Wykaz przedmiotów dydaktycznych prowadzonych przez pracowników Instytutu Żywienia Zwierząt i Bromatologii
L.p. |
Nazwa przedmiotu |
kierunek |
specjalność |
Osoba odpowiedzialna |
1 |
Technologie żywienia zwierząt |
Agrobiznes |
Prof. dr hab. Bogdan Szostak |
|
2 |
Zioła w profilaktyce zwierząt |
Behawiorystyka zwierząt |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
3 |
Żywienie zwierząt z paszoznawstwem |
Behawiorystyka zwierząt |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
4 |
Podstawy żywienia człowieka |
Bezpieczeństwo żywności |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
5 |
Technologia informacyjna |
Bezpieczeństwo żywności |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
6 |
Technologie konserwacji, przetwarzania i higiena pasz |
Bezpieczeństwo żywności |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk Prof. dr hab. Antoni Lipiec |
|
7 |
Żywienie zwierząt |
Bezpieczeństwo żywności |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela Prof. dr hab. Antoni Lipiec |
|
8 |
Bezpieczeństwo i higiena żywienia ludzi i zwierząt |
BHP |
Dr hab. Anna Winiarska-Mieczan |
|
9 |
Techniki informatyczne w bezpieczeństwie pracy |
BHP |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
10 |
Technologie żywienia zwierząt |
Bioinżynieria |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
11 |
Bromatologia |
Biologia |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
12 |
Fizjologia trawienia i wchłaniania |
Biologia |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
13 |
Diety alternatywne |
Dietetyka |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
14 |
Lecznicze właściwości ziół |
Dietetyka |
Dr inż. Robert Krusiński |
|
15 |
Zioła i przyprawy w dietetyce |
Dietetyka |
Dr inż. Robert Krusiński |
|
16 |
Żywienie ludzi otyłych |
Dietetyka |
Dr inż. Violetta Samolińska |
|
17 |
Żywienie ludzi starszych |
Dietetyka |
Dr inż. Violetta Samolińska |
|
18 |
Paszoznawstwo |
Hipologia i jeździectwo |
Prof. dr hab. Antoni Lipiec |
|
19 |
Żywienie koni |
Hipologia i jeździectwo |
Prof. dr hab. Jan Matras |
|
20 |
Bromatologia w ochronie środowiska |
Ochrona Środowiska |
Zagrożenia środowiskowe |
Dr inż. Wioletta Samolińska |
21 |
Ekologiczne żywienie ludzi i zwierząt |
Ochrona Środowiska |
Zagrożenia środowiskowe |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
22 |
Higiena żywności i żywienia |
Ochrona Środowiska |
Zagrożenia środowiskowe |
Dr inż. Robert Krusiński |
23 |
Technologie informacyjne w ochronie środowiska |
Ochrona Środowiska |
Dr inż. Edyta Kowalczuk – Vasilev |
|
24 |
Wykład monograficzny |
Ochrona Środowiska |
Zagrożenia środowiskowe |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
25 |
Żywienie a środowisko |
Ochrona Środowiska |
Prof. dr hab. Bogdan Szostak |
|
26 |
Fizjologia i żywienie zwierząt |
Rolnictwo |
Prof. dr hab. Jan Matras |
|
27 |
Żywienie zwierząt |
Rolnictwo |
Agrobiznes |
Prof. dr hab. Jan Matras |
28 |
Animal nutrition and feed science |
Weterynaria |
Prof. dr hab. Jan Matras |
|
29 |
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo |
Weterynaria |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
30 |
Current problems of applied animal science |
Zootechnika |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
31 |
Dodatki paszowe |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
32 |
Higiena pasz i żywienia |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr inż. Robert Krusiński |
33 |
Marketing pasz przemysłowych |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
34 |
Optymalizacja składu pasz przemysłowych |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
35 |
Pasze przemysłowe w żywieniu zwierząt |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Prof. dr hab. Jan Matras |
36 |
Paszoznawstwo |
Zootechnika |
Prof. dr hab. Antoni Lipiec |
|
37 |
Prawo paszowe |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Prof. dr hab. Antoni Lipiec |
38 |
Premiksy i pasze lecznicze |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
39 |
Technologie produkcji pasz przemysłowych |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Prof. dr hab. Jan Matras |
40 |
Towaroznawstwo pasz |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. Małgorzata Kwiecień |
41 |
Żywienie zwierząt |
