Dr Anna Teter uzyskała stopień naukowy doktora habilitowanego

Miło nam poinformować, że Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zyskał w gronie swoich pracowników naukowych nową doktor habilitowaną Annę Teter.

 

Uchwałą z dnia 12 października 2022 r. Rada Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie nadała dr Annie Teter stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia https://up.lublin.pl/wp-content/uploads/2022/06/uchwala-RD-nadanie-stopnia-dr-hab.-A.-Teter.pdf

Dr hab. Anna Teter jest absolwentką Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Akademii Rolniczej w Lublinie, na którym w 2007 r. uzyskała tytuł zawodowy magistra biologii, a w 2014 r. stopień doktora nauk rolniczych w specjalności hodowla bydła i technologia mleka. W dniu 20 września 2022 r. Komisja habilitacyjna po zapoznaniu się z recenzjami, przedstawioną dokumentacją oraz wysłuchaniu wystąpienia Habilitantki wyraziła pozytywną opinię w sprawie nadania dr Annie Teter stopnia doktora habilitowanego. Rada Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w dniu 12 października 2022 r. nadała dr Annie Teter stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia.

Aktualnie Pani dr hab. Anna Teter jest zatrudniona na stanowisku adiunkta badawczo-dydaktycznego w Katedrze Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych. Dr hab. Anna Teter jest współautorem 66 prac, w tym 48 oryginalnych prac twórczych, o łącznej liczbie punktów według listy MNiSW/MEN w roku publikacji 2 153, IF=48,852. Indeks Hirsha (według bazy WoS) wynosi 10.

Zainteresowania naukowe obejmują analizę czynników warunkujących zawartość substancji biologicznie czynnych w mleku, jego przydatność do produkcji serów, a także technologię przetwórstwa mleka i jakość produktów żywnościowych.

Pani dr hab. Teter w latach 2015-2022 sprawowała opiekę naukową nad 83 dyplomantami. Jest opiekunem Sekcji Oceny Jakości i Bezpieczeństwa Żywności Koła Naukowego Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, członkiem rady programowej kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, Zespołu ds. Promocji Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki oraz  Kolegium Wydziału Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki. Aktywnie działa w towarzystwach naukowych: Polskim Towarzystwie Technologów Żywności oraz Polskim Towarzystwie Zootechnicznym, w którego Oddziale Lubelskim pełni funkcję sekretarza.

 

Serdeczne gratulacje!