Katedra Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz Tel. 81 531 96 45 e-mail:
Oferujemy badania w zakresie:
oceny właściwości fizycznych surowców i produktów spożywczych; kształtowania jakości żywności poprzez modyfikację właściwości fizycznych surowców; określenia wpływu właściwości fizycznych i składu chemicznego surowców na jakość żywności;
analiz jakości mikrobiologicznej żywności i opakowań; oceny skuteczności różnych metod utrwalania surowców i produktów spożywczych;
określenia zmian właściwości surowców i żywności pod wpływem obróbki cieplnej;
analizy wpływu zanieczyszczeń chemicznych i fizycznych na właściwości żywności;
oceny jakości olejów: określanie liczby kwasowej, nadtlenkowej i stabilności oksydatywnej poprzez wyznaczanie czasu indukcji;
przetwarzania i utrwalania surowców ubocznych; gospodarki odpadami w przemyśle rolno-spożywczym;
inżynierii gastronomicznej: badania procesów technologicznych stosowanych w gastronomii oraz zmian właściwości fizycznych i chemicznych surowców i produktów po obróbce technologicznej
chemicznej i biochemicznej konwersji materiałów biologicznych ze szczególnym uwzględnieniem przetwarzania i wykorzystania odnawialnych źródeł energii; w tym oznaczenia substancji biologicznie aktywnych: skład wyższych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej, aktywność antytrypsynowa (TIA) metodą BAPA, aktywność neurotoksyn metodą BOAA
oceny wpływu metod obróbki mechanicznej na cechy fizyko-chemiczne przetwarzanych materiałów paszowych;
analizy wpływu parametrów procesów technologicznych stosowanych podczas produkcji piwa na jakość brzeczki i produktu finalnego;
oznaczania lepkości płynnych artykułów spożywczych w kontrolowanych temperaturach;
analizy kinetyki przebiegu procesów chłodzenia, zamrażania i rozmrażania surowców roślinnych, zwierzęcych i produktów spożywczych;
doświadczalnej optymalizacji chłodniczego i zamrażalniczego przechowywania produktów rolniczych i spożywczych;
określenia wpływu dodatków, substancji prozdrowotnych, krioprotektantów na właściwości mrożonej żywności wygodnej i funkcjonalnej;
projektowania innowacyjnych potraw i napojów zgodnie z obowiązującymi trendami żywieniowymi;
energetycznego uwarunkowania pracy systemów technicznych przemysłu spożywczego, w tym instalacji chłodniczych i klimatyzacyjnych.
Katedra Inżynierii Mechanicznej i Automatyki Tel./fax 81 531 97 56 e-mail:
Wykorzystując oprogramowanie Autodesk Inventor oferujemy prace projektowe maszyn i urządzeń technicznych. W ramach projektów wykonywane są analizy wytrzymałościowe, optymalizacyjne, funkcjonalne, a także kompletna dokumentacja techniczna obejmująca modele 3D, rysunki złożeniowe i wykonawcze.
Wykonujemy zintegrowane pomiary przy użyciu zestawu mikroskop sił atomowych (AFM) i spektroskop Ramanowski pozwalające na analizy cech materiałowych w skali nano.
Wykonujemy pomiary cech mechanicznych materiałów pochodzenia biologicznego w celu ograniczenia strat podczas operacji technologicznych oraz poprawy ich jakości.
Katedra Inżynierii Środowiska i Geodezji Tel. /fax 81 532 06 44 e-mail:
Opracowanie koncepcji, projektowanie i optymalizacja pracy różnych rozwiązań technologicznych stosowanych do oczyszczania ścieków, a szczególnie systemów hydrofitowych,
Ocena skuteczności działania oraz ocena oddziaływania na środowisko przydomowych i zbiorowych oczyszczalni ścieków,
Opracowanie koncepcji i projektowanie systemów zagospodarowania osadów ściekowych z przydomowych i zbiorowych oczyszczalni ścieków,
Opracowanie koncepcji i projektowanie ujęć wód podziemnych oraz stacji uzdatniania wody,
Opracowanie koncepcji i projektowanie oraz systemów wodociągowych
i kanalizacyjnych,
Opracowanie koncepcji rewaloryzacji zdegradowanych i zmeliorowanych dolin rzecznych,
Projektowanie obiektów małej retencji i zagospodarowania wód opadowych,
Usługi w zakresie wykonania analiz laboratoryjnych jakości wód i ścieków: temperatura, pH, tlen rozpuszczony, przewodność elektrolityczna, twardość ogólna, twardość wapniowa, azot (ogółem, amonowy, azotynowy, azotanowy), ChZT, BZT5, fosfor ogółem, fosforany, żelazo, chlorki, potas, siarczany, zawiesiny ogólne i in.