Zootechnika |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
1 |
Behawioralne skutki nieprawidłowego żywienia |
Behawiorystyka zwierząt |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
2 |
Identyfikowalność żywności i pasz |
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności |
Dr hab. Anna Winiarska-Mieczan |
|
3 |
Podstawy żywienia człowieka |
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
4 |
Statystyka w ocenie bezpieczeństwa żywności |
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
5 |
Dobra praktyka laboratoryjna |
Biologia |
Biologia stosowana |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
6 |
Nutrigenomika |
Biologia |
Biologia sądowa |
Dr hab. Anna Winiarska-Mieczan |
7 |
Warzywa w dietetyce i żywieniu |
Biologia |
Biologia stosowana |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
8 |
Doradztwo żywieniowe |
Doradztwo w obszarach wiejskich |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
9 |
Doradztwo żywnościowe |
Doradztwo w obszarach wiejskich |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
10 |
Chemizacja środków żywienia |
Ochrona Środowiska |
Dr inż. Edyta Kowalczuk – Vasilev |
|
11 |
Analiza SWOT w strategii marketingowej firm paszowych |
Zootechnika |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
12 |
Antyodżywcze i bioaktywne składniki pasz |
dr inż. Edyta Kowalczuk-Vasilev |
||
13 |
Marketing i techniki sprzedaży pasz |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
14 |
Metody badań żywieniowych |
Zootechnika |
Dr inż. Wioletta Samolińska |
|
15 |
Nutrigenomika z elementami nanobiotechnologii |
Zootechnika |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
16 |
Ocena i standaryzacja pasz przemysłowych |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Prof. dr hab. Antoni Lipiec |
17 |
Systemy żywienia zwierząt |
Zootechnika |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
18 |
Techniki analityczne w bioinżynierii |
Zootechnika |
dr inż. Edyta Kowalczuk-Vasilev |
|
19 |
Technologie żywienia drobiu |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. Małgorzata Kwiecień |
20 |
Technologie żywienia przeżuwaczy |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
21 |
Technologie żywienia świń |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Prof. dr hab. Bogdan Szostak |
22 |
Żywienie zwierząt domowych |
Zootechnika |
Produkcja i marketing pasz przemysłowych |
Dr inż. Robert Krusiński |
23 |
Fizjologia żywienia człowieka |
Żywienie Człowieka i Dietetyka |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
1 |
Aktualne problemy zootechniki stosowanej |
Zootechnika |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
2 |
Nutrigenomika |
Zootechnika |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
1 |
Żywienie zwierząt |
Behawiorystyka zwierząt |
Prof. dr hab. Jan Matras |
|
2 |
Zioła i przyprawy w dietetyce |
Dietetyka |
Dr inż. Robert Krusiński |
|
3 |
Lecznicze właściwości ziół |
Dietetyka |
Dr inż. Robert Krusiński |
|
4 |
Żywienie ludzi starszych i otyłych |
Dietetyka |
Dr inż. Wioletta Samolińska |
|
5 |
Fizjologia i żywienie zwierząt |
Rolnictwo |
Dr hab. Małgorzata Kwiecień |
|
6 |
Premiksy i dodatki paszowe |
Zootechnika |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
1 |
Dobra praktyka laboratoryjna |
Biologia |
Biologia stosowana |
Dr hab. Bożena Kiczorowska |
2 |
Nutrigenomika |
Biologia |
Biologia sądowa |
Dr hab. Anna Winiarska-Mieczan |
3 |
Warzywa w dietetyce i żywieniu |
Biologia |
Biologia stosowana |
Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
4 |
Fizjologia żywienia człowieka |
Żywienie Człowieka i Dietetyka |
Dr hab. Anna Winiarska-Mieczan |
Studia stacjonarne i niestacjonarne, pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia
1 |
Seminarium licencjackie |
Biologia |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela Dr hab. Bożena Kiczorowska |
|
2 |
Seminarium magisterskie |
Biologia |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela |
|
3 |
Seminarium licencjackie |
Dietetyka |
Prof. dr hab. Eugeniusz R. Grela Dr hab. prof. UP Renata Klebaniuk |
|
4 |
Seminarium inżynierskie |
Badania prowadzone w Jednostce służą poszerzeniu wiedzy w dziedzinie rolnictwa z zakresu zagadnień zootechnicznych, związanych z żywieniem zwierząt gospodarskich, głównie bydła, trzody chlewnej, koni i drobiu.
