[ MENU DODATKOWE ]


Relacje z wydarzeń

16.10.2019

Doktoranci z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, mgr inż. Jagoda Szafrańska oraz mgr inż. Jan Małecki (również pracownik puławskiej filii zakładów EUROHANSA Sp. z o. o.), wykonujący prace doktorskie pod opieką dr. hab. inż. Bartosza Sołowieja, prof. uczelni, 4 października 2019 roku reprezentowali nasz Uniwersytet oraz firmę EUROHANSA na Showroom EIT Food #AnnualFoodAgenda w ramach otwartego dla wszystkich „Festiwalu Przemiany”, w Centrum Nauki Kopernik w Warszawie. Organizatorem wydarzenia był Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
 

 

Tegoroczny Festiwal odbył się pod hasłem „Apetyt i apatia” i trwał od 3-6 października 2019 roku. Organizatorzy próbowali odpowiedzieć na pytania związane z globalizacją i produkcją żywności. Na stronie wydarzenia można przeczytać: „Jaka czeka nas przyszłość? Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Ostatni moment, by spróbować ocalić planetę, jest właśnie teraz. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, czy i jak je wykorzystamy.”


Podczas wydarzenia zaprezentowano procesy, prototypy oraz produkty powstałe przy wykorzystaniu rezultatów najnowszych technologii oraz badań, które odmieniły lub mogą znacząco wpłynąć w przyszłości na przemysł rolno-spożywczy. W trakcie festiwalu zostały przedstawione najnowsze osiągnięcia technologiczne i badawcze związane z produkcją zdrowej i bezpiecznej żywności, której powstawanie ogranicza do minimum wpływ na środowisko i straty przydatnych surowców.

 


 

Podczas Festiwalu nasi doktoranci prezentowali ogólne założenia prowadzonych przez siebie doświadczeń w ramach studiów doktoranckich na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie oraz częstowali uczestników Festiwalu innowacyjnymi wyrobami firmy EUROHANSA, będącej partnerem badań w ramach doktoratu wdrożeniowego mgr inż. Jana Małeckiego. Formuły prezentowanych produktów spożywczych oparte były na najnowszych trendach rynkowych, np. wyroby czekoladowe bez dodatku cukru lub o zwiększonej zawartości białka. Dodatkowo, specjalnie na potrzeby opisywanego wydarzenia  nasi doktoranci stworzyli formułę batonów opracowaną wspólnie przez UP w Lublinie i EUROHANSA, którymi częstowali osoby zainteresowane, przybliżając także na czym polega innowacyjność ww. produktu. Wysokobiałkowe batony przeznaczone dla sportowców i osób aktywnych fizycznie posiadały dodatek inuliny firmy Beneo, która zgodnie z obowiązującym prawodawstwem Unii Europejskiej może być deklarowana jako wykazująca walory prozdrowotne na układ pokarmowy człowieka.

 


 

Dodatkowo na stoisku zaprezentowane zostały najnowsze produkty firmy EUROHANSA, tj. draże czekoladowe wykorzystujące czekoladę RUBY – czekoladę rubinową (nowy, czwarty rodzaj czekolady), batony orzechowo-owocowe nie zawierające w swym składzie syropów glukozowo-fruktozowych, czy produkty wykorzystujące nietypowe połączenia smakowe – orzechy laskowe w czekoladzie z ziarnami kawy. Nasi reprezentanci, spotykając się z dużą liczbą odwiedzającej młodzieży, przedstawili również aktualną ofertę edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, zachęcając młodych ludzi do zapoznania się z prezentowanymi materiałami promocyjnymi.
 

Na pozostałych stanowiskach festiwalowych odwiedzający mogli spróbować żywności wyprodukowanej z drukarki 3D, roślinnych zamienników mięsa kurczaka o zbliżonym smaku, wyglądzie i wartościach odżywczych wyprodukowanych przez startup Qurczak czy organiczny napój z dodatkiem kannabidolu z konopi siewnych (Hempiness). Dodatkowo na stoiskach festiwalowych prezentowano nowe wynalazki z dziedziny żywności i żywienia, np. mobilne testy do oceny zawartości polifenoli w owocach, inteligentny system oświetlania roślin, umożliwiający prowadzenie produkcji warzyw i owoców, kwiatów oraz ziół przez cały rok (Natural Machines, Plantalux), czy innowacyjne metody konserwowania produktów spożywczych oraz żywności przydatnej do spożycia nawet przez 30 lat! (PAN).

 

 

Red. Jagoda Szafrańska, Jan Małecki


« wstecz