Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz Tel. 81 531 96 45 e-mail: dariusz.andrejko@up.lublin.pl |
Oferujemy badania w zakresie:
- oceny właściwości fizycznych surowców i produktów spożywczych; kształtowania jakości żywności poprzez modyfikację właściwości fizycznych surowców; określenia wpływu właściwości fizycznych i składu chemicznego surowców na jakość żywności;
- analiz jakości mikrobiologicznej żywności i opakowań; oceny skuteczności różnych metod utrwalania surowców i produktów spożywczych;
- określenia zmian właściwości surowców i żywności pod wpływem obróbki cieplnej;
- analizy wpływu zanieczyszczeń chemicznych i fizycznych na właściwości żywności;
- oceny jakości olejów: określanie liczby kwasowej, nadtlenkowej i stabilności oksydatywnej poprzez wyznaczanie czasu indukcji;
- przetwarzania i utrwalania surowców ubocznych; gospodarki odpadami w przemyśle rolno-spożywczym;
- inżynierii gastronomicznej: badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian właściwości fizycznych i chemicznych surowców i produktów po obróbce technologicznej
- chemicznej i biochemicznej konwersji materiałów biologicznych ze szczególnym uwzględnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeł energii; w tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych: skład wyższych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej, aktywność antytrypsynowa (TIA) metodą BAPA, aktywność neurotoksyn metodą BOAA
- oceny wpływu metod obróbki mechanicznej na cechy fizyko-chemiczne przetwarzanych materiałów paszowych;
- analizy wpływu parametrów procesów technologicznych stosowanych podczas produkcji piwa na jakość brzeczki i produktu finalnego;
- oznaczania lepkości płynnych artykułów spożywczych w kontrolowanych temperaturach;
- analizy kinetyki przebiegu procesów chłodzenia, zamrażania i rozmrażania surowców roślinnych, zwierzęcych i produktów spożywczych;
- doświadczalnej optymalizacji chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów rolniczych i spożywczych;
- określenia wpływu dodatków, substancji prozdrowotnych, krioprotektantów na właściwości mrożonej żywności wygodnej i funkcjonalnej;
- projektowania technologicznego lodów – opracowywanie receptur, analiza właściwości fizykochemicznych, dobór parametrów procesowych;
- projektowania innowacyjnych potraw i napojów zgodnie z obowiązującymi trendami żywieniowymi;
- energetycznego uwarunkowania pracy systemów technicznych przemysłu spożywczego, w tym instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych.
|
Katedra Inżynierii Mechanicznej i Automatyki Tel./fax 81 531 97 56 e-mail: ztmia@up.lublin.pl krzysztof.golacki@up.lublin.pl |
- Wykorzystując oprogramowanie Autodesk Inventor oferujemy prace projektowe maszyn i urządzeń technicznych. W ramach projektów wykonywane są analizy wytrzymałościowe, optymalizacyjne, funkcjonalne, a także kompletna dokumentacja techniczna obejmująca modele 3D, rysunki złożeniowe i wykonawcze.
- Wykonujemy zintegrowane pomiary przy użyciu zestawu mikroskop sił atomowych (AFM) i spektroskop Ramanowski pozwalające na analizy cech materiałowych w skali nano.
- Wykonujemy pomiary cech mechanicznych materiałów pochodzenia biologicznego w celu ograniczenia strat podczas operacji technologicznych oraz poprawy ich jakości.
|
Katedra Inżynierii Środowiska i Geodezji Tel. /fax 81 532 06 44 e-mail: kiksig@up.lublin.pl krzysztof.jozwiakowski@up.lublin.pl |
- Opracowanie koncepcji, projektowanie i optymalizacja pracy różnych rozwiązań technologicznych stosowanych do oczyszczania ścieków, a szczególnie systemów hydrofitowych,
- Ocena skuteczności działania oraz ocena oddziaływania na środowisko przydomowych i zbiorowych oczyszczalni ścieków,
- Opracowanie koncepcji i projektowanie systemów zagospodarowania osadów ściekowych z przydomowych i zbiorowych oczyszczalni ścieków,
- Opracowanie koncepcji i projektowanie ujęć wód podziemnych oraz stacji uzdatniania wody,
- Opracowanie koncepcji i projektowanie oraz systemów wodociągowych
- i kanalizacyjnych,
- Opracowanie koncepcji rewaloryzacji zdegradowanych i zmeliorowanych dolin rzecznych,
- Projektowanie obiektów małej retencji i zagospodarowania wód opadowych,
- Usługi w zakresie wykonania analiz laboratoryjnych jakości wód i ścieków: temperatura, pH, tlen rozpuszczony, przewodność elektrolityczna, twardość ogólna, twardość wapniowa, azot (ogółem, amonowy, azotynowy, azotanowy), ChZT, BZT5, fosfor ogółem, fosforany, żelazo, chlorki, potas, siarczany, zawiesiny ogólne i in.
- Projekty rewaloryzacji terenów rolniczych,
- Ocena zagrożeń erozją i kompleksowe melioracje przeciwerozyjne,
- Sporządzanie operatów wodno-prawnych,
- Ocena wydajności biogazowej substratów.
- Opracowanie receptur kosubstratów dla biogazowni rolniczych.
- Opracowanie koncepcji zagospodarowania pofermentu z biogazowni w kontekście technicznym i prawnym.
- Ocena potencjału odnawialnych źródeł energii w ujęciu przestrzennym.
- Wybór lokalizacji biogazowni rolniczych.
- Ocena wydajności i parametrów energetycznych biomasy.
- Wykonywanie opracowań i analiz kartograficznych i geoinformatycznych (GIS),
- Analiza rozdrobnienia działek ewidencyjnych i określenie pilności podejmowania prac scalenia gruntów,
- Tworzenie numerycznych modeli przestrzennych na podstawie naziemnego skaningu laserowego.
|
Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej Tel. 81 445 61 25 e-mail: ktc@up.lublin.pl e-mail: dariusz.dziki@up.lublin.pl |
- Wpływ warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia na zmianę właściwości fizycznych i chemicznych suszu z owoców i warzyw
- Analizy energetyczna i egzergetyczna procesów i urządzeń cieplnych wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym
- Możliwość określenia: wartości energetycznej paliw i biopaliw stałych, aktywności wody produktów spożywczych oraz doboru odpowiednich warunków przechowywania
- Ekstruzja środków spożywczych
- Kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roślinnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysłowe
- Możliwości kształtowania pożądanych cech żywności i pasz
- Żywność wygodna – możliwości opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazującym znamiona żywności wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej
- Wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu poprawy charakterystyki żywieniowej i funkcjonalnej produktów spożywczych, zwłaszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywności
- Podnoszenie wartości odżywczej wyrobów przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego m.in. zwiększających zawartość błonnika pokarmowego, wykazujących cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.
- Opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekąsek zbożowych, badanie wpływu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, RTE podgotowane, błyskawiczne)
- Modyfikacja skrobi metodą ekstruzji – nadawanie surowcom skrobiowym ściśle zdefiniowanych cech użytkowych z przenaczeniem na zagęstniki, stabilizatory, lepiszcza, środki klejące; możliwości zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysłowych np. przemysł chemiczny, papierniczy i tekstylny
- Badanie wpływu parametrów ekstruzji na właściwości fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych
- Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowań
- Badanie gęstości, wodochłonności, wskaźników WAI, WSI żywności i pasz oraz stabilności wodnej karm dla zwierząt
- Badanie cech mechanicznych i wytrzymałościowych (twardość, elastyczność, odkształcenie, odporność na uszkodzenia)
- Ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowującego Lovibond CamSystem500
- Badanie właściwości pastowych i procesu kleikowania skrobi z wykorzystaniem urządzenia Micro-Visco-Amylograph firmy Brabender
- Badanie cech tekstury artykułów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnących i penetratorów różnego kształtu
- Badanie cech użytkowych i wytrzymałościowych materiałów opakowaniowych np. odporności na rozciąganie, rozerwanie, przebicie, zginanie itp.