Badania Finansowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2017 r.
Główne kierunki działalności naukowo-badawczej Jednostki dotyczą fizjologii żywienia zwierząt gospodarskich, gospodarki paszowej, dodatków paszowych, wartości pokarmowej nowych odmian roślinnych materiałów paszowych. Istotnymi zagadnieniami w tej działalności są biotechnologiczne aspekty produkcji żywności oraz wykorzystanie naturalnych dodatków do środków żywienia zwierząt i ludzi oraz wykorzystanie chromatografii gazowej i cieczowej (HPLC) w ocenie wartości odżywczej i dietetycznej materiałów paszowych i środków żywienia.
Prace badawcze Pracowników Instytutu w szczególności dotyczą:
1. Zastosowania wybranych bezpiecznych materiałów i dodatków paszowych w żywieniu zwierząt, a w szczególności:
enzymów (fitaza), kwasów organicznych i ziół do pasz dla świń
dodatków glukogennych w żywieniu wysokowydajnych krów mlecznych
fitobiotyków i prebiotyków (inulina) w żywieniu zwierząt monogastrycznych
ziół i nasion lnu w żywieniu bydła mlecznego i mięsnego
koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny, dla różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt
2. Optymalizacji żywienia zwierząt przy uwzględnianiu nowych systemów oceny wartości pokarmowej pasz i potrzeb tych zwierząt, z uwzględnieniem wskaźników biochemicznych i hematologicznych krwi
3. Wpływu różnych komponentów paszowych i bezpiecznych dodatków do pasz na poprawę zdrowotności zwierząt, reprodukcję, odchów i tucz oraz walory dietetyczne surowców odzwierzęcych, a także aspektów ekologicznych: ograniczania wydalania azotu i fosforu do środowiska.
4. Bromatologii, w tym oceny spożycia żywności, sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności oraz wpływu postępowań żywieniowych na stan zdrowia ludności. Prowadzonesą: monitoring zawartości metali toksycznych w żywności;ocena wpływu metali toksycznych na organizm ludzi i zwierząt;ocena sposobów ograniczania kumulowania się metali toksycznych w organizmie; badania wpływu różnych czynników na skład mineralny żywności.
W efekcie prowadzonych badać w ostatnich latach opracowano:
– autorski skład i technologię produkcji suplementu diety na bazie koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny pod nazwą „Medisat”,
– propozycję zastosowania dodatku koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny (Medicagosativa) w żywieniu świń i drobiu z przeznaczeniem dla przemysłu paszowego i hodowców zwierząt,
– technologię możliwości produkcji koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny (Medicagosativa) z wykorzystaniem zasobów cukrowni,
– zalecenia dla praktyki dotyczące nowoczesnych rozwiązań technologicznych odnośnie produkcji mieszanek paszowych i żywienia świń,
– receptury i zasady stosowania immunostymulujących mieszanek ziołowych w ekologicznym żywieniu krów, cieląt, świń i drobiu,
– zasady stosowania dodatków glukogennych do dawek dla krów mlecznych w okresie okołowycieleniowym,
– propozycję, receptur mieszanek z przeznaczeniem dla przemysłu paszowego i hodowców zwierząt, zastosowania nasion i ekstrudatu lnu i roślin strączkowych w żywieniu zwierząt.
