W ramach procesu dydaktycznego pracownicy Katedry prowadzą zajęcia z następujących przedmiotów realizowanych na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej i Wydziale Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki
Wydział Medycyny Weterynaryjnej:
Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki – Kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
Wymagania obowiązujące na poszczególnych przedmiotach:
1. Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa
Zajęcia realizowane są w 7 i 8 semestrze IV roku studiów. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach w każdym semestrze, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. W każdym semestrze odbywają się 2 zaliczenia cząstkowe w formie pisemnej i/lub ustnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach obowiązuje biały bawełniany fartuch ochronny. Przedmiot kończy się testowym egzaminem pisemnym.
W ramach przedmiotu realizowane są ćwiczenia terenowe w zakład mięsnych, w trakcie których studenci nabywają praktycznych umiejętności z w zakresie badania przed- i poubojowego zwierząt rzeźnych. Studenci mają obowiązek posiadać:
– aktualne wynik badań sanitarnych, przewidzianych dla osób kontaktujących się z żywnością (badania na nosicielstwo pałeczek Salmonella oraz ogólne badanie lekarskie wykonywane przez lekarza medycyny pracy)
– odzież ochronną (biały bawełniany fartuch, foliowy lub gumowany fartuch ochronny, białe obuwie gumowe i białe nakrycie głowy oraz maseczka, w przypadku osób posiadających brodę i/lub wąsy).
Plan zajęć (będzie dołączony)
2. Higiena produktów pochodzenia zwierzęcego
Zajęcia realizowane są w 9 i 10 semestrze V roku studiów. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach w każdym semestrze, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. W każdym semestrze odbywają się dwa zaliczenia cząstkowe w formie pisemnej i/lub ustnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach obowiązuje biały bawełniany fartuch ochronny. Przedmiot kończy się testowym egzaminem pisemnym.
Plan zajęć (będzie dołączony)
3. Higiena mleka
Zajęcia realizowane są w 7 semestrze IV roku. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. W semestrze odbywają się 2 zaliczenia cząstkowe w formie pisemnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach obowiązuje biały bawełniany fartuch ochronny. Przedmiot kończy się testowym egzaminem pisemnym.
Plan zajęć (będzie dołączony)
Zajęcia realizowane są w 5 semestrze III roku studiów. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach , które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. Przedmiot kończy się zaliczeniem w formie pisemnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach.
Plan zajęć (będzie dołączony)
Przedmiot fakultatywny do wyboru w ramach bloku C realizowany w 5 semestrze III roku studiów. Do zaliczenia wymagana jest obecność na wykładach Dodatkowo studenci przedstawiają przygotowane zagadnienie w formie prezentacji multimedialnej.
Plan zajęć (będzie dołączony)
Zajęcia realizowane są w 4 semestrze II roku studiów. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. W semestrze odbywają się dwa zaliczenia cząstkowe w formie pisemnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach obowiązuje biały bawełniany fartuch ochronny. Przedmiot kończy się testowym.egzaminem pisemnym.
Plan zajęć (będzie dołączony)
Zajęcia realizowane są w 6 semestrze III roku studiów. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. W semestrze odbywają się dwa zaliczenia cząstkowe w formie pisemnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach. Na ćwiczeniach obowiązuje biały bawełniany fartuch ochronny. Przedmiot kończy się testowym egzaminem pisemnym.
Plan zajęć (będzie dołączony)
Zajęcia realizowane są w 1 semestrze I roku studiów magisterskich. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczeniach, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. Przedmiot kończy się zaliczeniem w formie pisemnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na zajęciach. (?).
Plan zajęć (będzie dołączony)
9. Urzędowe nadzory nad bezpieczeństwem żywności
Zajęcia realizowane są w 3 semestrze II roku studiów magisterskich. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczenia, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. Przedmiot kończy się zaliczeniem w formie pisemnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na zajęciach.
Przedmiot fakultatywny do wyboru realizowany w 6 semestrze III roku studiów. Studenci mogą opuścić 2 ćwiczenia, które jednak muszą zaliczyć ustnie u prowadzącego ćwiczenia w przeciągu dwóch tygodni. Przedmiot kończy się zaliczeniem w formie pisemnej lub prezentacji multimedialnej. Do zaliczenia mogą przystąpić tylko ci studenci, którzy nie maja żadnych zaległości związanych z nieobecnością na ćwiczeniach.
Plan zajęć (będzie dołączony)
Wiodącym tematem wszystkich realizowanych w Katedrze badań naukowych jest „Wpływ czynników środowiskowych na jakość zdrowotną żywności zwierzęcego pochodzenia”.
W omawianym zakresie realizowane są następujące zadania badawcze:
1. Ocena jadalnych produktów pozyskanych od ślimaków i ryb.
1.1.Wartość odżywcza i jakość mikrobiologiczna pozyskiwanych w Polsce ślimaków jadalnych, jajeczek ślimaków z rodzaju Cornu i substytutu kawioru otrzymanego z tych jajeczek oraz ryb gatunków Ctenopharyngodon idella, Aristichthys nobilis, Acipenser baerii i Silurus glanis.
1.2.Zanieczyszczenie metalami ciężkimi mięsa ślimaków winniczków (Helix pomatia) i ryb pozyskiwanych w Polsce oraz produktów kawiorowych.
2. Wykorzystanie olejków eterycznych do redukcji mikrobioty oraz wpływ tych olejków na cechy sensoryczne produktów mięsnych
3. Jakość mleka spożywczego i innych produktów mlecznych
4. Ocena stanu zdrowotnego zwierząt łownych pozyskiwanych w Polsce
4.1. Pozostałości substancji obcych w mięsie zwierząt łownych
4.2. Występowanie wirusa zapalenia wątroby (HEV) w mięsie zwierząt łownych
4.3. Występowanie pasożytów z rodzaju Alaria u zwierząt wolno żyjących.
5. Wartość odżywcza oraz cechy sensoryczne mięsa koni rzeźnych
6. Występowanie i charakterystyka bakterii z rodzaju Campylobacter , Listeria i Enterococcus w żywności pochodzenia zwierzęcego.
7. Włośnica u świń:
7.1. Intensywność inwazji i dystrybucji larw różnych gatunków włośni (Trichinella spiralis, T. britovi oraz T. psuedospiralis) w mięśniach i elementach kulinarnych tusz zarażonych świń.
7.2. Ocena przydatności i czułości bezpośrednich metod (metody kompresorowej oraz metody wytrawiania) stosowanych do wykrywania inwazji włośni w mięsie zarażonych świń.
7.3. Ocena przydatności technik serologicznych (ELISA, Western-blot) do przyżyciowego wykrywania włośnicy indukowanej niskimi dawkami Trichinella
7.4. Wpływ zarażenia różnymi gatunkami Trichinella na wybrane parametry immunologiczne u świń
7.5. Kinetyka przeciwciał anty-Trichinella IgG oraz anty-Trichinella IgM w różnych fazach zarażenia świń gatunkami włośni występującymi na obszarze Polski,
7.6. Badań nad surowiczym proteomem świń zarażonych różnymi gatunkami włośni w celu określenia potencjalnych markerów włośnicy
Katedra prowadzi badania o charakterze utylitarnym dotyczące przydatności spożywczej żywności pochodzenia zwierzęcego oraz warunków jej produkcji, obrotu i przechowywania. W ramach działalności usługowej Katedra wykonuje również ekspertyzy w zakresie wym. żywności na zlecenie organów ścigania, a także osób prawnych i fizycznych.
Kontakt:
Kierownik Katedry
prof. dr hab. Krzysztof Szkucik
tel. 81-445-69-00
e-mail:
Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny:
Katedra prowadzi badania o charakterze utylitarnym: związane z oceną przydatności spożywczej wszystkich rodzajów żywności zwierzęcego pochodzenia oraz warunków jej produkcji (badania chemiczne, mikrobiologiczne, trychinoskopowe).
Kontakt:
Kierownik Katedry
prof. dr hab. Krzysztof Szkucik
tel. 81-445-69-00
e-mail:
Badanie trichinoskopowe:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP
ul. Głęboka 30
20-612 Lublin
DZIEKANAT tel. 81 528 47 22
PORTIERNIA: bud. A, tel. 81 528 46 26