Projekt Badawczy – Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego
wykaz badań
Poza badaniem właściwości produktów komercyjnych wykorzystywane metody umożliwiają również określenie np. punktu żelowania m.in. jogurtu, kefiru, sera (skrzep kazeinowy podczas otrzymywania sera, określenie wpływu składników oraz dodatków), topliwości serów (np. zastosowanie na pizzę, czy do krojenia itp.) – kształtowanie właściwości finalnych produktów mleczarskich.
Proponowane metody można również wykorzystać w celu zaprojektowania żywności o specjalnych cechach finalnych – o różnym przeznaczeniu np. konsystencji.
Badanie pozwala na ocenę jakości i trwałości produktów. Cecha ta ma również wpływ na sposób przechowywania (warunki chłodnicze lub nie), co w konsekwencji wpływa na bezpieczeństwo żywności.
Metody wykorzystywane do określenia potencjału prozdrowotnego surowców i produktów komercyjnych, jak również wyrobów projektowanych.
Umożliwia określenie składu aminokwasów w hydrolizatach białek, peptydach, wolnych aminokwasów w roztworach i wyciągach fizjologicznych, a także amin biogennych odpowiadających m.in. za gorzknienie produktów.
Metoda pozwala określić czas, jaki upływa do chwili pojawienia się wtórnych produktów reakcji. Im dłuższy czas indukcji, tym próbka jest bardziej stabilna. Metodę stosuje się do oceny czasu indukcji lub wskaźnika stabilności oksydacyjnej żywności.
Analizy zostaną wykonane przy użyciu spektrometru ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT) oraz z wykorzystaniem metod immunoenzymatycznych (ELISA).
Badania biochemiczne ukierunkowane mogą być na: ocenę porównawczą poziomu ww. związków w mleku krowim, kozim, owczym i inne oraz odniesienie uzyskanych poziomów do zaleceń żywieniowych; ocenę wpływu sezonu żywieniowego/regionu Polski/rasy bydła mlecznego na poziom ww. związków w surowcu; ocenę wpływu innych czynników np. pasteryzacji i innych procesów przetwórstwa na poziom ww. związków zgodnie z potrzebami sektora mleczarskiego.
Oznaczenie poziomu ww. białek i peptydów w surowcach mleczarskich ma szczególnie znaczenie w aspekcie wytwarzania mlecznych produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego m.in. do oceny czynników alergizujących mleka oraz oceny potencjału prozdrowotnego surowców mleczarskich (właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, opioidowe).
Analizy zostaną wykonane przy użyciu metod immunoenzymatycznych z wykorzystaniem czytnika płytek ELISA.
Badania biochemiczne ukierunkowane mogą być na: ocenę porównawczą poziomu ww. związków w mleku krowim, kozim, owczym; ocenę wpływu sezonu żywieniowego/regionu Polski/rasy bydła mlecznego na poziom ww. związków w surowcu; ocenę wpływu innych czynników np. pasteryzacji i innych procesów przetwórstwa na poziom ww. związków zgodnie z potrzebami sektora mleczarskiego.
Oznaczenia poziomu czynników wzrostu (szczególnie IGF – czynnik insulinopodobny zaangażowany w proliferację, różnicowanie i apoptozę komórek) w surowcach mleczarskich ma szczególnie znaczenie w aspekcie wytwarzania mlecznych wyrobów specjalnego przeznaczenia żywieniowego m.in. dla noworodków, osób z chorobami jelit (wrzodziejące zapalenie jelit, nieswoiste zapalenie jelit, martwicze zapalenie jelit itd.).
Badania będą realizowane z wykorzystaniem mikrospektrofotometru typu NanoDrop oraz Qubit do pomiaru stężenia kwasów nukleinowych i białek. Reakcje będą prowadzone przy użyciu termocyklera Real-Time PCR, do analizy białek wykorzystane będą testy Western Blot.
