Zakład Roślin Ozdobnych i Dendrologii Tel. 81 531 96 83 e-mail: roś
Osoba do kontaktu w zakresie roślin ozdobnych – dr Marzena Parzymies tel. 815319686 e-mail:
Opracowanie technologii mikrorozmnażania dowolnych gatunków roślin ozdobnych, a także ukorzenianie i aklimatyzacja dostarczonych roślin przez osobę zamawiającą.
Laboratorium Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii wyposażone jest w nowoczesne urządzenia oraz pomieszczenia wzrostowe, dzięki którym można zapewnić optymalne warunki do wzrostu i rozwoju roślin, a także szklarnie, w których możliwe jest prowadzenie aklimatyzacji oraz dalszej uprawy roślin rozmnożonych metodą in vitro.
Opracowanie technologii rozmnażania i uprawy dowolnych gatunków roślin ozdobnych (w tym krzewiastych i drzewiastych), w szklarniach, tunelach i w gruncie Gospodarstwa Doświadczalnego w Felinie.
Osoby do kontaktu w zakresie dendrologii:
dr hab.Wojciech Durlak tel. 815319676 e-mail:
dr hab. Mariusz Szmagara tel. 815319677 e-mail: mariusz.szmagara @up.lublin.pl
Nadzór dendrologiczny.
Ekspertyzy, opinie i inwentaryzacje dendrologiczne.
Analizy stanu zdrowotnego drzew za pomocą specjalistycznego sprzętu diagnostycznego (tomografia komputerowa).
Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii Tel. 81 531 97 07
Termowizyjne metody pomiaru rozkładu temperatur w sadzie jabłoniowym.
Identyfikacja optyczna uszkodzeń powstałych w warunkach transportu owoców.
Wybarwienie, barwa podstawowa, wielkość rumieńca (jabłoń).
Jędrność, właściwości fizyczne, a jakość owoców (gatunki dowolne).
Grusza i śliwa: Regulowanie owocowania drzew i poprawa jakości owoców na skutek ręcznego i chemicznego przerzedzania kwiatostanów i zawiązków.
Wpływ biostymulatorów na wzrost roślin, plonowanie i jakość owoców truskawki
Śliwy: badanie cech biologicznych, morfologicznych, wartości produkcyjnej, jakości owoców różnych odmian śliw, w tym odmian nowych i japońskich.
Jabłonie, grusze: stosowanie biostymulatorów w uprawie tych gatunków i ich wpływ na plonowanie i jakość owoców.
Przyspieszanie dojrzałości zbiorczej odmian o długim okresie wegetacji (jabłoń, grusza)
Nawadniania w sadzie jabłoniowym.
Ocena sensoryczna jabłek.
Ocena produkcyjna przerobowych odmian winorośli w warunkach Lubelszczyzny.
Rozmnażanie własnokorzeniowych drzew wiśni i ich ocena produkcyjna.
Biostymulatory w uprawach sadowniczych.
Przerzedzanie zawiązków drzew i krzewów owocowych.
Ocena odmian agrestu, porzeczki i truskawki.
Przerzedzanie zawiązków owocowych jabłoni.
Wpływ intensywności plonowania jabłoni na jakość kwiatów i owoców w zależności od ich położenia w koronie. Badania
Przydatności jabłoni do nasadzeń towarowych.
Zakład Żywienia Roślin Tel. 81 531 96 85 e-mail:
Nawożenie azotowo-potasowe warzyw a jakość plonu roślin ogrodniczych.
Ocena podłoży w uprawie warzyw, roślin ozdobnych i zielarskich pod osłonami.
Dokarmianie pozakorzeniowe roślin ogrodniczych.
Opracowywanie składu pożywek dla roślin warzywnych, ozdobnych i zielarskich.
Doskonalenie agrotechniki warzyw gruntowych.
Ocena nowych technik uprawy roli i roślin.
Wykorzystanie roślin okrywowych w ochronie środowiska glebowego.
Ocena uproszczeń i uprawy konserwującej w produkcji ogrodniczej.
Ocena energochłonności i efektywności energetycznej nowych technik uprawy roli i roślin.
Doskonalenie agrotechniki krzewów jagodowych i roślin rzadko uprawianych.
Testowanie nowych technik żywienia roślin w polu i pod osłonami.
Ocena nowych podłoży dla roślin ogrodniczych.
Ocena stanu odżywienia roślin ogrodniczych (warzywnych, ozdobnych, sadowniczych i zielarskich).
Ocena wartości biologicznej produktów ogrodniczych (oznaczenie suchej masy, witaminy C, cukrów i białka).
Ocena zawartości składników pokarmowych i substancji organicznej w glebie.
Określenie fizycznych właściwości gleby (wilgotności aktualnej, gęstości gleby, porowatości ogólnej, struktury agregatowej, wodoodporności agregatów glebowych, zwięzłości gleby).
Katedra Ochrony Roślin Tel. 81 524 81 34 e-mail:
Diagnostyka chorób roślin ogrodniczych.
Doradztwo dla firm i klientów indywidualnych w zakresie ochrony roślin.
