Pierwszym wyodrębnionym priorytetowym obszarem badawczym UPL jest FOOD SCIENCE – żywność.
Dynamiczny rozwój społeczeństw i związany z tym wzrost zapotrzebowania na produkty charakteryzujące się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale także funkcjonalnością np. ukierunkowanym działaniem prozdrowotnym stanowi jedno z kluczowych wyzwań dla instytucji naukowych. Problematyka ta nie ogranicza się jedynie do produkcji i badań żywności, ale obejmuje również zagadnienia związane z szeroko pojętą produkcją rolniczą dostarczającą surowców, ochroną środowiska zapewniającą „zdrowie” ekosystemów, ekonomiką ww. procesów oraz społecznych aspektów wynikających z zagrożeń związanych z niewłaściwym odżywianiem.
W tym kontekście obszar FOOD SCIENCE – ŻYWNOŚĆ jest kluczowy, a działania w jego obrębie mają na celu produkcję żywności o wysokiej wartości odżywczej wspierającej zdrowie konsumentów, w tym ograniczającej rozwój chorób cywilizacyjnych np. cukrzycy, otyłości, nowotworów. Działania w tym zakresie są wielopoziomowe i pokrywają również aspekty społeczna takie jak ekonomiczna dostępność ww. produktów wynikająca z obniżenia kosztów wytworzenia, dystrybucji czy też obniżenia poziomu start na każdym z etapów „życia” żywności. Obszar ten jest bardzo szeroki, w związku z tym został podzielony na sekcje tematyczne: żywność wysokiej jakości, zero waste food, zdrowe społeczeństwo, nowoczesne technologie w produkcji żywności. Działalność badawcza w ww. sekcjach tematycznych prowadzona jest przez pracowników naukowych z dyscypliny technologia żywności i żywienia, inżynieria mechaniczna, rolnictwo i ogrodnictwo oraz zootechnika i rybactwo.
Żywność z założenia musi charakteryzować się pożądaną wartością odżywczą i tzw. bezpieczeństwem. Cechy te w dużej mierze wynikają z jakości surowców, ale także są kreowane na etapie technologii produkcji oraz przechowania już gotowych produktów.
W odpowiedzi na potrzeby społeczeństwa wynikające ze zmiany zwyczajów żywieniowych działalność UPL skupia się na wytworzeniu nowych lub modyfikowaniu już istniejących produktów spożywczych w celu zapewnienia ich jak najwyższej funkcjonalności.
Marnowanie żywności stanowi jedno z głównych wyzwań zagrażających trwałości systemów żywnościowych, a jego ograniczenie uznano za pilny problem ze względu na obawy społeczne związane ze spodziewanym wzrostem liczby ludności na świecie, rosnącą presją na zasoby środowiska oraz zmianami wzorców żywienia.
W tym zakresie aktywność UPL skupia się na badaniach dotyczących określenia kluczowych czynników determinujących marnowanie żywności na poziomie konsumenta i gospodarstwa domowego oraz opracowaniu strategii mających na celu zapobieganie marnowaniu żywności i ograniczania go.
Zdrowe społeczeństwo to jeden z kluczowych obszarów obejmujący promocję zdrowia, profilaktykę i działania edukacyjne.
W tym obszarze działania UPL skupiają się na szeroko pojętej profilaktyce zdrowotnej, a w szczególności na promowaniu aktywności fizycznej, zbilansowanej diety, ograniczeniu używek, metodach łagodzenie stresu i efektywnego odpoczynku. Badania obejmują także, prócz projektowania tradycyjnej żywności, projekty mające na celu rozwój produktów funkcjonalnych, także o charakterze suplementów diety czy też nutraceutyków.
W ostatnich latach przed inżynierią procesów spożywczych stanęły nowe wyzwania wynikające z aktualnych kierunków rozwoju sektora spożywczego. Z tradycyjnych aspektów związanych z konserwacją i stabilizacją żywności obecnie nacisk przesunął się na poprawę aspektów zdrowotnych, smaku i smaku, odżywiania, zrównoważonej produkcji, bezpieczeństwa żywności, a także zapewnienie większej różnorodności w obliczu rosnącego zapotrzebowania konsumentów. Innowacyjne technologie znajduje się na różnych etapach rozwoju produktu, niektóre wciąż znajdują się na etapie badań i rozwoju, a inne zostały już skomercjalizowane jako alternatywy dla konwencjonalnych technologii przetwarzania.
W tym obszarze UPL skupia się na badaniach mających na celu rozwój tradycyjnych technologii mający za zadanie dostosowanie ich do aktualnych wymagań. Dostrzegamy również potrzebę dostosowania procesów i technologii mających na celu produkcję żywności wysokiej jakości, przy minimalnych zmianach właściwości sensorycznych i odżywczych oraz ograniczonych wpływie na środowisko naturalne.
Działania naukowe mające na celu wspieranie produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego metodami zintegrowanymi i ekologicznymi w czystym i bezpiecznym środowisku z wykorzystaniem dużej bioróżnorodności zwierząt gospodarskich na terenie wschodniej Polski.
Do najważniejszych kierunków badawczych należy zaliczyć: ocenę przydatności lokalnych ras bydła do produkcji wołowiny o wysokich walorach prozdrowotnych, ocenę kulinarnego mięsa wołowego i jagnięcego oraz ocenę wpływu procesu dojrzewania w różnych warunkach na jakość mięsa wołowego, cielęcego, jagnięcego i dziczyzny; ocenę wartości użytkowej, właściwości fizykochemicznych i wartości odżywczej mięsa ryb najważniejszych gatunków krajowej akwakultury.
Obszar działalności naukowej: ocena jakościowa pod kątem przydatności do produkcji makaronów plonów kontraktowanej obecnie na powierzchni ponad 3 tys. ha na terenie Lubelszczyzny przez PZZ Lubella pszenicy twardej (Triticum durum), opracowanie kompleksowej technologii uprawy pszenicy twardej, przydatnej do uprawy w warunkach ocieplenia klimatu, a zwłaszcza coraz wyższych niedoborów opadów, opracowanie innowacyjnych produktów makaronowych bazujących na wyprodukowanym za pomocą nowej technologii ziarnie.
Najważniejsze osiągnięcia z tego zakresu to:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP