Poradnia dietetyczna

Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka oraz Analityki Medycznej. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka oraz Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych  oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Jest autorką kilkudziesięciu publikacji naukowych z zakresu dietetyki, żywienia i żywności o działaniu prozdrowotnym na organizm człowieka.

Od ponad dekady włącza się w edukację żywieniową, m.in. poprzez Lubelski Festiwal Nauki, współpracę z Polskim Stowarzyszeniem Dietetyków w ramach warsztatów kulinarno-edukacyjnych „Zielona Kraina” pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia, a także aktywne uczestnictwo w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym „ABC Zdrowego Żywienia”, przygotowanym przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

W latach 2012 – 2017 pracowała jako dietetyk w żywieniu zbiorowym, planując i nadzorując jadłospisy w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Od 2016 roku tworzy zespół dietetyków uczelnianej poradni dietetycznej oraz skupia się na edukacji żywieniowej seniorów (jest jednym z wykładowców Uniwersytetu Trzeciego Wieku). Jej zainteresowania to praca psychodietetyczna z pacjentami o nieprawidłowej masie ciała, przede wszystkim z osobami otyłymi oraz z młodzieżą z zaburzeniami odżywiania. 

Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz cykl kursów Zasady żywienia w cukrzycy, otyłości i innych chorobach metabolicznych w ramach projektu Pro bono realizowanego przez Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Od 2014 roku współpracuje z Wydziałem Oświaty Urzędu Miasta Lublin oraz Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną prowadząc edukację żywieniową w przedszkolach i szkołach podstawowych oraz szkolenia dla dyrektorów placówek oświatowych i nauczycieli. Organizatorka wojewódzkiego Festiwalu Zdrowia Przedszkolaka, opiekun Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków działającego na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Od 2018 roku prowadzi projekt „Dieta bezglutenowa bez przeszkód- jedz zdrowo i smacznie” skierowany do chorych na celiakię i ich rodzin. Autorka kilkudziesięciu publikacji naukowych dot. dietetyki i żywienia człowieka. Współpracuje z SGGW w Warszawie i Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie w badaniach nad zwyczajami żywieniowymi dzieci i młodzieży. Prowadzi konsultacje dla kobiet z nowotworem piersi – zajęcia indywidualne i grupowe. Od 2019 posiada certyfikat Dietetyk przyjazny pacjentom z celiakią.

Doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka. Nieustannie szkoli się i poszerza zakres swojej wiedzy na kursach i szkoleniach o tematyce żywienia człowieka.

Autorka kilkunastu artykułów naukowych i popularnonaukowych, prelegentka na licznych konferencjach. We współpracy z Wydziałem Oświaty Urzędu Miasta Lublin prowadziła edukację żywieniową skierowaną do dzieci w wieku przedszkolnym (2017). Była współautorką wykładów otwartych “Absolutnie dietetycznie!” prezentowanych podczas Lubelskiego Festiwalu Nauki (2017 i 2018). Aktywnie uczestniczyła w ogólnopolskim projekcie edukacyjno-badawczym “ABC Zdrowego Żywienia” przygotowanym przez zespół naukowców Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie (2017). Brała czynny udział w przygotowaniach Festiwalu Zdrowia Przedszkolaka „Jem kolorowo, ale zdrowo!” (2018 i 2019).

W swojej pracy badawczej porusza temat wpływu produktów zbożowych na stan zdrowia dzieci. Od kilku lat prowadzi warsztaty edukacyjne i kulinarne w przedszkolach i szkołach, pokazując najmłodszym jak ważne jest właściwe odżywianie. Wiedza, którą przekazuje jest oparta o badania naukowe oraz zalecenia towarzystw naukowych, przekazywana w zrozumiały sposób oraz praktyczna.

Prowadzi konsultacje dietetyczne z zakresu edukacji żywieniowej dzieci i młodzieży, prawidłowego żywienia całych rodzin oraz diet wegetariańskich.

Jej zawodowym celem jest pomaganie innym w zmianie nawyków żywieniowych. Uważa, że żywienie dzieci to nie tylko wielkość porcji czy pora podania jedzenia. To również budowanie nawyków, nawiązywanie relacji, wspólne rodzinne posiłki, próbowanie nowych smaków i rozsądne podejście. Dietetyka to jej życiowa pasja, którą pragnie zarażać innych.

Asystent na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Absolwentka Dietetyki oraz Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Ukończyła studia podyplomowe na kierunku Psychodietetyka. Swoje doświadczenie zdobywała na różnych praktykach w szpitalach i gabinetach dietetycznych, dzięki czemu miała styczność z wieloma jednostkami chorobowymi i wie, jak dopasować do nich dietoterapię. Jej zainteresowaniem jest odżywianie w insulinooporności, w zespole policystycznych jajników (PCOS), chorobach tarczycy oraz w zespole jelita drażliwego (IBS). Zajmuje się również dietami roślinnymi. Jest zwolenniczką odchudzania bez restrykcji żywieniowych i stresu. Na wizytach razem z Pacjentem analizuje i pomaga naprawić relacje z jedzeniem – dietetycznie jak i psychologicznie. Uczy jak odżywiać się z głową i na lata.

Doktorantka na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W pracy badawczej rozwija swoje zainteresowania dotyczące zastosowania w technologii i żywieniu grzybów leczniczych. Ukończyła studia magisterskie na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka oraz liczne szkolenia z zakresu dietetyki, a swoje doświadczenie zdobywała na jako wolontariuszka w gabinecie dietetycznym. 

Obecnie podnosi swoje kompetencje na studiach podyplomowych z zakresu psychodietetyki. Jest autorką publikacji z zakresu żywienia człowieka i technologii nowych produktów spożywczych oraz uczestniczką konferencji naukowych. Angażuje się w edukację żywieniową, jest jedną z prelegentek, prowadzących wykłady dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku, a także realizuje warsztaty dla dzieci i młodzieży z zakresu zasad odżywiania. Swoją wiedzę opiera na najnowszych publikacjach naukowych i pomaga w budowaniu zdrowych relacji z jedzeniem. Jej zainteresowania to dietoterapia chorób przewlekłych, przede wszystkim chorób cywilizacyjnych, dietetyka sportowa oraz praca z osobami z zaburzeniami odżywiania.