– zalecenia do Norm Żywienia Świń (2013) w ramach badań na rosnących świniach przy żywieniu paszą o obniżonym poziomie białka, z uwzględnieniem bilansowania aminokwasów egzogennych strawnych do końca jelita cienkiego.
W okresie ostatnich 10 lat realizowano w Instytucie projekty badawcze finansowane ze środków m.in.: KBN, MNiSzW, NCN, NCBiR, MRiRW, np.:
Zgłoszenie patentowe: Opracowanie składu i technologii produkcji suplementu diety na bazie koncentratu białkowo-ksantofilowego z lucerny pod nazwą „Medisat”. Nr zastrzeżenia WIPO ST 10/C PL 396362
Stacje badawcze
Instytut nie posiada stacji badawczej, badania prowadzone są w wybranych fermach świń, bydła mlecznego i opasowego oraz drobiu, głównie na terenie regionu środkowo-wschodniej Polski.
Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii
Organizatorem i pierwszym kierownikiem Katedry Fizjologii i Żywienia Zwierząt w 1944 roku był prof. Henryk Malarski. Współpracownikami w pierwszych latach istnienia Katedry byli: dr Józef Skulmowski oraz dr Zygmunt Ruszczyc. Profesor Malarski wychował dość liczną grupę późniejszych profesorów, wśród których byli: Jan Kielanowski, Józef Skulmowski(późniejszy kierownik Katedry Chemii Fizjologicznej na Wydziale Weterynaryjnym w Lublinie), dr Zygmunt Ruszczyc (późniejszy kierownik Katedry Żywienia Zwierząt we Wrocławiu), Zenon Wierzchowski, Stanisław Berger, Maria Grekowicz-Rakowska, Jan Bartnik, Franciszek Horszczaruk, Józef Kolowca, Stanisław Wójcik.
Na początku istnienia Katedry pojawiali się coraz to nowi pracownicy i odchodzili do innych placówek. Zygmunt Ruszczyc wyjechał do Wrocławia. Stanisław Berger i Maria Grekowicz-Rakowska w 1949 i 1950 r. przenieśli się do Warszawy, do Instytutu Higieny i Żywienia (aktualnie Instytut Żywności). W 1949 r. pracę w Katedrze rozpoczęli: dr Józef Kolowca, mgr Franciszek Horszczaruk, mgr Jan Bartnik i mgr Antoni Bąk. Wszyscy po 2-4 latach pracy wyjechali do innych ośrodków. W tym samym czasie pracę w Katedrze rozpoczęli nowi pracownicy: mgr Stanisław Wójcik (1950 r.), mgr Edward Wójcik (1951 r.), mgr Kazimierz Wideński (1952 r.), mgr Jan Woźnica (1952 r.), mgr Apolonia Korzeń (1953 r.).
Z chwilą powstania Wyższej Szkoły Rolniczej (1.09.1955 r.) nastąpił podział Katedry, w wyniku czego powstała Katedra Fizjologii Zwierząt przydzielona do Wydziału Weterynaryjnego, oraz Katedra Żywienia Zwierząt, włączona do Wydziału Zootechnicznego. Dwa lata wcześniej (1953 r.) do pracy w Katedrze został oddelegowany z Uniwersytetu Jagiellońskiego dr Franciszek Schmidt, który po śmierci profesora Henryka Malarskiego (1955 r.) objął kierownictwo Katedry.
