Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek umożliwiający zdobycie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu sztuki przygotowywania i serwowania potraw oraz projektowania i zarządzania placówkami prowadzącymi działalność gastronomiczną. Treści kształcenia zawarte w programach nauczania dotyczą zarówno tradycyjnych aspektów procesu świadczenia usług gastronomicznych, jak również innowacyjnego podejścia do zaspokajania różnorodnych, szybko zmieniających się potrzeb konsumentów.
Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Ponadto biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych krajowych i zagranicznych, które pomagają im przygotować się do wejścia na rynek pracy. Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do podjęcia studiów magisterskich.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!
Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego.
O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.
Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
– z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
– z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły.
– Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.
Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia
Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:
Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji |
mnożnik |
||
poziom podstawowy |
poziom rozszerzony |
||
Przedmiot obowiązkowy |
język obcy nowożytny |
1,3 |
2,0 |
Jeden przedmiot do wyboru |
biologia, chemia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia |
2,0 |
4,0 |
wyposażenie i urządzenia gastronomiczne, technologia potraw i napojów, kuchnie świata, catering i organizacja eventów, podstawy hotelarstwa, obsługa konsumenta, technologie informacyjne w gastronomii, przedsiębiorczość i zarządzanie w gastronomii, turystyka kulinarna, projektowanie zakładów gastronomicznych, żywienie dietetyczne w zakładach gastronomicznych.
Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna to specjalista posiadający wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno – hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji, jak również w firmach projektujących wyposażenie obiektów gastronomicznych i specjalizujących się w sprzedaży aparatury i wyposażenia dla tych obiektów. Uzyskana wiedza umożliwia również prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa. W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe w placówkach branży HoReCa, tj. w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych w placówkach handlowych, hotelowych, stołówkach oraz w zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny itp.
Absolwent może znaleźć pracę jako:
Zachęcamy do zapoznania się z filmem pt. „Sztuka kulinarna” przygotowanym na potrzeby Lubelskich Wirtualnych Dni Nauki autorstwa Pana mgr inż. Piotra Stanikowskiego pracownika Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP