[ MENU DODATKOWE ]


Relacje z wydarzeń

30.09.2019

W dniu 13.09.2019 na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii odbyła się prelekcja i warsztaty pt.: "Mikrobiota człowieka i żywności", które poprowadziła dr Monika Pytka z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka UP w Lublinie. W zajęciach uczestniczyli maturzyści z Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Wielkiego w Lublinie.
 


W trakcie zajęć uczniowie dowiedzieli się między innymi, dlaczego w ludzkim organizmie występują drobnoustroje. Jakie gatunki bakterii są korzystne dla naszego zdrowia. Jaki związek występuje między mikrobiotą przewodu pokarmowego a żywnością fermentowaną.

 


W części warsztatowej młodzież uczyła się podstawowych manipulacji mikrobiologicznych przy stole laboratoryjnym oraz oglądała pod mikroskopem, w probówkach oraz na szalkach Petriego, komórki bakterii,  drożdży i grzybów występujące w żywności.
 


Uczniowie aktywnie i z dużym zainteresowaniem uczestniczyli w zajęciach. Wiedza na temat mikroorganizmów występujących organizmie człowieka i żywności fermentowanej pozwoli im  bardziej świadome i zdrowo odżywiać się. Na zakończenie spotkania, maturzyści wręczyli Pani dr Monice Pytce dyplom z podziękowaniami za interesujące warsztaty.

 


 


« wstecz