Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii Tel. 81 445 65 13, 81 445 66 95 renata.klebaniuk@up.edu.pl |
- Bilansowanie dawek pokarmowych i mieszanek paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich
- Analiza podstawowa i wycena wartości pokarmowej pasz (w tym kiszonek) i mieszanek paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt
- Analiza podstawowa i wycena wartości pokarmowej żywności
- Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w paszach i produktach zwierzęcych (chromatografia gazowa)
- Oznaczanie frakcji włókna, tj. NDF, ADF, ADL
- Oznaczanie wskaźników hematologicznych i biochemicznych krwi zwierząt
- Oznaczanie poziomu immunoglobulin w wybranych materiałach biologicznych
- Projektowanie premiksów mineralno-witaminowych dla wszystkich gatunków zwierząt
|
|
Katedra Etologii Zwierząt i Łowiectwa Tel. 81 445 67 35, 81 445 60 23 e-mail: etologia@up.edu.pl
|
- Ekspertyzy z zakresu oceny poziomu dobrostanu zwierząt
- Doradztwo w zakresie optymalizacji warunków utrzymania i użytkowania zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi
- Ekspertyzy (ocena i doradztwo) w zakresie temperamentu i reaktywności zwierząt
- Doradztwo w zakresie kształtowania prawidłowych relacji na płaszczyźnie człowiek – zwierzę (w różnych formach użytkowania)
- Doradztwo w zakresie wyboru psów do dogoterapii wraz z ich dobrostanem
- Doradztwo i konsultacje w zakresie profilaktyki subklinicznych zapaleń gruczołu mlekowego przeżuwaczy oraz higieny doju i postępowania z mlekiem
- Badanie wpływu zmian zachodzących w biotopach na funkcjonowanie populacji zwierząt dzikich
- Hodowla fermowa jeleniowatych
- Wpływ czynników środowiskowych na jakość osobniczą zwierzyny i dziczyzny (mięsa)
- Wykorzystanie nowoczesnych technik diagnostyczno-badawczych
- Rentgenologia, ultrasonografia w hodowli zwierząt dzikich
- Genetyczne uwarunkowania niektórych chorób u psów i kotów
- Badania behawioralne i ocena behawioru u psów
- Doradztwo w zakresie hodowli i użytkowania psów
|
Katedra Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła; Katedra Hodowli Zwierząt i Doradztwa Rolniczego Tel. 81 445 60 54, 81 445 67 25 |
- Ocena umięsninia i otłuszczenia bydła rzeźnego /USG/
- Ocena kondycji bydła mlecznego i rzeźnego w aspekcie prawidłowości żywienia
- Analiza efektywności chowu bydła i produkcji mleka z uwzględnieniem struktury kosztów
- Konsultacje i doradztwo w zakresie wdrażania programów ochrony zasobów genetycznych rodzimych ras bydła
- Ocena dobrostanu w stadach bydła mlecznego i mięsnego
- Doradztwo w zakresie zarządzania stadem bydła mlecznego i mięsnego
- Doradztwo w zakresie produkcji mleka w gospodarstwach ekologicznych
- Laparoskopowa diagnostyka jajników małych przeżuwaczy
- Inseminacja owiec i kóz (dopochwowa i domaciczna)
- Ocena umięśnienia i otłuszczenia małych przeżuwaczy (USG)
- Analiza molekularna materiału biologicznego
- Produkcja materiału hodowlanego następujących ras owiec: polska owca nizinna odmiany uhruskiej, linia syntetyczna BCP, linia syntetyczna SCP
- Produkcja materiału hodowlanego następujących ras kóz: saaneńska, biała uszlachetniona, burska, świniarka
- Produkcja żywca rzeźnego różnych kategorii wagowych (jagnięta i koźlęta)
|
Instytut Biologicznych Podstaw Produkcji Zwierzęcej Tel. 81 445 67 77 |
- Doradztwo fachowe i konsulting programów hodowlanych oraz metod gospodarki pasiecznej
- Ocena użytkowości pszczół, badania behawioru, w tym uwarunkowania genetyczne, ocena przydatności pokarmów i suplementów wykorzystywanych w żywieniu pszczół, badania biologii rozrodu pszczół w tym doskonalenie technik sztucznej inseminacji, określanie genetycznego uwarunkowania wybranych cech, badania z zakresu proteomiki pszczół
- Badania nad wykorzystaniem pszczół, jako bioindykatora stanu środowiska i zwierzęcia modelowego w badaniach genetycznych i biochemicznych
- Ocena jakości jaj
- Identyfikacja gatunkowa i osobnicza metodami molekularnymi i morfometrycznymi
- Ocena warunków bytowych zwierząt
- Konsultowanie i opiniowanie programów hodowlanych, w tym utrzymania rezerw genetycznych
|
Katedra Higieny Zwierząt i Zagrożeń Środowiska Tel. 81 445 69 98 lub 69 85, fax. 81 533 35 49 |
- Badanie mikrobiologiczne mleka krów w kierunku mastitis, diagnostyka
- Diagnostyka mikrobiologiczna materiału biologicznego (wymazy).
- Ocena lekowrażliwości mikroorganizmów(antybiogramy),
- Oznaczanie gatunkowe mikroorganizmów metodami hodowlanymi oraz molekularnymi – analiza PCR
- Badanie skuteczności działania preparatów dezynfekujących- wyznaczanie Minimalnego Stężenia Hamującego ( MIC) oraz biobójczego ( MBC)
- Badanie mikrobiologiczne surowców, żywności, pasz, wody (Mikrobiologia łańcucha żywnościowego)
- Badanie mikrobiologiczne kału zwierząt, treści jelit – metodą posiewów mikrobiologicznych – diagnostyka ilościowa i jakościowa
- Badanie mikrobiologiczne czystości pomieszczeń, powierzchni, rąk
- Badanie czystości mikrobiologicznej powietrza wewnętrznego oraz budynkach inwentarskich
- Pomiary zapylenia powietrza, w tym pyłu zawieszonego metodą grawimetryczną oraz fotometrem laserowym
- Pomiary stężeń zanieczyszczeń gazowych (lotnych związków organicznych, amoniaku, siarkowodoru, NOx, itp.)
- Biotechnologia w oczyszczaniu powietrza, biofiltracja
- Doradztwo, w zakresie oceny oddziaływania obiektów hodowlanych (ferm) na środowisko
- Ocena warunków bytowych zwierząt, ocena dobrostanu zwierząt
- Doradztwo i raporty w zakresie emisji zanieczyszczeń gazowych do powietrza – modelowanie i symulacje emisji gazów z wykorzystaniem programów.
- Wykonywanie opinii, ekspertyz, sporządzanie raportów w zakresie prowadzonej tematyki badawczej po uprzednim uzgodnieniu tel.
|
Katedra Hodowli i Użytkowania Koni Tel. 81 445 60 72, 81 445 60 98, fax 81 533 35 49, 81 533 37 52 e-mail: khiuk@up.edu.pl |
- Opinie, ekspertyzy na temat hodowli i użytkowania koni, w szczególności jeździectwa, użytkowania zaprzęgowego i hipoterapii
- Doradztwo naukowe w zakresie hodowli koni i jeździectwa
- Na stronie www.konie.up.lublin.pl dostępny jest opracowany w Katedrze program komputerowy oceny i obiektywizacji wyników sędziowania konkursów ujeżdżenia – doradztwo przy jego wykorzystywaniu/wdrożeniu
- Ocena szybkości uczenia się koni za pomocą testu
- Ocena tętna i kortyzolu w ślinie jako wskaźników pobudliwości koni
- Ocena zaawansowania treningowego koni sportowych i wyścigowych za pomocą wskaźników tętna
- ocena pokroju i ruchu koni pod kątem przydatności do różnych rodzajów użytkowania
- Doradztwo/szkolenia w zakresie opracowanego w Katedrze nowego systemu identyfikacji koni
|
Katedra Oceny Jakości i Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Tel. 81 445 68 56 e-mail: mariusz.florek@up.edu.pl |
- Ocena towaroznawcza (z wykorzystaniem specjalistycznej aparatury) mleka różnych gatunków zwierząt
- Ocena towaroznawcza (z wykorzystaniem specjalistycznej aparatury) mięsa różnych gatunków zwierząt, w tym ryb
|