Ekspertyzy w zakresie identyfikacji szkodników roślin, produktów. przechowywanych i gatunków synantropijnych i sposobów ich zwalczania.
Prowadzenie monitoringu szkodników na plantacjach roślin ogrodniczych metodą wizualną (analiza gleby, lustracja roślin).
Odławianie owadów przy wykorzystaniu różnych metod (przynęty świetlne, zapachowe, barwne) i urządzeń (czerpakowanie, otrząsanie, pułapki).
Testowanie skuteczności biopreparatów, mikroorganizmów i substancji naturalnych w ochronie roślin przed chorobami.
Testowanie skuteczności chemicznych środków ochrony roślin w warunkach laboratoryjnych i polowych.
Szkolenia: „Nabywanie, stosowanie i obrót środkami ochrony roślin” zakończone uprawnieniami państwowymi – certyfikatami ważnymi przez 5 lat. Uprawnienia umożliwiają zakup, obrót i stosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
Szkolenia dla grup producenckich w zakresie diagnostyki szkodników i monitorowania ich obecności na roślinach.
Katedra Warzywnictwa i Zielarstwa Tel. 81 445 69 64 e-mail:
Agrotechnika warzyw, roślin leczniczych i przyprawowych uprawianych w polu i pod osłonami.
Intensyfikacja plonowania oraz oceną jakości warzyw i roślin zielarskich.
Biologiczne i agrotechniczne aspekty produkcji wybranych gatunków warzyw i roślin zielarskich.
Ocena plonowania i wartości gospodarczej warzyw, roślin zielarskich i przyprawowych.
Ocena przydatności dla przemysłu nowych odmian warzyw, roślin zielarskich i przyprawowych.
Ocena jakości warzyw i surowców zielarskich.
Ocena różnych metod uprawy i zabiegów pielęgnacyjnych u roślin warzywnych i zielarskich.
Laboratorium Jakości Warzyw i Surowców Zielarskich Laboratorium wyposażone jest w nowoczesną aparaturę analityczno-badawczą, dzięki której istnieje możliwość oceny zawartości substancji biologicznie czynnych występujących w warzywach i ziołach.
Oferowane usługi analityczno-diagnostyczne:
Ocena podstawowych parametrów fizykochemicznych produktów ogrodniczych (oznaczenie suchej masy, zawartości wody, popiołu ogólnego i popiołu nierozpuszczalnego w 10% HCl).
Ocena wartości biologicznej produktów ogrodniczych (witamin, cukrów redukujących i ogółem, białka i aminokwasów, włókna surowego, kwasowości ogólnej, ekstraktu ogólnego i bezcukrowego).
Ocena aktywności antyoksydacyjnej warzyw i surowców zielarskich.
Ocena zawartości metabolitów wtórnych w produktach ogrodniczych (olejki eteryczne, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, garbniki, kumaryny i furanokumaryny, alkaloidy).
Katedra Architektury Krajobrazu Tel. 81 531 96 73 e-mail:
Inwentaryzacje terenu i szaty roślinnej (ogólne i szczegółowe).
Inwentaryzacje przyrodnicze.
Inwentaryzacje urbanistyczne.
Analizy przyrodnicze z uwzględnieniem wzajemnych relacji elementów przyrody ożywionej i nieożywionej w kontekście krajobrazowym.
Analizy historyczne z uwzględnieniem etapów przekształceń krajobrazu.
Analizy formalno-prawne.
Analizy funkcjonalno-przestrzenne z uwzględnieniem dostępności komunikacyjnej, także pod kątem osób niepełnosprawnych.
Analizy kompozycyjne ze szczególnym uwzględnieniem powiązań widokowych.
Ewidencje zabytkowych założeń ogrodowych.
Gminne ewidencje zabytków.
Projekty zagospodarowania przestrzeni prywatnych i półprywatnych (ogrody przydomowe, ogrody przy budynkach usługowych).
Projekty zagospodarowania przestrzeni publicznych (ogrody i zieleńce przy budynkach instytucji publicznych, place, skwery, rynki, parki miejskie i wiejskie, obiekty rekreacyjno-sportowe, ogrody edukacyjno-dydaktyczne, place zabaw, tereny osiedli mieszkaniowych).
Projekty gospodarki drzewostanem wraz z analizą wartości szaty roślinnej.
Projekty elementów małej architektury (altany, trejaże, pergole, mostki, urządzenia rekreacyjne, elementy informacji i reklamy, ławki, kosze na śmieci i inne).
Projekty elementów wodnych (fontanny, zbiorniki i parkowe układy wodne).
Projekty zagospodarowania terenów położonych w obrębie obszarów chronionych.
Projekty rekultywacji terenów zdegradowanych.
Opracowania ekofizjograficzne na potrzeby dokumentów planistycznych (studiów uwarunkowań ikierunków zagospodarowania przestrzennego oraz wojewódzkich i miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego).
Prognozy oddziaływania na środowisko do ustaleń projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego.
Studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miast i gmin.
Studia ochrony i kształtowania wartości kulturowych miast i gmin.