- Biopolimery biodegradowalne
- Możliwości opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badań eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytłaczania z rozdmuchem w skali półtechnicznej do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych
- Zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpływ na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych
|
Katedra Energetyki i Środków Transportu Tel. 81 531 97 17 e-mail: keip@up.lublin.pl grzegorz.zajac@up.lublin.pl |
- Laboratorium i hamownia silników spalinowych, laboratorium paliw i smarów, pracownia pojazdów, pracownia elektrotechniki pojazdowej, pracownia komputerowa systemów wspomagania projektowania pojazdów
- Kolorymetr, estryfikator, stanowisko do badania i nastaw regulacyjnych pomp wtryskowych, stanowisko do badania przebiegu wtrysku
- Analizator spalin pracujący na zasadzie pomiaru widma podczerwieni, absorbcyjny dymomierz spalin
- Stanowiska dynamometrzyczne, analizator dźwięku i drgań, mobilne stanowisko do pomiaru parametrów trakcyjnych pojazdów
- Wielofunkcyjny system diagnostyczny AVL do pomiaru parametrów pracy silników spalinowych
- Zestaw serwisowy ADVISOR CF-29 do diagnostyki ciągników rolniczych
- Zestaw diagnostyczny ADP do diagnostyki samochodów osobowych
- Stanowisko pomiarowo-demonstracyjne zasobników układu zasilania silników o ZS
|
Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki Tel. 81 531 96 21 e-mail: katedra.matematyki@up.lublin.pl agnieszka.kubik@up.lublin.pl |
- Planowanie eksperymentów: układy z replikacją cząstkową, układy dla mieszanin, układy rotacyjne
- Przeprowadzenie statystycznej analizy danych wielowymiarowych (MANOVA, PCA, analiz skupień, analiza dyskryminacyjna i inne)
- Analiza danych przestrzennych (metody geostatystyczne)
- Modelowanie i prognozowanie procesów za pomocą szeregów czasowych
- Analiza danych ankietowych
- Modelowanie i analiza doświadczeń czynnikowych z powtarzanymi pomiarami
- Zastosowanie metod statystycznych w zarządzaniu jakością: narzędzia tradycyjne, karty kontrolne, analiza zdolności procesu i maszyny, statystyczna kontrola odbiorcza: liczebność próby, plany badań
- Modelowanie z wykorzystaniem regresji wielozmiennej, porównywanie modeli
- Określanie liczebności próby
- Uzupełnianie brakujących obserwacji
- Analiza dużych zbiorów danych (zastosowanie data mining)
- Klasyfikacja i detekcja obiektów z wykorzystaniem sieci neuronowych głębokiego uczenia
|
Katedra Eksploatacji Maszyn i Zarządzania Procesami Produkcyjnymi Tel. 81 531 97 34, fax 531 83 29 e-mail: stanislaw.parafiniuk@up.lublin.pl e-mail: TKR@up.lublin.pl |
- Eksploatacja i doskonalenie konstrukcji maszyn rolniczych
- Opracowanie i wdrażanie systemów zapewnienia jakości
- Zarządzanie techniką w rolnictwie
- Badanie właściwości agrofizycznych roślin przemysłowych, energetycznych
- Prowadzenie badań nad odnawialnymi źródłami energii
- Ocena stanu technicznego opryskiwaczy w tym rozpylaczy rolniczych, oferowanych do obrotu handlowego
- Ocena nierównomierności poprzecznej i wzdłużnej wysiewu rozsiewaczami nawozów mineralnych
- Opracowanie norm wysiewu dla rozsiewaczy nawozów mineralnych
|
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych Tel. 81 531 96 09 e-mail: katedra kims@up.lublin.pl pawel.sobczak@up.lublin.pl |
- Badania surowców, maszyn, linii oraz procesów przetwórczych w przemyśle rolno-spożywczym i gastronomii
- Badania teoretyczne i empiryczne procesu rozdrabniania, ciśnieniowego i bezciśnieniowego aglomerowania surowców roślinnych
- Badania odporności na pękanie surowców roślinnych – ziarna zbóż
- Badania procesu granulowania materiałów biologicznych
- Badania zjawisk występujących podczas składowania materiałów sypkich i ziarnistych
- Badania właściwości fizycznych, w tym reologicznych surowców i produktów spożywczych oraz mikrostruktury materiałów biologicznych, opracowywanie metodyk badań wybranych właściwości fizycznych pod kątem standaryzacji i unifikacji
