Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek umożliwiający zdobycie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki przygotowywania i serwowania potraw oraz projektowania i zarządzania placówkami prowadzącymi działalność gastronomiczną. Treści kształcenia zawarte w programach nauczania dotyczą zarówno tradycyjnych aspektów procesu świadczenia usług gastronomicznych, jak również innowacyjnego podejścia do zaspokajania różnorodnych, szybko zmieniających się potrzeb konsumentów.
Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Ponadto biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych krajowych i zagranicznych, które pomagają im przygotować się do wejścia na rynek pracy. Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do podjęcia studiów magisterskich.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!
Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
– z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
– z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.
– Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.
Zawody nauczane na poziomie technika, których dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest uwzględniany do wyliczenia punktów rekrutacyjnych na dany kierunek studiów pierwszego stopnia poprzez dodanie 30 punktów rekrutacyjnych: technik żywienia i usług.
Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji |
mnożnik |
||
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
||
Przedmiot obowiązkowy |
język obcy nowożytny |
1,3 |
2,0 |
Jeden przedmiot do wyboru |
biologia, chemia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia |
2,0 |
4,0 |
wyposażenie i urządzenia gastronomiczne, technologia potraw i napojów, kuchnie świata, catering i organizacja eventów, podstawy hotelarstwa, obsługa konsumenta, technologie informacyjne w gastronomii, przedsiębiorczość i zarządzanie w gastronomii, turystyka kulinarna, projektowanie zakładów gastronomicznych, żywienie dietetyczne w zakładach gastronomicznych.
Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna to specjalista posiadający wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno – hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji, jak również w firmach projektujących wyposażenie obiektów gastronomicznych i specjalizujących się w sprzedaży aparatury i wyposażenia dla tych obiektów. Uzyskana wiedza umożliwia również prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa. W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe w placówkach branży HoReCa, tj. w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych w placówkach handlowych, hotelowych, stołówkach oraz w zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny itp.
Absolwent może znaleźć pracę jako:
Zachęcamy do zapoznania się z filmem pt. „Sztuka kulinarna” przygotowanym na potrzeby Lubelskich Wirtualnych Dni Nauki autorstwa Pana mgr inż. Piotra Stanikowskiego pracownika Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP