Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą

Prof. dr hab. Bartosz Sołowiej

Biuro Rektora
tel. (+81) 445-68-68; (+ 81) 445-66-77
mail:



BIOGRAM

Prof. dr hab. Inż. Bartosz Sołowiej jest pracownikiem Zakładu Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie. Zajmuje się wykorzystaniem białek i hydrokoloidów polisacharydowych do poprawy właściwości funkcjonalnych wybranych produktów żywnościowych, głównie mleczarskich, projektowaniem żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej oraz żywności ekologicznej, ze szczególnym uwzględnieniem produktów dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie.

Prof. Bartosz Sołowiej jest absolwentem prestiżowego programu MNISW Top 500 Innovators “Science. Management. Commercialization.” na University of California, Berkeley, USA. Był wielokrotnym laureatem stypendiów badawczych z cenionych ośrodków międzynarodowych, w tym University of Victoria Melbourne (Australia) (5 m-cy w 2018/2019 r. – Australian Government Fellowship (Endeavour Research Fellowship)); University of British Columbia, Vancouver, Kanada (5 m-cy w 2009 r. oraz 3 tyg. w 2022 r. – Dekaban Foundation Scholarship) oraz Hebrew University of Jerusalem, Izrael (2 m-ce w 2004 r. – MASHAV Fellowship). W latach 2003-2023 uczestniczył w wielu międzynarodowych programach szkoleniowych, takich jak: „Liderzy w Zarządzaniu Uczelnią” – Technical University in Munich – TUM (Niemcy); „China-Poland Training Course on Food Safety and Import-Export Inspection Technology” w Pekinie, Szanghaju
i HangZhou (Chiny); „Food and Consumer” – Corvinus University w Budapeszcie (Węgry); „Agriculture – raw materials for industry” – University of Life Sciences w Wiedniu (BOKU) (Austria); „Safety in the Agro-Food Chain” – Ghent University (Belgia); „Masters of Didactics” – University of Groningen (Niderlandy). Ponadto
w 2020 r. odbył miesięczne staże naukowe na University of Belgrade (Serbia) w ramach programu PROM (NAWA) oraz na Slovak University of Agriculture in Nitra (Słowacja) w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki (NCN).

Jest autorem/współautorem wielu artykułów naukowych oraz branżowych opublikowanych w renomowanych czasopismach z bazy JCR (Journal Citation Reports). Był koordynatorem UP Lublin (2021-2023)
w programie CEEPUS (NAWA) – Central European University Exchange Program (CIII-RS-1512-01-2021) „Improving Food Quality with Novel Food Processing Technologies”.

Profesor Bartosz Sołowiej wypromował 2 doktorów (w tym 1 w ramach projektu MNiSW (MEiN) „doktorat wdrożeniowy” (firma EUROHANSA)). Aktualnie jest opiekunem 3 doktorantów, w tym 1 z firmy JK Sp. z o.o., w ramach projektu „doktorat wdrożeniowy”. Był promotorem 150 prac dyplomowych (w tym 58 prac magisterskich i 92 inżynierskich/licencjackich). Recenzent rozpraw habilitacyjnych i doktorskich (w tym zagranicznych).

Uczestniczył/uczestniczy w 10 projektach badawczych finansowanych ze źródeł zewnętrznych, w tym
w 7 projektach jako kierownik: 2 międzynarodowych projektach: „Food Quality in Digital Age” z partnerami
z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii, finansowanego z Funduszu Wyszehradzkiego (VF) oraz „Diversity of traditional Oscypek/Oštiepok type cheeses produced in Poland and Slovakia” w ramach programu NAWA (Polska/Słowacja); 4 projektów krajowych (NCN, MRiRW i MNISW/MEiN), oraz w 2 projektach jako wykonawca (MRiRW i EFS), jak również w 1 projekcie jako ekspert naukowy (Europejski Fundusz Społeczny). Od października 2023 roku jest kierownikiem – liderem całościowego zadania (100 mln zł) pt. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” (MNiSW), którego celem głównym jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych. W skład  sieci badawczej wchodzą: UP w Lublinie (Lider), UP we Wrocławiu, UP w Poznaniu, UR im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, UWM
w Olsztynie, SGGW w Warszawie.

Prof. Sołowiej współpracuje naukowo z wieloma firmami i organizacjami z branży spożywczej oraz biznesowej. Jest aktywnym członkiem wielu stowarzyszeń oraz komitetów, w tym m.in.: Top 500 Innovators (Polska), Endeavour Alumni Network (Australia) oraz Haas/Berkeley Alumni Association (USA), Polskie Towarzystwo Technologów Żywności (PTTŻ), Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN.

Recenzent wielu projektów naukowych m.in. dla Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii finansowanego ze środków Komisji Europejskiej UE (EIT Food i EIT Health — 43 projekty) Chorwackiej Fundacji Nauki (HRZZ — 1 projekt), Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR,- 4 projekty) oraz Podkarpackiego Centrum Innowacji (PCI – 6 projektów) Od 2009 roku Prof. Bartosz Sołowiej jest międzynarodowym wykładowcą (Hiszpania, Francja, Turcja, Niderlandy, Estonia, Litwa, Grecja, Czechy, Słowacja, Chorwacja) w ramach programu Erasmus Teaching Staff Mobility.

W czasie wolnym uprawia sport – fitness, piłka nożna, jazda na nartach/rowerze. Jego hobby to także śpiewanie (Zespół Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie), jak również muzyka – punk rock i rap.