I Ogólnopolska Konferencja naukowo-szkoleniowa

Żywienie dla zdrowia

Zapraszamy do zapoznania się z sylwetkami naszych Prelegentów:

  • Prof. dr hab. Paweł Glibowski

    Pawel Glibowski

    Prof. dr hab. Paweł Glibowski jest kierownikiem Zakładu Poradnia Dietetyczna w Katedrze Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka, na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Jego badania skupiają się na zrozumieniu wpływu żywności na zdrowie człowieka oraz poszukiwaniu optymalnych strategii żywieniowych dla różnych grup ludzi.

     

    Profesor Glibowski brał udział w interdyscyplinarnych projektach badawczych, łącząc wiedzę z zakresu technologii żywności, chemii żywności, nauk medycznych i dietetyki. Jego prace naukowe koncentrują się na identyfikowaniu składników odżywczych o kluczowym znaczeniu dla zdrowia, jak również na ocenie wpływu diety na rozwój chorób przewlekłych, takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe oraz osteoporoza.

     

    Profesor Glibowski angażuje się również w badania nad wpływem diet na zdrowie psychiczne oraz jakość życia. Jest autorem wielu artykułów naukowych oraz uczestnikiem licznych konferencji naukowych, gdzie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi specjalistami. Jego prace stanowią istotny wkład w rozwój wiedzy na temat zdrowego żywienia.

  • Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska

    Krystyna gutkowska

     

    Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska pracownik naukowy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedry Badań Rynku Żywności i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

    Główny obszar zainteresowań badawczych związany jest z zachowaniami konsumentów na rynku żywności; ich uwarunkowaniami oraz tendencjami  rozwoju rynku żywności w kontekście zdrowia publicznego i zrównoważonego rozwoju; w tym obszarze zrealizowała wiele badań finansowanych zarówno ze źródeł krajowych jak i zagranicznych (m.in. w programach ramowych UE: 2003-2005 koordynator ze strony Polski w projekcie V RP UE Further Development of Organic Farming Policy in Europe, with Particular Emphasis on EU Enlargement,  koordynator ze strony polski w projekcie V RP UE  European Information System for Organic Market; 2006-2010 koordynator ze strony polskiej w temacie realizowanym w VII ramowym programie UE nt. Traditional United Europe Food TRUEFOOD). W ostatnim czasie była kierownikiem zadania pn. Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych”, Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki. Ponadto jest Animatorem w projekcie „Sektorowa Rada ds. kompetencji-sektor żywności wysokiej jakości” współrealizowanym z Polską Federacją Producentów Żywności-Związek Pracodawców.

    Jest autorem lub współautorem kilkuset artykułów w recenzowanych czasopismach polskich i zagranicznych oraz 15 monografii.

  • Dr hab. inż. Anna Harton

    Anna Harton

    Adiunkt w Katedrze Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autor ponad 100 artykułów i prac naukowych. Autor, współautor i konsultant wielu tekstów popularno-naukowych i popularnych z zakresu żywienia człowieka i dietetyki ze szczególnym uwzględnieniem niemowląt i małych dzieci.

    W latach 2011-2018 ekspert miesięcznika „Twoje Dziecko” następnie „Mamo to ja”. Ponadto ekspert programów związanych z żywieniem dzieci takich jak: „1000 pierwszych dni życia dla zdrowia”, “Zdrowo jemy-zdrowo rośniemy”, “Mądre żywienie, zdrowe pokolenie”, „Żółty Talerz” oraz „Junior Edu-Żywienie”. Na co dzień nauczyciel akademicki i pracownik Poradni Dietetycznej SGGW w Warszawie.

  • Dr Katarzyna Iłowiecka, prof. UM

    Katarzyna Iłowiecka

    Dietetyk praktyk, kierownik Gabinetu Dietetycznego Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Jest autorem lub współautorem licznych publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych oraz artykułów popularnonaukowych.

    Wiodącym tematem badawczym jest dietetyczne leczenie otyłości, schorzeń współistniejących oraz analiza wybranych wskaźników stanu odżywienia osób dorosłych i dzieci. Swoje zainteresowania naukowe związane z dietetyką miała okazję realizować m.in. poprzez udział w ogólnopolskich, wieloośrodkowych projektach badawczych czy współprace eksperckie z instytucjami publicznymi oraz prywatnymi przedsiębiorstwami.

    Ważną część aktywności zawodowych stanowi również edukacja żywieniowa; w tym prowadzenie prelekcji, warsztatów i zajęć dla dzieci i dorosłych.

  • dr inż. Małgorzata Jackowska

    Małgorzata Jackowska

    Doktor nauk o technologii żywności i żywienia. Od 10 lat edukuje rodziców niemowląt oraz małych i starszych dzieci. Prowadzi warsztaty, konsultacje indywidualne i tworzy treści edukacyjna online. Autorka szkoleń dla specjalistów, wykładowczyni i organizatorka wielu konferencji i wydarzeń edukacyjnych. Współtwórczyni poradni dietetycznej Centrum Respo dla dzieci i nastolatków.

    Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Specjalizuje się w temacie żywienia kobiet w czasie karmienia piersią, diecie niemowląt i małych dzieci oraz dzieci w wieku szkolnym i nastolatków. W swojej pracy korzysta z aktualnej wiedzy naukowej i praktyki. Uwielbia uczyć się nowych rzeczy, czytać, tworzyć opracowania nowych dietetycznych doniesień i przekazywać wiedzę w przystępnej dla odbiorców formie.

    Autorka książki „Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety” i “Niejadki i nie tylko. Wybiórczość pokarmowa, neofobia i wybiórcze jedzenie” , współautorka książek „Ale Jadka! Drugie śniadania i obiady dla 2-6 latka” i „Ale Jadka! Drugie śniadania i obiady dla 7-12 latka”, oraz rozdziałów w podręcznikach i książkach popularnonaukowych, m.in. „Ultrazdrowie”, “Laktacja – kompendium dla praktyków” i „Medycyna Stylu Życia”.

    Autorka bloga www.malgorzatajackowska.com i podkastów: #kwadranszjackowska ożywieniu mam i dzieci i #zadbajomatkę – rozmowy o wspieraniu matek w codziennych wyzwaniach macierzyństwa. Ekspertka i ambasadorka kampanii edukacyjnych m.in:  Jedz Owoce i WarzywaDrużyna EnergiiZmierzch toksycznej kultury dietetycznej w Polsce

  • Dr n. med. Agata Kiciak

    Agata Kiciak

    Dr n. med. Agata Kiciak – nauczyciel akademicki, pracownik Zakładu Technologii i Oceny Jakości Żywności Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, specjalista w dziedzinie: Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Europejskiej Federacji Towarzystw Dietetycznych EFAD.

     

    Zainteresowania naukowe obejmują zagadnienia dotyczące jakości zdrowotnej żywności, oceny sposobu żywienia oraz nawyków żywieniowych różnych grup populacyjnych w kontekście ryzyka wystąpienia chorób żywieniowozależnych oraz oceny wiedzy konsumenckiej w zakresie problematyki zdrowotnej żywności.

  • Dr hab n. farm. Wojciech Koch

    Wojciech Koch

    Dr hab n. farm. Wojciech Koch, prof. UM (Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Wydział Farmaceutyczny), specjalista bromatolog, Kierownik Zakładu Żywności i Żywienia Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

     

    Specjalista w zakresie chemii żywności, główne zainteresowania to badanie substancji nieodżywczych w racjach pokarmowych oraz produktach spożywczych z zastosowaniem metod chromatograficznych i spektroskopowych, ocena produktów spożywczych z wykorzystaniem metod analitycznych i chemometrycznych oraz badanie biodostępności substancji odżywczych i nieodżywczych z zastosowaniem symulowanego trawienia in vitro z użyciem technik analitycznych. Autor 80 artykułów oraz monografii naukowych z dyscypliny nauk farmaceutycznych, medycznych i nauk o zdrowiu.

  • Dr hab. n med. i  n. o zdr. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

    Agnieszka Koziol-Kozakowska

     

    Dr hab. n med. i  n. o zdr. Agnieszka Kozioł-Kozakowska – członek założyciel Polskiego Towarzystwa Otyłości Dziecięcej. Dietetyk kliniczny, specjalista zdrowia publicznego, absolwentka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum. Adiunkt w klinice Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej UJ CM. Zastępca koordynatora Międzyklinicznego Ośrodka Leczenia Otyłości Dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, w którym pracuje jako dietetyk. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Jest autorem licznych publikacji  naukowych oraz popularno-naukowych o tematyce żywienia dziecka, dietetyki, zdrowia publicznego.

     

    Wykładowca na krajowych i międzynarodowych konferencjach naukowych oraz szkoleniowych, organizator cyklicznej konferencji naukowo-szkoleniowej „Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś”.  Członek grupy roboczej HyperChildNet. Jest członkiem grup eksperckich współpracujących miedzy innymi z Najwyższą Izbą Kontroli oraz Małopolskim Urzędem Marszałkowskim.

  • Dr inż. Justyna Libera

    Justyna Libera

    Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych  oraz Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności. W 2017 r. ukończyła studia doktoranckie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Stale podnosi swoje kompetencje, poprzez udział w konferencjach naukowych, sympozjach czy na studiach podyplomowych (Psychodietetyka, Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych).

    W latach 2012 – 2017 pracowała jako dietetyk w żywieniu zbiorowym, nadzorując jadłospisy w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Od 2016 roku tworzy zespół dietetyków uniwersyteckiej poradni dietetycznej UP w Lublinie, gdzie współpracuje w nurcie psychodietetycznym z nastolatkami chorującymi na zaburzenia odżywiania. Od ponad dekady włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez Lubelski Festiwal Nauki i wykłady otwarte w szkołach średnich oraz na Uniwersytecie Trzeciego Wieku.

    W pracy badawczej skupia się na projektowaniu żywności funkcjonalnej wzbogacanej w substancje bioaktywne, a także badaniu indeksu glikemicznego in vivo w produktach zbożowych. Jest autorką kilkudziesięciu publikacji naukowych z zakresu technologii żywności, dietetyki i żywienia człowieka.

  • Dr n med. Anna Stochel-Gaudyn

    Anna Stochel-Gaudyn

    Absolwentka Wydziału Lekarskiego UJCM w Krakowie, starszy asystent Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie, asystent Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia, Instytutu Pediatrii UJCM. Członek Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego Oddział Kraków, członek Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci oraz członek Polskiego Towarzystwa Ultrasonografii.

    Od 2009 roku zatrudniona w Klinice Pediatrii, Gastroenterologii i Żywienia Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. W 2015 roku uzyskała dyplom doktora nauk medycznych z zakresu gastroenterologii dziecięcej w ramach Interdyscyplinarnych Studiów Doktoranckich- Nauki Molekularne dla Medycyny (MOL-MED). 

logo Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego

„Projekt dofinansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Doskonała Nauka II – Wsparcie Konferencji Naukowych”.