Kierownik studiów podyplomowych: dr hab. inż. Maciej Combrzyński, prof. uczelni

Studia dwusemestralne.  Absolwent kierunku Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym zdobędzie  zarówno praktyczne umiejętności i kompetencje, jak i specjalistyczną wiedzę w zakresie możliwości zastosowania procesu ekstruzji w różnych branżach oraz wartości odżywczej i właściwości fizykochemicznych ekstrudatów. W trakcie zajęć uczestnicy zdobędą praktyczne umiejętności opracowywania receptur produktów, projektowania parametrów procesowych, obsługi urządzeń procesowych i towarzyszących wykorzystywanych przy produkcji wysokiej jakości wyrobów ekstrudowanych. Poznają również podstawy żywienia ludzi i zwierząt, opracowywania dokumentacji oraz wdrażania i doskonalenia systemów zapewnienia bezpieczeństwa przy wytwarzaniu wyrobów ekstrudowanych. Typowe miejsca pracy to zakłady produkcji żywności i pasz wykorzystujące technikę ekstruzji, zakłady planujące modernizację parku maszynowego, zakłady planujące wprowadzenie techniki ekstruzji do poszerzenia asortymentu wyrobów, branża opakowaniowa i przetwórstwa tworzyw, w tym biopolimerów. Własna działalność gospodarcza w obszarze produkcji. Koszt studiów wynosi  5 400 zł/semestr.