Celem projektu jest podniesienie jakości oraz zwiększenie poziomu umiędzynarodowienia kształcenia na WIP UPL poprzez opracowanie i uruchomienie IMPK w formie interdyscyplinarnego kursu specjalistycznego, w którym udział wezmą zagraniczni studenci, doktoranci oraz pracownicy, co przyczyni się nie tylko do zwiększenia wiedzy i umiejętności uczestników/czek kursu, ale przede wszystkim do wzrostu atrakcyjności oraz zainteresowania ofertą edukacyjną WIP UPL za granicą, zwiększenia umiejętności i kwalifikacji kadry UPL oraz zbudowania wiedzy i doświadczenia instytucjonalnego, pozwalających na uruchamianie kolejnych IMPK w UPL w dłuższej perspektywie.

Cele szczegółowe:

  1. Opracowanie i wdrożenie do oferty dydaktycznej UPL (wraz z przeprowadzeniem edycji pilotażowej) jednego IMPK przewidzianego do realizacji jako kurs specjalistyczny z obszaru inżynierii rolniczej i żywności dla grupy 40 os. (20K, 20M),
  2. Przeszkolenie 16 os. z kadry UPL (kadra prowadząca zajęcia w ramach IMPK) z zakresu analizy danych, modelowania, optymalizacji i wizualizacji zrównoważonych procesów produkcyjnych w rolnictwie 4.0, co z aktualizuje i zwiększy kompetencje kadry w zakresie intensywnie rozwijających się zagadnień związanych z cyfrową transformacją,
  3. Zebranie i upowszechnienie wśród kadry UPL dobrych praktyk z zakresu opracowania i uruchomienia IMPK, a także wdrożenie w UPL regulacji wewnętrznych, m.in. w zakresie mikropoświadczeń, umożliwiających realizację kolejnych IMPK.

Cele długoterminowe:

  1. Rozbudowanie oferty UPL o kolejne IMPK oraz wzrost udziału przedstawicieli zagranicznych ośrodków także w innych w programach kształcenia w UPL,
  2. Zwiększenie zainteresowania ofertą kształcenia UPL i powiązanymi z nią badaniami wśród zagranicznych młodych naukowców, którzy podczas realizacji IMPK zapoznają się z zapleczem badawczym UPL (aparaturą i sprzętem laboratoryjnym) co może skutkować wspólnymi projektami naukowymi i publikacjami,
  3. Wzmocnienie obecności polskiej nauki i szkolnictwa wyższego na arenie międzynarodowej, jak również ułatwienie międzynarodowego transferu wiedzy oraz umiejętności do nauki i gospodarki,
  4. Promocja wymiany międzykulturowej i popularyzacja kultury polskiej za granicą.

Tytuł projektu: “Specialist in Agricultural and Food Engineering in the context of Green and Digital Transformation (Twin Transition)”
Wartość projektu (całkowity koszt projektu): 590 106 zł
Czas trwania: 13 miesięcy / 01.06.2025 – 30.06.2026

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie