I Ogólnopolska Konferencja naukowo-szkoleniowa

Żywienie dla zdrowia

 

Miejsce konferencji:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie,
ul. Akademicka 15, Lublin

25.10.2024 r. – Dzień Wykładowy oraz Sesja Posterowa

26.10.2024 r. – Warsztaty szkoleniowe

 


 

Program ramowy:

8.00 – 8.45 – Rejestracja uczestników

8.45 – 9.00 – rozpoczęcie konferencji, powitanie uczestników przez JM Rektora UP w Lublinie i Dziekana Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie

9.00 – 9.25 – prof. dr hab. Paweł Glibowski (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) – Dieta jako składowa zdrowego stylu życia u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi. 

9.25 – 9.45 – prof. dr hab. n. farm. Wojciech Koch,  (Uniwersytet Medyczny w Lublinie) – Czy suplementy diety są nam potrzebne? Badania biodostępności Cr z racji pokarmowych i suplementów diety.

9.45-10.05 – dr inż. Justyna Libera (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) – Zaburzenia odżywiania chorobą XXI wieku.

10.05 – 10.25 – prof. dr hab. Krystyna Gutkowska (SGGW w Warszawie) – Czy i dlaczego edukacja żywieniowa jest potrzebna? doświadczenia z programu Junior-Edu-Żywienie. 

10.25 – 10.50 – dr hab. inż. Anna Harton (SGGW w Warszawie) – Od niemowlaka do przedszkolaka, czyli jak prawidłowo żywić dziecko w profilaktyce otyłości – przegląd zaleceń.

10.50-11.10 – dyskusja

11.10-11.40 – przerwa kawowa

11.40 -12.05 – dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Kozioł-Kozakowska (CM Uniwersytet Jagielloński w Krakowie) – Odchudzanie czy leczenie otyłości dzieci i młodzieży?

12.05-12.30 – dr inż. Katarzyna Kowalcze (Uniwersytet w Siedlcach) – Żywienie a mikrobiota jelitowa w zespole metabolicznym.

12.30-12.50 – dr n. med. Anna Stochel-Gaudyn (CM Uniwersytet Jagielloński w Krakowie) – Rola żywienia w chorobach przewodu pokarmowego u dzieci z perspektywy gastrologa dziecięcego. 

12.50-13.20 – dr inż. Małgorzata Jackowska (Centrum Respo) – Czy otoczenie wspiera zdrowe odżywianie dzieci? Produkty, reklama, rynek żywności. 

13.20-13.40 – dr n. med. Agata Kiciak (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach) – Kształtowanie świadomości żywieniowej młodych osób – działania edukacyjne projektu „Apetyt na zdrowe żywienie”.

13.40-14.00 – dr Katarzyna Iłowiecka, prof. UMLub (Uniwersytet Medyczny w Lublinie) – Niedoczynność tarczycy – czy istotnie wpływa na styl życia pacjentów

14.00-14.15 – dyskusja

14.15 – 15.00 – obiad

15.00 – 17.30 – sesja 3 – doniesienia konferencyjne – short communication

17.30 – 17.45 – dyskusja

17.45 – 18.00 – ogłoszenie wyników konkursu, wręczenie nagród, zakończenie konferencji

 

Tematy referatów plenarnych

dr Katarzyna Iłowiecka, prof. UMLub (Uniwersytet Medyczny w Lublinie) – Niedoczynność tarczycy – czy istotnie wpływa na styl życia pacjentów?


dr inż. Katarzyna Kowalcze (Uniwersytet w Siedlcach) – Żywienie a mikrobiota jelitowa w zespole metabolicznym


dr hab. n. farm Wojciech Koch, prof. UMLub (Uniwersytet Medyczny w Lublinie) – Czy suplementy diety są nam potrzebne? Badania biodostępności Cr z racji pokarmowych i suplementów diety.


prof. dr hab. Paweł Glibowski (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) – Dieta jako składowa zdrowego stylu życia u osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi. 


Dr inż. Justyna Libera (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie) – Zaburzenia odżywiania chorobą XXI wieku


dr hab. Anna Harton (SGGW w Warszawie)- Od niemowlaka do przedszkolaka, czyli jak prawidłowo żywić dziecko w profilaktyce otyłości – przegląd zaleceń


dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Kozioł-Kozakowska (Pracownia Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia UJ CM) – Odchudzanie czy leczenie otyłości dzieci i młodzieży?


dr n. med. Anna Stochel – Gaudyn (IPracownia Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia UJ CM) – Rola żywienia w chorobach przewodu pokarmowego u dzieci z perspektywy gastrologa dziecięcego. 


dr inż. Małgorzata Jackowska (Centrum Respo) – Czy otoczenie wspiera zdrowe odżywianie dzieci? Produkty, reklama, rynek żywności


prof. dr hab. Krystyna Gutkowska (SGGW w Warszawie) – Czy i dlaczego edukacja żywieniowa jest potrzebna?


dr n med. Agata Kiciak (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach) – Kształtowanie świadomości żywieniowej młodych osób – działania edukacyjne projektu „Apetyt na zdrowe żywienie”.


logo Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Doskonała Nauka II – Wsparcie Konferencji Naukowych”.