W 1960 r. do pracy został przyjęty mgr Tadeusz Soroka, a w kolejnych latach zostali zatrudnieni: mgr Ryszard Jagiełło (1966 r.), mgr Jerzy Turski (1967 r.),a w 1968 r. mgr Wacław Krasucki i mgr Bogusław Makarski. W 1970 r. nastąpiły zmiany organizacyjne uczelni wyższych. Na bazie Katedry Żywienia Zwierząt i Katedry Zoohigieny utworzony został Instytut Żywienia i Higieny Zwierząt. Dyrektorem Instytutu został profesor Stanisław Wójcik.
W Instytucie istniały wówczas dwa Zakłady: Żywienia Zwierząt oraz Zoohigieny. Kierownikiem pierwszego był prof. Stanisław Wójcik, a drugiego prof. Tadeusz Majewski. Do Zakładu Żywienia przyszli w tym czasie nowi pracownicy: mgr Wanda Bojarczyk (1970 r.), mgr Jan Matras (1970 r.), mgr Jan Wojtasik (1970 r.), mgr Władysława Król (1971 r.), mgr Zdzisław Mróz (1971 r.), mgr Andrzej Tarkowski (1971 r.), mgr Jan Masiulanis (1972 r.), a z Wydziału Weterynarii- mgr Jerzy Truchliński (1973 r.). W 1974 r. do Zakładu Żywienia została przyjęta mgr Janina Wnuk, a w 1975 r. mgr Krystyna Plaur i mgr Antoni Lipiec. W 1976 r.zatrudnieni zostali kolejni pracownicy: mgr Ryszard Pisarski i mgr Eugeniusz Grela.
W 1988 r. w Zakładzie Żywienia został zatrudniony mgr Robert Krusiński, a w 1989 r. mgr Małgorzata Kwiecień. W 1990 roku na emeryturę przeszedł dr Tadeusz Soroka, a rok później (1991) dr Kazimierz Wideński. W roku 1993 nastąpiła kolejna reorganizacja. Zakład Żywienia Zwierząt stał się odrębną Jednostką, przyjmując nazwę Instytut Żywienia Zwierząt. Dyrektorem w dalszym ciągu pozostał prof. Stanisław Wójcik. W 1996 r. Profesor przeszedł na emeryturę, a rok wcześniej dyrektorem Instytutu został prof. Eugeniusz R. Grela.
W tym czasie w ramach Instytutu utworzono Pracownię Oceny Pasz (1995 r.) przekształconą w 1997 r. w Zakład Paszoznawstwa. Równocześnie w 1997 r. powołano w strukturach Instytutu Zakład Żywienia i Pracownię Biochemii, którą w 2000 roku przekształcono w Zakład Biochemii i Toksykologii. Do pracy zostali przyjęci nowi nauczyciele akademiccy: mgr Iwona Sembratowicz (1994 r.), mgr inż. Bożena Kiczorowska (1995 r.), mgr Anna Czech (1996 r.), mgr inż. Anna Winiarska-Mieczan (1996 r.) oraz początkowo na studia doktoranckie (1996 r.), a następnie na etat: dr inż. Renata Klebaniuk (2000 r.) i dr inż. Violetta Samolińska (2001 r.).