Badania profilu miRNA ukierunkowane mogą być na: ocenę porównawczą profilu miRNA między różnymi gatunkami bydła lub w zależności od diety i warunków hodowlanych w celu zrozumienia, jak czynniki zewnętrzne wpływają na skład miRNA w mleku i potencjalne korzyści zdrowotne; ocenę wpływu przetwarzania mleka (pasteryzacja, homogenizacja itp.) na zawartość i stabilność miRNA; ocenę, czy miRNA obecne w mleku mogą mieć potencjalny wpływ na ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe. Badania nad miRNA w mleku mają duży potencjał do odkrywania nowych mechanizmów wpływu mleka na zdrowie ludzkie oraz tworzenia innowacyjnych podejść terapeutycznych w zakresie wykorzystania surowca.
Analizy zostaną wykonane przy użyciu spektrometru ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT).
Badania toksykologiczne ukierunkowane mogą być na ocenę bezpieczeństwa surowca/wyrobu w kierunku jego zafałszowań; ocenę wpływu sezonu żywieniowego/regionu Polski/rasy bydła mlecznego na poziom ww. związków w surowcu; ocenę porównawczą poziomu ww. związków w surowcach/wyrobach mleczarskich pochodzenia zwierzęcego i roślinnego; ocenę wpływu innych czynników np. pasteryzacji i innych procesów przetwórstwa na poziom ww. związków zgodnie z potrzebami sektora mleczarskiego.
Analizy wykonane zostaną przy użyciu spektrometru ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT) oraz metod immunoenzymatycznych z wykorzystaniem czytnika płytek ELISA.
Badania biochemiczno-toksykologiczne ukierunkowane mogą być na ocenę porównawczą poziomu ww. związków w surowcach/wyrobach mleczarskich pochodzenia zwierzęcego
i roślinnego; ocenę porównawczą poziomu ww. związków w mleku krowim i kozim; ocenę wpływu sezonu żywieniowego/regionu Polski/rasy bydła mlecznego na poziom ww. związków w surowcu; ocenę wpływu innych czynników np. pasteryzacji i innych procesów przetwórstwa na poziom ww. związków zgodnie z potrzebami sektora mleczarskiego. Badania w kierunku ustalenia poziomu związków endokrynnie czynnych w surowcach mleczarskich są szczególnie istotne z uwagi na przeznaczenie mleka i powstałych na jego bazie wyrobów dla dzieci i młodzieży. Związki endokrynnie czynne mogą zaburzać gospodarkę hormonalną.
Wykonane zostaną przy użyciu Aparatu Atomowej Spektroskopiii Absorpcyjnej (AAS).
Badania biochemiczno-toksykologiczne ukierunkowane mogą być na: ocenę wpływu innych czynników np. pasteryzacji i innych procesów przetwórstwa na poziom ww. związków zgodnie z potrzebami sektora mleczarskiego.
Analizy zostaną wykonane przy użyciu spektrometru ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT).
Ocena zawartości polifenoli ma istotne znaczenie dla oceny walorów prozdrowotnych (w tym przeciwutleniających). Badania chemiczne ukierunkowane mogą być na ocenę wpływu różnych czynników m.in np. pasteryzacja oraz innych procesów przetwórstwa na poziom ww. związków zgodnie z potrzebami sektora mleczarskiego; ocenę wpływu sezonu żywienia/rasy na poziom ww. związków.
Możliwość badania parametrów takich jak: tłuszcz, białko, laktoza (w tym produkty o obniżonej zawartości laktozy), sucha masa, sucha masa beztłuszczowa, punkt zamarzania, kwasowość ogólna, gęstość, wolne kwasy tłuszczowe, kwas cytrynowy, kazeina, mocznik, sacharoza, glukoza, fruktoza, galaktoza. Wykrywanie zafałszowań w analizach celowanych i niecelowanych.
Badania konsumenckie w zakresie zachowań i preferencji konsumenckich dotyczyć będzie zachowań rynkowych konsumentów, ich postaw i opinii, motywów postępowania oraz preferencji konsumenckich. Przeprowadzone będą w postaci metod ilościowych
i jakościowych z wykorzystaniem metod projekcyjnych oraz wybranych narzędzi z obszaru badań neuromarketingowych.
Badania dotyczyć będą produktów mleczarskich ogółem oraz w odniesieniu do wybranych kategorii produktowych, włączając mleko, mleka fermentowane, sery, desery, masło, itp.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP