• Wydział: Agrobioinżynierii
  • Stopień: I
  • Rodzaj studiów: stacjonarne i niestacjonarne
  • Typ studiów: licencjackie
  • Czas trwania: 6 semestrów (3 lata) – stacjonarne, 6 semestrów (3 lata) – niestacjonarne;
  • Opis kierunku

    Na kierunku turystyka i rekreacja studenci zdobywają wiedzę z zakresu turystyki, geografii turystycznej, przyrody, zarządzania i marketingu. W programie studiów znajdują się zajęcia terenowe, praktyki zawodowe oraz praktikum sportowo-rekreacyjne.

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.

    O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:

    – z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.

    – z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. JeżeLi kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.

    – Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.

    Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz biologia, chemia, geografia, historia, matematyka, wiedza o społeczeństwie.

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

    Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji

    mnożnik

    poziom

    podstawowy

    poziom

    rozszerzony

    Przedmiot

    obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    biologia, chemia, geografia, historia, matematyka, wiedza o społeczeństwie

    2,0

    4,0

  • Przykłady przedmiotów

    geografia turystyczna, historia kultury i sztuki, krajoznawstwo, ekonomika turystyki i rekreacji, metody i techniki obsługi ruchu turystycznego, agroturystyka, usługi hotelarskie, komunikacja społeczna i negocjacje, marketing w turystyce

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent są przygotowani do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, a także do pracy w:
    – biurach podróży, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych
    –  gospodarstwach agroturystycznych
    –  ośrodkach doradztwa rolniczego
    –  administracji rządowej i samorządowej
    –  organizacjach społecznych itp.