stanu wdrożenia systemu HACCP, metod jego weryfikacji oraz wiedzy pracowników o zagrożeniach i sposobach ich eliminacji.
Projekty badawcze (KBN, MNiSW, NCN) realizowane w jednostce
Projekty badawcze realizowane wspólnie z innymi jednostkami
Aktualnie realizowane projekty
Zadanie 1: Technologie produkcji i przetwarzania mleka o podwyższonej zawartości składników bioaktywnych lub obniżających nadwrażliwość pokarmową – kierownik dr hab. Aneta Brodziak
Zadanie 2: Optymalizacja metod zachowania substancji biologicznie czynnych w projektowanym kulinarnym mięsie wołowym i cielęcym – kierownik dr hab. Piotr Domaradzki
Zadanie 4: Optymalizacja parametrów, pozyskania oraz przetwarzania produktów lokalnej akwakultury, miodów oraz jaj w celu zachowania substancji bioaktywnych – kierownik dr hab. Piotr Skałecki
Aparatura Katedry Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
Historia Jednostki
Jednostka została powołana Uchwałą Senatu Akademii Rolniczej z dnia 22 kwietnia 1991 r. jako Pracownia Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego. Organizatorem i pierwszym kierownikiem Pracowni był Pan prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk. W 1997 r. Pracownię przekształcono w samodzielny Zakład Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych, który w roku 2000 r. został przemianowany w Katedrę, zaś w roku 2007 Uchwałą Senatu (z dnia 30 marca) zmieniono nazwę Jednostki w Katedrę Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych. Obowiązki Kierownika Jednostki (Zakładu, później Katedry i Instytutu) pełniła nieprzerwanie do roku 2021 Pani prof. dr hab. Anna Litwińczuk. W 2005 r. w ramach Katedry powołano Pracownię Instrumentalnej Analizy Żywności, a w 2015 r. powołano kolejną Pracownię Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Regionalnych, przekształconą w roku 2017 w Zakład. Senat Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Uchwałą z dnia 20 grudnia 2018 r. przekształcił Katedrę Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych w Instytut Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, jak również utworzył w ramach tego Instytutu 3 jednostki: Zakład Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Regionalnych, Zakład Instrumentalnej Analizy Żywności i Zakład Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych. W roku 2021 Instytut został przekształcony w Katedrę z zachowaniem struktury funkcjonujących Zakładów, a na kierownika Jednostki został powołany prof. dr hab. Mariusz Florek.
Aktualnie w Katedrze zatrudnionych jest na pełnym etacie 10 pracowników badawczo-dydaktycznych, w tym 3 osoby z tytułem profesora nauk rolniczych, 5 osób ze stopniem doktora habilitowanego i 2 osoby ze stopniem doktora. Wszyscy samodzielni pracownicy uzyskali stopień doktora habilitowanego w dyscyplinie technologia żywności i żywienia. Ponadto w Katedrze zatrudnione są 3 osoby ze stopniem doktora, łączące obowiązki dydaktyczne i inżynieryjno-techniczne.
Pracownicy zatrudnieni w Jednostce
Prof. dr hab. inż. Anna Litwińczuk (1991-2021)
Mgr inż. Dorota Kozak (1991-1992)
Prof. dr hab. inż. Joanna Barłowska (od 1992 r.)
Mgr inż. Ludmiła Zamielska (1993-1999)
Prof. dr hab. inż. Mariusz Florek (od 1995 r.)
Dr hab. inż. Monika Kędzierska-Matysek (od 1997 r.)
Dr hab. inż. Piotr Skałecki (od 1999 r.)
Lek. wet. Janina Nowakowska (1999-2008)
Dr inż. Tomasz Grodzicki (2000-2012)
Prof. dr hab. inż. Jolanta Król (od 2001 r.)
Dr inż. Barbara Topyła (od 2006 r.)
Dr inż. Małgorzata Ryszkowska-Siwko (od 2008 r.)
Inż. Alina Malicka (2008-2012)
Dr hab. inż. Piotr Domaradzki (od 2011 r.)
Dr hab. Anna Teter (od 2012 r.)
Dr inż. Małgorzata Dmoch (od 2013 r.)
Dr hab. Aneta Brodziak (od 2018 r.)
Mgr inż. Michał Prasow (2015-2018)
Dr Agnieszka Kaliniak-Dziura (od 2018 r.)
Dr inż. Marek Kowalczyk (od 2018 r.)
Rozwój kadry naukowej
Tytuł naukowy profesora
Stopień doktora habilitowanego
Stopień doktora
W czasie funkcjonowania Jednostki zrealizowano 20 doktoratów, a 2 są finalizowane.
Zakończone przewody doktorskie
Otwarte przewody doktorskie
Magdalena Stobiecka „Wpływ wybranych czynników na potencjał antyoksydacyjny mleka pozyskiwanego od krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej i produktów wytwarzanych na jego bazie” – data wszczęcia postępowania o nadanie stopnia przez Radę Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – 28.02.2022 r.
Anna Jańczuk „Zastosowanie laktoferyny jako składnika o szczególnych właściwościach prozdrowotnych w żywieniu osób o określonym profilu genetycznym” – data wszczęcia postępowania o nadanie stopnia przez Radę Dyscypliny Zootechnika i Rybactwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – 27.10.2021 r. (Program Doktorat Wdrożeniowy finansowany ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego nr 0029/DW/2018)
Wykaz publikacji wg archiwalnych nazw jednostki:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. (+ 081) 445-69-91
(+ 081) 445-65-81
(+ 081) 445-66-11