• Wydział: Nauk o Żywności i Biotechnologii
  • Stopień: I
  • Rodzaj studiów: stacjonarne i niestacjonarne
  • Typ studiów: inżynierskie
  • Czas trwania: 7 semestrów (3,5 roku) – stacjonarne, 8 semestrów (4 lata) – niestacjonarne
  • Opis kierunku

    Gastronomia i sztuka kulinarna to kierunek umożliwiający zdobycie specjalistycznej wiedzy  i umiejętności z zakresu sztuki przygotowywania          i serwowania potraw oraz projektowania i zarządzania placówkami prowadzącymi działalność gastronomiczną. Treści kształcenia zawarte              w programach nauczania dotyczą zarówno tradycyjnych aspektów procesu świadczenia usług gastronomicznych, jak również innowacyjnego podejścia do zaspokajania różnorodnych, szybko zmieniających się potrzeb konsumentów.

    Studenci uczestniczą w licznych zajęciach w doskonale wyposażonych pracowniach. Ponadto biorą udział w programie praktyk i staży zawodowych krajowych i zagranicznych, które pomagają im przygotować się do wejścia na rynek pracy. Absolwenci studiów I stopnia są przygotowani do podjęcia studiów magisterskich.

    Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!

  • Informacje rekrutacyjne

    Rekrutacja na studia odbywa się drogą elektroniczną za pomocą systemu IRK. Osobiste konto rejestracyjne służy do złożenia aplikacji na wybrany kierunek (kierunki), a także jest jedynym źródłem przekazywania kandydatowi informacji o wyniku postępowania rekrutacyjnego. 

    O przyjęcie na studia pierwszego stopnia mogą ubiegać się kandydaci posiadający świadectwo dojrzałości.

    Postępowanie kwalifikacyjne na studia I stopnia dla kandydatów:
    – z tzw. nową maturą oparte jest na wynikach części pisemnej zewnętrznego egzaminu maturalnego. W ocenie konkursowej stosowane są mnożniki odnoszące się do ocen z przedmiotów zdawanych na maturze na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. 

    – z tzw. starą maturą oparte jest na konkursie świadectw dojrzałości. Jeżeli kandydat nie zdawał egzaminu dojrzałości z przedmiotów objętych konkursem, wówczas brane są pod uwagę oceny końcowe z tych przedmiotów uwzględnione na świadectwie ukończenia szkoły. 

    – Laureatów i finalistów olimpiad i konkursów: w zależności od tematyki konkursu lub olimpiady uwzględnia się zasady preferencyjne.

    Zawody nauczane na poziomie technika, których dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe jest uwzględniany do wyliczenia punktów rekrutacyjnych na dany kierunek studiów pierwszego stopnia poprzez dodanie 30 punktów rekrutacyjnych: technik żywienia i usług.

    Przedmioty maturalne uwzględniane w rekrutacji: język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia

    Mnożniki stosowane w ocenie konkursowej:

    Przedmioty maturalne uwzględniane w kwalifikacji

    mnożnik

    poziom

    podstawowy

    poziom

    rozszerzony

    Przedmiot obowiązkowy

    język obcy nowożytny

    1,3

    2,0

    Jeden przedmiot do wyboru

    biologia, chemia, fizyka, informatyka, matematyka, geografia

    2,0

    4,0

  • Przykłady przedmiotów

    wyposażenie i urządzenia gastronomiczne, technologia potraw i napojów, kuchnie świata, catering i organizacja eventów, podstawy hotelarstwa, obsługa konsumenta, technologie informacyjne w gastronomii, przedsiębiorczość i zarządzanie w gastronomii, turystyka kulinarna, projektowanie zakładów gastronomicznych,  żywienie dietetyczne w zakładach gastronomicznych.

  • Sylwetka absolwenta - Perspektywy zawodowe

    Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna to specjalista posiadający wszechstronną wiedzę, umiejętności i kompetencje umożliwiające zatrudnienie w obiektach gastronomicznych i gastronomiczno – hotelarskich na każdym szczeblu ich organizacji, jak również w firmach projektujących wyposażenie obiektów gastronomicznych i specjalizujących się  w sprzedaży aparatury i wyposażenia dla tych obiektów. Uzyskana wiedza umożliwia również prowadzenie własnej działalności w branży HoReCa. W trakcie studiów realizowane są praktyki zawodowe w placówkach branży HoReCa, tj. w restauracjach, barach, punktach gastronomicznych w placówkach handlowych, hotelowych, stołówkach oraz w zakładach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny itp.

    Absolwent może znaleźć pracę jako:

    • menedżer lub specjalista ds. sprzedaży i marketingu restauracji,
    • kierownik działu w obiekcie gastronomicznym,
    • specjalista ds. obsługi klienta/pacjenta w usługach gastronomicznych lub dietetycznych,
    • organizator usług cateringowych,
    • pracownik odpowiedzialny za tworzenie menu opartego o zasady dobrego odżywiania,
    • osoba prowadząca własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych

    Zachęcamy do zapoznania się z filmem pt. „Sztuka kulinarna” przygotowanym na potrzeby Lubelskich Wirtualnych Dni Nauki autorstwa Pana mgr inż. Piotra Stanikowskiego pracownika Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

    https://lui.lublin.eu/portal/lui_wyklady/sztuka-kulinarna/

  • Dodatkowe informacje o kierunku

    Zapraszamy do obejrzenia filmiku o kierunku!