W 2001 r. Zakład Biochemii i Toksykologii został wydzielony, jako odrębna Jednostka, a w roku 2003 w strukturach Instytutu Żywienia Zwierząt utworzono Pracownię Bromatologii i Fizjologii Żywienia, przekształconą następnie w 2005 roku w Zakład. W tym czasie na emeryturę odeszła dr inż. Wanda Bojarczyk (2004 r.). W roku 2008, po dwóch latach studiów doktoranckich, została zatrudniona w Instytucie mgr inż. Edyta Kowalczuk-Vasilev, a w 2009 r. na emeryturę odeszła dr inż. Władysława Król. W roku 2010, w wyniku kolejnych zmian zachodzących zarówno w kierunkach badań jak i organizacji procesu nauczania, nastąpiła zmiana nazwy Instytutu Żywienia Zwierząt na Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii oraz kolejna reorganizacja osobowa jego struktury. Przekształcono Zakład Żywienia w Zakład Żywienia Zwierząt, utrzymując Zakład Paszoznawstwa oraz Zakład Bromatologii i Fizjologii Żywienia. Na emeryturę odeszli: dr hab. Jan Wojtasik(2010 r.), dr inż. Andrzej Tarkowski(2012 r.),a w lipcu 2014 roku: prof. zw. dr hab. Wacław Krasucki. Od 01 września 2015 roku dołączył do grona pracowników Instytutu Żywienia Zwierząt i Bromatologii prof. dr hab. Bogdan Szostak, a z dniem 28 lutego 2015 roku odszedł z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, a tym samym z Instytutu, prof. dr hab. Ryszard Pisarski.
W czasie istnienia Instytutu zatrudnieni byli pracownicy techniczni. Należy tutaj wspomnieć o wieloletnich, emerytowanych byłych pracownikach: Marii Piwowarskiej, Barbarze Łatwińskiej, Alinie Dyjak, Krystynie Górniewskiej, Jerzym Romanku, Kazimierze Sutkowskiej, Lidii Kondzielskiej, Bożenie Krasuckiej, Joannie Kalisz, Barbarze Rudnickiej, Mariannie Rębiarz, Urszuli Kamińskiej, Halinie Mikulicz, Jadwidze Rzedzickiej i innych.
W okresie ponad 70 lat funkcjonowania jednostki prace doktorskie wykonało 60 osób, 11 zakończyło przewody habilitacyjne, a 6 uzyskało tytuł profesora . Wyniki realizowanych badań przedstawiono w ponad 800 rozprawach naukowych oraz w około 1400 różnego rodzaju innych publikacjach (monografie, artykuły i komunikaty naukowe, opracowania referatowe, opracowania popularnonaukowe).
Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii oferuje wykonanie opinii, ekspertyz, sporządzanie raportów w zakresie prowadzonej tematyki badawczej:
Żywienie zwierząt
oznaczanie i wyliczanie wartości pokarmowej dawek i mieszanek paszowych dla różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt gospodarskich
ocena stanu odżywienia zwierząt gospodarskich w oparciu o wskaźniki narządowe krwi (analiza wybranych hematologicznych i biochemicznych parametrów krwi zwierząt)
Bromatologia
Analizy laboratoryjne w materiałach biologicznych:
Sucha masa |
Popiół surowy |
Białko ogólne |
Białko właściwe |
Ekstrakt eterowy |
Włókno surowe |
Frakcje włókna, tj. NDF, ADF, ADL |
Zawartość wybranych mikroelementów i pierwiastków toksycznych w paszach i żywności – ocena kulometryczna |
pH |
Profil kwasów tłuszczowych w paszach i produktach zwierzęcych (chromatografia gazowa) |
Lotne kwasy tłuszczowe w kiszonkach |
Parametry hematologiczne krwi zwierząt |
Wskaźniki biochemiczne krwi zwierząt (profil metaboliczny, energetyczny, elementy profilu enzymatycznego, elektrolitów, makro- i mikroelementy, białka ostrej fazy i inne) |
Immunoglobuliny w krwi, siarze i mleku |
Kontakt:
LABORATORIUM Instytutu Żywienia Zwierząt i Bromatologii
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Akademicka 13
20-950 LUBLIN
tel.: 81 445 6695; 81 445 6713
Ceny do uzgodnienia.
Współpracujemy, – jako jednostka organizacyjna oraz indywidualni eksperci – z wieloma przedsiębiorstwami. W zakresie pokrewnych badań Instytut deklaruje chęć współpracy z innymi partnerami.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Akademicka 13
20-950 Lublin
tel. (+ 081) 445-69-91
(+ 081) 445-65-81
(+ 081) 445-66-11