Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń

Pracownicy Zakładu prowadzą zajęcia na:
• Wydziale Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki (zootechnika, ochrona środowiska, biologia, hipologia i jeździectwo, bezpieczeństwo i higiena pracy, bezpieczeństwo żywności, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, doradztwo w obszarach wiejskich)
• Wydziale Agrobioinżynierii (rolnictwo)
• Wydziale Medycyny Weterynaryjnej
 

prof. dr hab. Marek Babicz
Chów i hodowla trzody chlewnej
Hodowla trzody chlewnej
Chów i hodowla zwierząt
Technologie w produkcji zwierzęcej
Ochrona zasobów genetycznych zwierząt

dr hab. Anna Kasprzyk, profesor uczelni
Chów i hodowla zwierząt
Technologie w produkcji zwierzęcej
Technologia produkcji trzody chlewnej
Środowiskowe skutki produkcji zwierzęcej
Biologia zwierząt gospodarskich
Zwierzęta w gosp. ekologicznych/ekologiczne produkty zwierzęce
Chów Zwierząt
Przyżyciowe metody oceny produkcji zwierząt
Biologia zwierząt gospodarskich
Technologie Produkcji Zwierzęcej
Podstawy produkcji zwierzęcej

dr Kinga Kropiwiec-Domańska
Chów i hodowla zwierząt
Technologie w produkcji zwierzęcej
Chów i hodowla trzody chlewnej
Hodowla trzody chlewnej
Ochrona zasobów genetycznych zwierząt
Podstawy produkcji zwierzęcej
Technologie Produkcji Zwierzęcej
Znaczenie bioróżnorodności w produkcji żywności
Technologia informacyjna

Tematyka badań:

  • Hodowla i chów świń rasy puławskiej w ramach Programu ochrony zasobów genetycznych świń ras rodzimych
  • Ocena genetycznego profilu ras świń utrzymywanych w Polsce
  • Analiza wpływu poszczególnych markerów na kształtowanie się cech użytkowych świń (rozrodczych, tucznych i rzeźnych)
  • Możliwości dostosowania wartości rzeźnej i jakości mięsa trzody chlewnej do wymagań konsumentów
  • Ocena surowca wieprzowego w zakresie występowania mięsa wadliwego i jego przydatności kulinarnej i przetwórczej
  • Wpływ modelu krzyżowania świń na wartość rzeźną mieszańców
  • Ocena potencjału produkcyjnego świń subpopulacji rasowych hodowanych w makroregionie środkowowschodniej Polski na podstawie wskaźników morfologicznych i fizjologicznych
  • Wykorzystanie świń rasy puławskiej do produkcji wysokiej jakości surowca kulinarnego oraz wędliny wysokogatunkowych, regionalnych i tradycyjnych
  • Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na narządy wewnętrzne świni oraz jakość podrobów wieprzowych
  • Ocena płodności potencjalnej i rzeczywistej loch
  • Badanie składu siary i mleka macior z uwzględnieniem zmienności rasowej i osobniczej oraz oddziaływania czynników doświadczalnych

Realizowane tematy badawcze:

  • Ocena wartości tucznej i rzeźnej oraz właściwości fizyko-chemicznych mięsa tuczników dwu i trójrasowych
  • Szacowanie parametrów genetycznych i środowiskowych modyfikujących układ morfologiczny i przemiany metaboliczne tkanki mięśniowej
  • Analiza genetycznych i fenotypowych cech użytkowości rozpłodowej świń utrzymywanych w regionie środkowowschodnim Polski
  • Ocena wartości użytkowej i hodowlanej oraz zwiększenie produkcyjności trzody chlewnej
     

Do najważniejszych osiągnięć Katedry należy zaliczyć:
• utworzenie stada zachowawczego świń puławskich w 1997 r. z inicjatywy prof. A. Walkiewicza w ZD Elizówka, które w 2000 r. przeniesione zostało do ZD w Czesławicach oraz ochrona zasobów genetycznych świń tej rasy,
• opracowanie Programu ochrony i kierunków wykorzystania populacji świń rasy puławskiej oraz aktualizacja programu Ochrona zasobów genetycznych świń rasy puławskiej,
• opracowanie i wdrożenie linii technologicznej do natłuszczania mieszanek paszowych dla świń,
• oszacowanie parametrów genetycznych najważniejszych cech użytkowych u trzody chlewnej w regionie Lubelszczyzny,
• Stacje badawcze: badania prowadzone są w:
• GD Czesławice, 24-140 Nałęczów,
• wybranych gospodarstwach specjalizujących się w hodowli i produkcji świń na terenie regionu środkowo-wschodniej Polski.
• W stacjach oraz gospodarstwach prowadzone są zajęcia terenowe z zakresu hodowli i chowu świń dla studentów kierunków: Zootechnika, Hipologia i Jeździectwo, Ochrona środowiska, Biologia oraz Rolnictwo. Stacje spełniają funkcje obiektów: dydaktycznego, badawczego, hodowlanego oraz produkcyjnego.

Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej formalnie powstała we wrześniu 1997 roku, jakkolwiek prace naukowe i dydaktyczne były prowadzone od 1945 roku w ramach Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt Wydziału Rolnego Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, a następnie Wyższej Szkoły Rolniczej w Lublinie. Kierownikiem Katedry był wówczas prof. Zdzisław Zabielski. W roku 1960 kierownikiem nowo utworzonej Pracowni Hodowli Trzody Chlewnej został dr Jan Nozdryn-Płotnicki, którą w maju 1967 r. przemianowano na Zakład Hodowli Trzody Chlewnej. W 1976 r. na kierownika Zakładu powołano doc. dr hab. Zygmunta Surdackiego, który przeniósł się do pracy w Uczelni z ZD w Końskowoli. W latach 1993-2003 Zakładem a następnie Katedrą kierował prof. dr hab. Aleksander Walkiewicz. Od roku 2004 funkcję kierownika pełnił prof. dr hab. Andrzej Stasiak. W 2012 r. funkcję kierownika Katedry Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej objął dr hab. Marek Babicz prof. nadzw. UP. W 2017 r. Katedrę przekształcono w Zakład Hodowli i Biotechnologii Świń, który włączono w struktury Instytutu Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności.

Wykaz publikacji

Pracowników Katedry Hodowli Zwierząt i Doradztwa Rolniczego

dostęp online - publikacje.up.lublin.pl
Zobacz

Wykaz publikacji wg archiwalnych nazw jednostki:

 

Katedra Hodowli i Technologii Produkcji Trzody Chlewnej
Zobacz
Katedra Hodowli Małych Przeżuwaczy i Doradztwa Rolniczego
Zobacz
Instytut Hodowli Zwierząt i Ochrony Bioróżnorodności
Zobacz

Oferta usługowo-badawcza Zakładu:

Ekspertyzy, kursy, szkolenia, wykłady, analizy, doradztwo i konsultacje w zakresie hodowli i chowu trzody chlewnej, realizacja projektów kompleksowej produkcji tuczników.

Konsultacje, szkolenia, kursy, analizy, wsparcie w zakresie:

  • Zasad profilaktyki ogólnej i swoistej w chowie oraz hodowli świń;
  • Identyfikacji czynników wpływających na poród u loch i następstwa zaburzeń okołoporodowych;
  • Postępowania z lochami i prosiętami w okresie okołoporodowym;
  • Pielęgnacji i odchowu prosiąt oraz młodzieży hodowlanej;
  • Optymalizacji i zasad żywienia loch w okresie ciąży i laktacji oraz loszek w okresie cyklu rujowego;
  • Pielęgnacji, żywienia i postępowania z knurami;
  • Zasad tuczu świń z uwzględnieniem jakości tuszy i mięsa;
  • Wyboru systemu utrzymania, żywienia i warunków obrotu przedubojowego w celu niwelowanie ich negatywnego wpływu na jakość mięsa;
  • Krzyżowania towarowego świń (wybór metody i dobór ras).
  • Technologii utrzymania różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej.
  • Oddziaływania warunków środowiskowych na produkcyjność świń.
  • Proekologicznych systemów chowu trzody chlewnej.
  • Zasad produkcji tuczników “ciężkich”.
  • Postępowania ze zwierzętami w trakcie transportu.
  • Efektywnej organizacji produkcji trzody chlewnej.
  • Oceny kondycji loch w stadzie podstawowym.
  • Identyfikacji przyczyn występowania zachowań nietypowych (stereotypii) u świń.
  • Oceny warunków utrzymania i żywienia świń.
  • Opracowania i oceny projektów adaptacji pomieszczeń inwentarskich do chowu świń.
  • Wykonania projektów ferm zarodowych i towarowych (planowanie produkcji, wyposażenie techniczne, preliminarz paszowy, zapotrzebowanie na wodę i ścioły, produkcja obornika lub gnojowicy, wymagana pow. płyty obornikowej, pojemność zbiornika na gnojówkę lub gnojowicę, zagospodarowanie odchodów).

Badania i analizy laboratoryjne

  • Ocena wartości rzeźnej świń (przyżyciowa i poubojowa).
  • Bilansowanie pasz, układanie dawek pokarmowych dla wszystkich grup wiekowych i produkcyjnych świń.
  • Możliwość przeprowadzenia testów żywieniowych na lochach, prosiętach, warchlakach i tucznikach.
  • Ocena surowca wieprzowego w zakresie występowania typów mięsa wadliwego i jego przydatności kulinarnej i przetwórczej.
  • Identyfikacja markerów molekularnych, w tym genotypów TT i CT w locus RYR1.
 
Kierownik:
prof. dr hab. Marek Babicz

(+ 81) 445-67-16
ul. Akademicka 13, pok. 109