[ MENU DODATKOWE ]


Relacje z wydarzeń

08.03.2019

 

7 marca 2019 r. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie szeroko otworzył swoje drzwi dla kandydatów na studia oraz ich rodziców i nauczycieli, a także wszystkich zainteresowanych szerszym  poznaniem uczelni. Centrum Kongresowe przemieniło się w kolorową wystawę działalności organizacji studenckich i poszczególnych wydziałów, licznie odwiedzaną przez zwiedzających.

 

Fot. Maciej Niedziółka / DPUiWM 

 

560 uczniów szkół średnich uczestniczyło w warsztatach popularnonaukowych. Odwiedzili nas uczniowie m.in. ze szkół w Lublinie, Kraśniku, Sandomierzu, Puławach, Hrubieszowie, Pionkach, Chełmie, Biłgoraju, Radomiu czy Sienicy Różanej.

 

[ Galeria zdjęć ]

 

Uroczystego otwarcia o godzinie 10:00 dokonał rektor UP w Lublinie, prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk. W krótkim przemówieniu zwrócił uwagę młodzieży na najważniejsze fakty z działalności uczelni, a także na nowe kierunki studiów w ofercie edukacyjnej. W tym roku będzie ich 7: analityka weterynaryjna, biobezpieczeństwo i zarządzanie kryzysowe, mleczarstwo, pielęgnacja zwierząt i animaloterapia, sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne, zarządzanie zasobami Ziemi, zielarstwo i fitoprodukty. Tuż przed oficjalnym rozpoczęciem wystąpił  Chór Akademicki z krótkim, rozrywkowym programem.

 

 

Jak co roku dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty związane z przedmiotami takimi jak biologia, chemia, fizyka oraz te przedstawiające bliżej nowe kierunki studiów.

Warsztaty dla uczniów poprowadzili:

 

  • Analiza histopatologiczna w diagnostyce weterynaryjnej – dr Anna Śmiech
  • Biochemiczne tajemnice krwi – dr hab. Witold Kędzierski, prof. nadzw.
  • Fluorescencja - dlaczego związki organiczne " świecą"? - dr Katarzyna Głębocka
  • Kuchenne laboratorium  - mgr inż. Anna Kononiuk, dr Paulina Kęska
  • Przygotowanie pacjenta do zabiegu - dr hab. Izabela Polkowska, prof. nadzw., dr Aleksandra Sobczyńska-Rak
  • Warsztaty florystyczne "Powitanie wiosny" – dr Marzena Parzymies
  • Bezpieczeństwo na talerzu, czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o higienie żywności - dr Agnieszka Latoch, dr hab. Dariusz M. Stasiak, prof. nadzw.
  • Do serca przytul psa, weź na kolana kota – dr hab. Iwona Rozempolska-Rucińska, prof. nadzw.
  • Mikroskopowa morfologia tkanek zwierzęcych – dr Aleksandra Krawczyk
  • Rozmnażanie roślin in vitro – dr Marzena Parzymies
  • Współczesne rozwiązania pomiarowe stosowane w geodezji – dr Andrzej Mazur
  • Biobezpieczeństwo - czyli w jaki sposób obronić się przed zagrożeniami - prof. dr hab. Tomasz Mieczan
  • Fizyczne podstawy naturalnych źródeł energii – dr Krzysztof Kornarzyński, prof. dr hab. Agnieszka Sujak
  • Kolorowy świat makaronów – dr hab. Aldona Sobota, prof. nadzw.
  • Laboratorium w głowie – wprowadzenie do analizy sensorycznej – dr hab. Monika Sujka, prof. nadzw., dr hab. Urszula Pankiewicz, prof. nadzw.
  • „Gdy widzę słodycze to ...” – chemicznie  o cukrach słów kilka – dr Jadwiga Stachowicz
  • Różnorodność wśród mikrobów, czyli jak rozpoznajemy  drobnoustroje chorobotwórcze w laboratorium – dr hab.  Aneta Nowakiewicz, prof. nadzw.
  • Tajemnice mleczarstwa – prof. dr hab. Joanna Barłowska, dr Anna Teter,  dr hab. Jolanta Król, prof. nadzw.
  • Pies na pokaz – inż. Małgorzata Pinkos
  • Ścieżka lekarza weterynarii połączona ze zwiedzaniem klinik weterynaryjnych – dr hab. Iwona Puzio
  • Ścieżka biotechnologa i specjalisty ds. żywności połączona ze zwiedzaniem Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii - dr hab. Dariusz Kowalczyk, prof. nadzw.

 

Biuro Karier Studenckich i Więzi z Absolwentami (mgr Dorota Piekutowska, mgr Magdalena Bohuniuk, mgr Lech Szafrański) zorganizował punkt bezpłatnych porad doradców zawodowych. Z doradztwa indywidualnego skorzystało 30 osób, a także kilka grup szkolnych. Dodatkowo informacji udzielano również studentom naszej uczelni.

 

Dla szkół i osób zainteresowanych zostały przeprowadzone prezentacje pt. „Studia na UP w Lublinie: poznaj nas bliżej”. W j. polskim prowadził ją dr Zdzisław Kaczmarski z Działu Organizacji Studiów, a w j. ukraińskim mgr Kinga Tarchynska z Działu Promocji Uczelni i Wymiany Międzynarodowej. Obydwa działy odpowiadały również za stoisko informacyjne, na którym każdy kandydat mógł otrzymać wyczerpującą informację na temat studiów i procesu rekrutacji. W prace na stoisku włączył się aktywnie samorząd studencki.

 

W trakcie Dnia Otwartego obecna była również Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie, która jest jednym z 5 zakładów współpracujących w ramach nowego kierunku mleczarstwo.

 

 

 

Dziękujemy wszystkim za obecność na Dniu Otwartym 2019 i zapraszamy już za rok!

 

 

Relacje z Dnia Otwartego pojawiły się m.in. w:

Panoramie Lubelskiej 1

Panoramie Lubelskiej 2

Kurierze Lubelskim

Gościu Niedzielnym Lubelskim

Portal Lubelski.pl

 

 


« wstecz