Ogrodnictwo – studia stacjonarne pierwszego stopnia

Semestr I

Botanika 1
Chemia z biochemią 1
Gleboznawstwo
Mikrobiologia
Technologia informatyczna
Ekonomia
Socjologia

Przedmiot do wyboru 2 – Blok A (hum.-społ.)

Historia ogrodnictwa
Etyka

Przedmiot do wyboru 1 – Blok B

Owoce tropikalne
Globalne zagrożenia środowiska

Przedmiot do wyboru 1- Blok C

Rośliny kosmetyczne i barwierskie
Agrometeorologia
Dziko rosnące rośliny jadalne
Fenologia i aerobiologia
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia
Język obcy 1 – Angielski
Język obcy 1 – Francuski
Język obcy 1 – Niemiecki
Język obcy 1 – Rosyjski
Wychowanie fizyczne 1

Semestr II   

 Botanika 2
Chemia z biochemią 2
Fizjologia roślin
Podstawy genetyki i hodowli roślin
Nasiennictwo ogrodnicze
Dendrologia
Ekologia i ochrona środowiska
Język obcy 2 – Angielski
Język obcy 2 – Francuski
Język obcy 2 – Niemiecki
Język obcy 2 – Rosyjski
Wychowanie fizyczne 2

Semestr III   

Uprawa roli i roślin
Żywienie roślin
Zielarstwo
Szkółkarstwo sadownicze
Warzywnictwo 1
Sadownictwo 1
Rośliny ozdobne 1
Język obcy 3 – Angielski
Język obcy 3 – Francuski
Język obcy 3 – Niemiecki
Język obcy 3 – Rosyjski

Semestr IV

Warzywnictwo 2
Herbologia
Urządzanie i pielęgnowanie terenów zieleni
Sadownictwo 2
Mechanizacja ogrodnictwa
Rośliny ozdobne 2

Przedmiot do wyboru 1- Blok D

Technika w produkcji sadowniczej
Technologia uprawy roślin przyprawowych i leczniczych
Drzewa i krzewy w terenach zieleni
Ekologiczne uprawy nasienne
Język obcy 4 – Angielski
Język obcy 4 – Francuski
Język obcy 4 – Niemiecki
Język obcy 4 – Rosyjski

Semestr V

Fitopatologia
Szkodniki roślin
Szkółkarstwo ozdobne
Ekonomika i organizacja produkcji ogrodniczej

Przedmiot do wyboru 1- Blok E

Produkcja warzyw pod osłonami
Produkcja roślin ozdobnych pod osłonami
Uprawa roślin jagodowych

Przedmiot do wyboru 1 –Blok F

Owoce i warzywa mało znane
Zastosowanie roślin ozdobnych w terenach zieleni
Uprawy współrzędne i mieszane
Rośliny energetyczne

Przedmiot do wyboru 2 – Blok F

Diagnostyka patogenów i szkodników roślin
General Horticulture
Prowadzenie działalności gospodarczej

Przedmiot do wyboru 1 – Blok G

Podstawy dekoracji roślinnych
Nawożenie w uprawach ekologicznych i biodynamicznych
Grzyby uprawne

Semestr VI

Ekologiczna produkcja owoców i warzyw
Ochrona roślin. Metody i środki
Biotechnologia roślin
Nawadnianie i fertygacja w ogrodnictwie – praktikum

Przedmiot do wyboru 1- Blok H

Pożytki pszczele
Hortiterapia
Biologiczne aspekty inwazji roślinnych

Przedmiot do wyboru 1 – Blok I 

Ochrona upraw nasiennych i szkółkarskich przed chwastami
Normalizacja i standaryzacja produktów ogrodniczych
Monitoring szkodników roślin
Funkcjonowanie i ochrona siedlisk słodkowodnych

Przedmiot do wyboru 2- Blok I

Doradztwo nawozowe
Metale ciężkie i ich szkodliwość
Owady zapylające w produkcji roślinnej
Seminarium dyplomowe 1
Praktyka zawodowa (8 tygodni)

Semestr VII

Integrowana produkcja owoców i warzyw
Ocena jakości produktów ogrodniczych
Przechowalnictwo płodów ogrodniczych
Podstawy komunikacji i negocjacje (hum.-społ.)

Przedmiot do wyboru 1 – Blok J

Rynek ogrodniczy
Marketing w ogrodnictwie
Choroby przechowalnicze płodów ogrodniczych

Przedmiot do wyboru 1 – Blok K

Podstawy arborystyki
Bezglebowe uprawy ogrodnicze
Roślina w warunkach sterowanych

Przedmiot do wyboru 2 – Blok K

Przyśpieszona uprawa warzyw
Rośliny ozdobne do dekoracji balkonów i tarasów
Ochrona upraw przed niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi
Seminarium dyplomowe 2