- Badania nowych technik przetwarzania surowców przy zastosowaniu ultradźwięków, mikrofal i obróbki mechanicznej
- Badania nad obłuskiwaniem nasion
- Badania separacji materiałów sypkich (ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i oleistych oraz innych nasion i ziół)
- Badania nad obróbką termiczną i hydrotermiczną materiałów pochodzenia roślinnego
- Badania właściwości surowców kaszarskich i technik ich przetwarzania
- Badania nowych technologii w produkcji cukierniczo-ciastkarskiej
- Badania nad zagospodarowaniem odpadów przemysłu rolno-spożywczego
- Opracowanie innowacyjnych receptur produktów spożywczych, funkcjonalnych w tym pieczywa pszennego i bezglutenowego
- Analiza granulometryczności metodą na sucho – dyfrakcja laserowa, pomiary rozkładu i wielkości cząstek na urządzeniu Mastersizer 3000 (Malvern Instruments Ltd., UK)
- Pomiary parametrów barwy produktów stałych, płynnych i proszku w systemie CIE L*a*b* i CIE LCH za pomocą kolorymetru (4Wave CR30-16, Planeta, Tychy, Poland)
- Ocena jakości karm typu pet-food
|
Katedra Podstaw Techniki Tel. 81 531 96 88 e-mail: zbigniew.kobus@up.lublin.pl |
- Programowanie sterowników PLC do celów sterowania liniami technologicznymi w czasie rzeczywistym
- Zakład posiada certyfikat autoryzacji OMRON w zakresie programowania, integracji iprogramowania systemów PLC, Mechatroniki oraz komponentów, automatyki przemysłowej firmy OMRON
- Pomiary wilgotności falami mikrofalowymi zwłaszcza małych obiektów
- Wykorzystanie pól elektromagnetycznych w procesach technologicznych
- Wytwarzanie energii słonecznej przez ogniwa fotowoltaiczne
- Ergonomiczna ocena stanowisk pracy w przemyśle i rolnictwie z uwzględnieniem oceny obciążania fizycznego, psychicznego oraz zasad projektowania wyposażania stanowisk
- Ocena ryzyka zawodowego
- Ocena warunków pracy
- Analiza wypadków i postępowanie powypadkowe
- Badania makroskopowe i mikroskopowe elementów maszyn i urządzeń
- Określanie prawdopodobnych przyczyn zniszczenia części maszyn
- Probabilistyczne modelowanie procesów produkcyjnych po kątem niezawodności procesowej oraz zarządzania ryzykiem
- Projektowanie komputerowych systemów wiedzy
- Integracja danych dla potrzeb zarządzania rolniczymi procesami produkcyjnymi
- Badania w zakresie semantycznej integracji wiedzy na przykładzie procesów w rolnictwie
|
Katedra Maszyn Rolniczych, Leśnych i Transportowych Tel. 81 531 96 11 e-mail: andrzej.marczuk@up.lublin.pl |
- Badania i ekspertyzy z zakresu prawidłowości działania i jakości warunków środowiskowych w budynkach inwentarskich
- Doradztwo oraz wykonywanie ekspertyz prawidłowości doboru maszyn i urządzeń do mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej
- Doskonalenie technik i technologii produkcji roślinnej stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym oraz niekonwencjonalnym (ekologicznym, precyzyjnym)
- Doskonalenie technik i technologii pozyskiwania ziarna kukurydzy cukrowej na cele spożywcze, paszowe, przetwórcze i energetyczne
- Badania dotyczące jakości i przydatności technologicznej kukurydzy cukrowej
- Rozwijanie teorii i doskonalenie technologii oraz procesów zbioru roślin uprawnych
- Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarowania energią odnawialną, zwłaszcza biomasą pochodzenia roślinnego oraz wykorzystania (utylizacji) odpadów rolniczych i poprodukcyjnych
- Badania energetyczne i jakości pracy agregatów ciągnikowo- maszynowych
- Badania właściwości agrofizycznych roślin uprawnych oraz płodów i surowców rolnych
- Badania maszyn ogrodniczych i leśnych
- Badania laboratoryjne siewników do siewu precyzyjnego nasion roślin ogrodniczych i leśnych
- Przeprowadzanie testów wytrzymałościowych materiałów roślinnych, zwierzęcych i nawozów mineralnych
- Wykorzystanie termowizji do badań materiałów roślinnych, obiektów i maszyn ogrodniczych i leśnych
- Wykorzystanie technologii druku 3D do szybkiego prototypowania części maszyn
|