Instrukcja dotycząca formularza ofertowego dla zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy”
Krok 1 – ZAPYTANIEBADAWCZE
W pierwszej kolejności należy skierować ZAPYTANIEBADAWCZE dotyczące oferty badawczej. W formularzu należy umieścić: imię i nazwisko, nazwę instytucji (firma), e-mail, numer telefonu, podać temat zapytania oraz jego treść (wiadomość). W zapytaniu należy określić problem badawczy (cel badań), rodzaj próby, liczbę prób. Przedsiębiorca może doprecyzować zakres oczekiwanych analiz.
Zapytanie badawcze jest weryfikowane przez jednostkę oferującą panel badawczy.
Następnie przedsiębiorca otrzyma e-mail z informacją zwrotną dotyczącą decyzji o akceptacji bądź braku możliwości realizacji badań. W przypadku braku możliwości wykonania badań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie podejmą działania w kierunku skierowania przedsiębiorcy do innego uniwersytetu będącego członkiem sieci.
W przypadku otrzymania informacji zwrotnej o akceptacji należy wypełnić formularz dotyczący badań aplikacyjnych/ekspertyzy naukowej uwzględniając otrzymany numer badań aplikacyjnych/ekspertyzy naukowej.
Czas oczekiwania na odpowiedź na zapytanie badawcze może wynosić maksymalnie do 14 dni, jeśli zagadnienie będzie wymagało konsultacji naukowych.
Krok 2 – BADANIA APLIKACYJNE/EKSPERTYZA NAUKOWA
W zakładce badania aplikacyjne/ekspertyza naukowa należy ująć wyłącznie analizy/badania objęte zapytaniem badawczym.
W zakładce badania aplikacyjne/ekspertyza naukowa należy uwzględnić numer badań aplikacyjnych/ekspertyzy, imię i nazwisko osoby kontaktowej, podać nazwę instytucji (firma), podać e-mail oraz numer telefonu.
Następnie wybrać ZAKRES BADAŃ.
W zakładce zakres badań należy wybrać rodzaj badania (opis oferty badawczej w Załączniku 1).
Przedsiębiorca powinien podać informacje nt. ilości prób, opisu prób (rodzaj materiału, liczba powtórzeń,…), sposobu dostarczenia prób do badań (osobisty, kurierem,…).
Sugerowana ilość próby w odniesieniu do jednego zakresu badań znajduje się w formularzu badań aplikacyjnych/ekspertyzy naukowej. Przedsiębiorca zobowiązany jest do dostarczenia wymaganej masy/objętości próby. Ilość próby powinna być dostosowana do ilości zaplanowanych badań.
Jeżeli procedura analityczna będzie tego wymagała przedsiębiorca zostanie poproszony o dostarczenie większej ilości próby.
Adres dostarczenia próbek przedsiębiorca otrzyma drogą mailową.
Forma przekazania wyników zostanie uzgodniona z przedsiębiorcą po wykonaniu analiz.
Pozostałości prób zostaną poddane utylizacji.
Załącznik 1
Badania reologiczne i fizykochemiczne:
właściwości lepkosprężyste – moduł zachowawczy (G′), stratności (G″), moduł zespolony G*, tangens kąta fazowego (tg σ), – parametry lepkości/sprężystości/żelowania), zmiany lepkości, charakterystyka płynów nieniutonowskich, tiksotropia, punkt żelowania (skrzep kazeinowy), topliwość – reometr oscylacyjny Kinexus Lab+ (Malvern Panalytical, Cambridge, Wielka Brytania)
badanie lepkości – reometr rotacyjny Brookfield DV II+ (Brookfield Engineering Laboratories, Stoughton, MA, USA)
Badania aktywności wody – analizator aktywności wody AWMD-10 (NAGY Messsysteme GmbH, Gäufelden, Germany)
Badania właściwości antyoksydacyjnych – całkowita zawartość polifenoli, ABTS, FRAP, DPPH
Badania dotyczących oceny barwy – X-Rite Color Premier 8200 Spectrofotometer (X-Rite) zarówno w trybie odbicia, jak i transmisji, współpracujący z oprogramowaniem X-RiteColor Master, w różnych systemach (np. CIE Lab). Komputerowy system wizyjny z mikroskopem stereoskopowym – system wyposażony w kamerę 20MP współpracującą z mikroskopem stereoskopowym MSZ-100T (maks. 200x).
Badania aminokwasów i amin biogennych – automatyczny analizator aminokwasów AAA 500 (INGOS-Merazet).
Badania mikrobiologiczne – System TEMPO® (bioMérieux).
oznaczanie ogólnej liczby mezofilnej flory tlenowej w czasie 24-48 godzin
oznaczanie liczby pałeczek grupy coli w czasie 24 godzin
oznaczanie liczby pałeczek Escherichia coli w czasie 24 godzin
oznaczanie liczby pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae w czasie 24 godzin
oznaczanie liczby mikroorganizmów z grupy Bacillus cereus w czasie 24 godzin
oznaczanie liczby koagulazo-dodatnich staphylokoków (Staphylococcus aureus) w czasie 24 godzin
oznaczanie liczby bakterii kwasu mlekowego w czasie 40-48 godzin
oznaczanie liczby Campylobacter w czasie 40-48 godzin
oznaczanie liczby drożdży i pleśni w czasie 72-76 godzin
Badania procesów oksydacyjnych – metoda przyspieszonego testowania na starzenie produktów – Rancimat 892 (Metrohm)
Badania substancji bioaktywnych – spektrometr ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT) oraz metody immunoenzymatyczne z wykorzystaniem czytnika płytek ELISA
kazeina
kazomorfiny
frakcje białek serwatkowych
lizozym
ß-laktoglobulina
α-laktoalbumina
albumina krwi bydlęcej
Immunoglobuliny
amyloid A
kwasy tłuszczowe
witaminy
rezweratrol
hesperydyna
diosmina
kwercetyna
Analiza czynników wzrostu – metody immunoenzymatyczne z wykorzystaniem czytnika płytek ELISA
IGF
FGF
TGF
Badania molekularne w surowcu profil miRNA – mikrospektrofotometr typu NanoDrop oraz Qubit, termocykler real-time PCR, testy Western Blot
Badania toksykologiczne – spektrometr ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT)
antybiotyki i ich metabolity
inne farmaceutyki
alkaloidy
substancje hamujące pochodzące z kiszonki (aflatoksyna M1)
melamina
pozostałości pestycydów
pozostałości chloramfenikolu
pozostałości florfenikolu, tiamfenikolu
pozostałości metabolitów nitrofuranów
pozostałości nitroimidazoli
pozostałości β-agonistów
pozostałości benzoimidazoli
oleje mineralne MOSH, POSH, MOAH
Badania hormonów i związków endokrynnie czynnych – spektrometr ruchliwości jonów z wysokociśnieniowym chromatografem cieczowym (UPLC/QQQ-IMS-IT) oraz metody immunoenzymatyczne z wykorzystaniem czytnika płytek ELISA
estradiol
estron
progesteron
kortykosteroidy
prolaktyna
fitoestrogeny
bisfenol
metaloestrogeny
pestycydy
Badania pierwiastków (w tym metali ciężkich) – aparat atomowej spektroskopii absorpcyjnej (AAS)
Badania dotyczące szybkiego profilowania składu – MilkoScan™ FT3, FoodScanTM
tłuszcz
białko
laktoza (w tym produkty o obniżonej zawartości laktozy)
sucha masa
sucha masa beztłuszczowa
punkt zamarzania
kwasowość ogólna
gęstość
wolne kwasy tłuszczowe
kwas cytrynowy
kazeina
mocznik
sacharoza
glukoza
fruktoza
galaktoza
Badania sensoryczne i konsumenckie – profesjonalne analizy z użyciem przeszkolonego panelu sensorycznego przeprowadzone w znormalizowanych warunkach. Badania konsumenckie – metody ilościowe i jakościowe z wykorzystaniem metod projekcyjnych oraz wybranych narzędzi z obszaru badań neuromarketingowych.
Pakiet innowacyjnych zaleceń (ekspertyza) do wytworzenia nowych wyrobów mleczarskich – receptury produktów funkcjonalnych dla sportowców, osób aktywnych fizycznie i odchudzających, diabetyków: wysokobiałkowe, niskotłuszczowe sery topione/analogi serowe i sosy serowe, desery mleczne; bezy, batony proteinowe, mleka fermentowane/napoje fermentowane z konwencjonalnymi źródłami białka (m.in. kazeina, białko serwatkowe) oraz alternatywnymi i niekonwencjonalnymi źródłami białka (m.in. białko ziemniaczane, owady jadalne, spirulina itp.), zastosowanie kultur probiotycznych/potencjalnie probiotycznych.
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Edukacji i Nauki.