Projekty rewaloryzacji terenów rolniczych,
Ocena zagrożeń erozją i kompleksowe melioracje przeciwerozyjne,
Sporządzanie operatów wodno-prawnych,
Ocena wydajności biogazowej substratów.
Opracowanie receptur kosubstratów dla biogazowni rolniczych.
Opracowanie koncepcji zagospodarowania pofermentu z biogazowni w kontekście technicznym i prawnym.
Ocena potencjału odnawialnych źródeł energii w ujęciu przestrzennym.
Wybór lokalizacji biogazowni rolniczych.
Ocena wydajności i parametrów energetycznych biomasy.
Wykonywanie opracowań i analiz kartograficznych i geoinformatycznych (GIS),
Analiza rozdrobnienia działek ewidencyjnych i określenie pilności podejmowania prac scalenia gruntów,
Tworzenie numerycznych modeli przestrzennych na podstawie naziemnego skaningu laserowego.
Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej Tel. 81 445 61 25 e-mail: e-mail:
Wpływ warunków konwekcyjnego i sublimacyjnego suszenia na zmianę właściwości fizycznych i chemicznych suszu z owoców i warzyw
Analizy energetyczna i egzergetyczna procesów i urządzeń cieplnych wykorzystywanych w przemyśle rolno-spożywczym
Możliwość określenia: wartości energetycznej paliw i biopaliw stałych, aktywności wody produktów spożywczych oraz doboru odpowiednich warunków przechowywania
Ekstruzja środków spożywczych
Kompleksowe badania nad procesem ekstruzji różnego pochodzenia surowców roślinnych z przeznaczeniem na cele spożywcze, paszowe i przemysłowe
Możliwości kształtowania pożądanych cech żywności i pasz
Żywność wygodna – możliwości opracowania nowych receptur i technologii wytwarzania szerokiego asortymentu produktów wykazującym znamiona żywności wygodnej, funkcjonalnej i prozdrowotnej
Wykorzystanie niestandardowych surowców i dodatków w celu poprawy charakterystyki żywieniowej i funkcjonalnej produktów spożywczych, zwłaszcza z wykorzystaniem techniki ekstruzji do modelowania cech użytkowych żywności
Podnoszenie wartości odżywczej wyrobów przez zastosowanie dodatków pochodzenia naturalnego m.in. zwiększających zawartość błonnika pokarmowego, wykazujących cechy stabilizatorów, emulgatorów, hydrokoloidów itp.
Opracowywanie receptur i technik wytwarzania prozdrowotnych przekąsek zbożowych, badanie wpływu parametrów ekstruzji na cechy produktów (wyroby instant, RTE podgotowane, błyskawiczne)
Modyfikacja skrobi metodą ekstruzji – nadawanie surowcom skrobiowym ściśle zdefiniowanych cech użytkowych z przenaczeniem na zagęstniki, stabilizatory, lepiszcza, środki klejące; możliwości zastosowania skrobi modyfikowanych w przetwórstwie spożywczym, paszowym oraz w zastosowaniach przemysłowych np. przemysł chemiczny, papierniczy i tekstylny
Badanie wpływu parametrów ekstruzji na właściwości fizykochemiczne, reologiczne i użytkowe modyfikatów skrobiowych
Badania cech fizykochemicznych i użytkowych produktów spożywczych i paszowych oraz opakowań
Badanie gęstości, wodochłonności, wskaźników WAI, WSI żywności i pasz oraz stabilności wodnej karm dla zwierząt
Badanie cech mechanicznych i wytrzymałościowych (twardość, elastyczność, odkształcenie, odporność na uszkodzenia)
Ocena barwy produktów z wykorzystaniem kolorymetru odwzorowującego Lovibond CamSystem500
Badanie właściwości pastowych i procesu kleikowania skrobi z wykorzystaniem urządzenia Micro-Visco-Amylograph firmy Brabender
Badanie cech tekstury artykułów spożywczych na aparacie Zwick z wykorzystaniem komory Kramera, komory Ottawa, komory do ekstruzji wstecznej, noży tnących i penetratorów różnego kształtu
Badanie cech użytkowych i wytrzymałościowych materiałów opakowaniowych np. odporności na rozciąganie, rozerwanie, przebicie, zginanie itp.
Biopolimery biodegradowalne
Możliwości opracowania technologii wytwarzania i przeprowadzanie badań eksploatacyjnych z zastosowaniem techniki ekstruzji do wytwarzania biopolimerów opakowaniowych oraz z zastosowaniem linii wytłaczania z rozdmuchem w skali półtechnicznej do wytworzenia folii biodegradowalnych z surowców skrobiowych
Zastosowanie dodatków funkcjonalnych i ich wpływ na cechy folii opakowaniowych biodegradowalnych
Katedra Energetyki i Środków Transportu Tel. 81 531 97 17 e-mail:
Laboratorium i hamownia silników spalinowych, laboratorium paliw i smarów, pracownia pojazdów, pracownia elektrotechniki pojazdowej, pracownia komputerowa systemów wspomagania projektowania pojazdów
Kolorymetr, estryfikator, stanowisko do badania i nastaw regulacyjnych pomp wtryskowych, stanowisko do badania przebiegu wtrysku
Analizator spalin pracujący na zasadzie pomiaru widma podczerwieni, absorbcyjny dymomierz spalin
Stanowiska dynamometrzyczne, analizator dźwięku i drgań, mobilne stanowisko do pomiaru parametrów trakcyjnych pojazdów
Wielofunkcyjny system diagnostyczny AVL do pomiaru parametrów pracy silników spalinowych
Zestaw serwisowy ADVISOR CF-29 do diagnostyki ciągników rolniczych
Zestaw diagnostyczny ADP do diagnostyki samochodów osobowych
Stanowisko pomiarowo-demonstracyjne zasobników układu zasilania silników o ZS
Katedra Zastosowań Matematyki i Informatyki Tel. 81 531 96 21 e-mail:
Planowanie eksperymentów: układy z replikacją cząstkową, układy dla mieszanin, układy rotacyjne
Przeprowadzenie statystycznej analizy danych wielowymiarowych (MANOVA, PCA, analiz skupień, analiza dyskryminacyjna i inne)
Analiza danych przestrzennych (metody geostatystyczne)
Modelowanie i prognozowanie procesów za pomocą szeregów czasowych
Analiza danych ankietowych
Modelowanie i analiza doświadczeń czynnikowych z powtarzanymi pomiarami
Zastosowanie metod statystycznych w zarządzaniu jakością: narzędzia tradycyjne, karty kontrolne, analiza zdolności procesu i maszyny, statystyczna kontrola odbiorcza: liczebność próby, plany badań
Modelowanie z wykorzystaniem regresji wielozmiennej, porównywanie modeli
Określanie liczebności próby
Uzupełnianie brakujących obserwacji
Analiza dużych zbiorów danych (zastosowanie data mining)
Klasyfikacja i detekcja obiektów z wykorzystaniem sieci neuronowych głębokiego uczenia
Katedra Eksploatacji Maszyn i Zarządzania Procesami Produkcyjnymi Tel. 81 531 97 34, fax 531 83 29 e-mail: e-mail:
Eksploatacja i doskonalenie konstrukcji maszyn rolniczych
Opracowanie i wdrażanie systemów zapewnienia jakości
Zarządzanie techniką w rolnictwie
Badanie właściwości agrofizycznych roślin przemysłowych, energetycznych
Prowadzenie badań nad odnawialnymi źródłami energii
Ocena stanu technicznego opryskiwaczy w tym rozpylaczy rolniczych, oferowanych do obrotu handlowego
Ocena nierównomierności poprzecznej i wzdłużnej wysiewu rozsiewaczami nawozów mineralnych
Opracowanie norm wysiewu dla rozsiewaczy nawozów mineralnych
Katedra Inżynierii i Maszyn Spożywczych Tel. 81 531 96 09 e-mail: katedra
Badania surowców, maszyn, linii oraz procesów przetwórczych w przemyśle rolno-spożywczym i gastronomii
Badania teoretyczne i empiryczne procesu rozdrabniania, ciśnieniowego i bezciśnieniowego aglomerowania surowców roślinnych
Badania odporności na pękanie surowców roślinnych – ziarna zbóż
Badania procesu granulowania materiałów biologicznych
Badania zjawisk występujących podczas składowania materiałów sypkich i ziarnistych
Badania właściwości fizycznych, w tym reologicznych surowców i produktów spożywczych oraz mikrostruktury materiałów biologicznych, opracowywanie metodyk badań wybranych właściwości fizycznych pod kątem standaryzacji i unifikacji
Badania nowych technik przetwarzania surowców przy zastosowaniu ultradźwięków, mikrofal i obróbki mechanicznej
Badania nad obłuskiwaniem nasion
Badania separacji materiałów sypkich (ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i oleistych oraz innych nasion i ziół)
Badania nad obróbką termiczną i hydrotermiczną materiałów pochodzenia roślinnego
Badania właściwości surowców kaszarskich i technik ich przetwarzania
Badania nowych technologii w produkcji cukierniczo-ciastkarskiej
Badania nad zagospodarowaniem odpadów przemysłu rolno-spożywczego
Opracowanie innowacyjnych receptur produktów spożywczych, funkcjonalnych w tym pieczywa pszennego i bezglutenowego
Analiza granulometryczności metodą na sucho – dyfrakcja laserowa, pomiary rozkładu i wielkości cząstek na urządzeniu Mastersizer 3000 (Malvern Instruments Ltd., UK)
Pomiary parametrów barwy produktów stałych, płynnych i proszku w systemie CIE L*a*b* i CIE LCH za pomocą kolorymetru (4Wave CR30-16, Planeta, Tychy, Poland)
Ocena jakości karm typu pet-food
Katedra Podstaw Techniki Tel. 81 531 96 88 e-mail:
Programowanie sterowników PLC do celów sterowania liniami technologicznymi w czasie rzeczywistym
Zakład posiada certyfikat autoryzacji OMRON w zakresie programowania, integracji iprogramowania systemów PLC, Mechatroniki oraz komponentów, automatyki przemysłowej firmy OMRON
Pomiary wilgotności falami mikrofalowymi zwłaszcza małych obiektów
Wykorzystanie pól elektromagnetycznych w procesach technologicznych
Wytwarzanie energii słonecznej przez ogniwa fotowoltaiczne
Ergonomiczna ocena stanowisk pracy w przemyśle i rolnictwie z uwzględnieniem oceny obciążania fizycznego, psychicznego oraz zasad projektowania wyposażania stanowisk
Ocena ryzyka zawodowego
Ocena warunków pracy
Analiza wypadków i postępowanie powypadkowe
Badania makroskopowe i mikroskopowe elementów maszyn i urządzeń
Określanie prawdopodobnych przyczyn zniszczenia części maszyn
Probabilistyczne modelowanie procesów produkcyjnych po kątem niezawodności procesowej oraz zarządzania ryzykiem
Projektowanie komputerowych systemów wiedzy
Integracja danych dla potrzeb zarządzania rolniczymi procesami produkcyjnymi
Badania w zakresie semantycznej integracji wiedzy na przykładzie procesów w rolnictwie
Katedra Maszyn Rolniczych, Leśnych i Transportowych Tel. 81 531 96 11 e-mail:
Badania i ekspertyzy z zakresu prawidłowości działania i jakości warunków środowiskowych w budynkach inwentarskich
Doradztwo oraz wykonywanie ekspertyz prawidłowości doboru maszyn i urządzeń do mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej
Doskonalenie technik i technologii produkcji roślinnej stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym oraz niekonwencjonalnym (ekologicznym, precyzyjnym)
Doskonalenie technik i technologii pozyskiwania ziarna kukurydzy cukrowej na cele spożywcze, paszowe, przetwórcze i energetyczne
Badania dotyczące jakości i przydatności technologicznej kukurydzy cukrowej
Rozwijanie teorii i doskonalenie technologii oraz procesów zbioru roślin uprawnych
Techniczne, ekologiczne i ekonomiczne aspekty gospodarowania energią odnawialną, zwłaszcza biomasą pochodzenia roślinnego oraz wykorzystania (utylizacji) odpadów rolniczych i poprodukcyjnych
Badania energetyczne i jakości pracy agregatów ciągnikowo- maszynowych
Badania właściwości agrofizycznych roślin uprawnych oraz płodów i surowców rolnych
Badania maszyn ogrodniczych i leśnych
Badania laboratoryjne siewników do siewu precyzyjnego nasion roślin ogrodniczych i leśnych
Przeprowadzanie testów wytrzymałościowych materiałów roślinnych, zwierzęcych i nawozów mineralnych
Wykorzystanie termowizji do badań materiałów roślinnych, obiektów i maszyn ogrodniczych i leśnych
Wykorzystanie technologii druku 3D do szybkiego prototypowania części maszyn