• Ewaluacja - Wykaz kategorii naukowych przyznanych Uniwersytetowi Przyrodniczemu w Lublinie

    Ewaluacja  przeprowadzana jest  w ramach poszczególnych dyscyplin naukowych. Oznacza to, że Uczelnia otrzymuje odrębne kategorie naukowe dla dyscyplin naukowych, w których prowadzona jest działalność naukowa i zatrudnia się w nich według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedzającego rok, w którym przeprowadza się ewaluację, w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy, co najmniej 12 pracowników na stanowiskach badawczych i badawczo-dydaktycznych prowadzących działalność naukową w danej dyscyplinie (pracownicy Ci wliczani są w tzw. liczbę N w danej dyscyplinie)

    Oceny dyscyplin naukowych UP w Lublinie – wynik ewaluacji działalności naukowej za lata 2017-2021:

    w dziedzinie nauk rolniczych:

    • technologia żywności i żywienia – kategoria A,
    • zootechnika i rybactwo – kategoria A,
    • rolnictwo i ogrodnictwo- kategoria  (B+),

    w dziedzinie nauk weterynaryjnych

    • weterynaria (B+);

    w dziedzinie nauk inżynieryjno-technicznych:

    • inżynieria środowiska górnictwo i energetyka- kategoria A
    • inżynieria mechaniczna – kategoria A

     

    w dziedzinie nauk ścisłych i przyrodniczych:

    • nauki biologiczne -kategoria A
  • Kryteria ewaluacji

    Kryterium I

    1. poziom naukowy prowadzonej działalności – mierzony jakością publikacji w ramach oceny parametrycznej oraz liczbą patentów;

    Kryterium II

    1. efekty finansowe badań naukowych i prac rozwojowych – oceniane przez:
      a) projekty obejmujące badania naukowe lub prace rozwojowe finansowane w trybie konkursowym przez instytucje zagraniczne, organizacje międzynarodowe lub instytucje krajowe,
      b) projekty obejmujące badania naukowe lub prace rozwojowe finansowane przez przedsiębiorców,
      c) środki finansowe uzyskane z tytułu komercjalizacji wyników badań naukowych lub prac rozwojowych;

    Kryterium III

    1. wpływ działalności naukowej na funkcjonowanie społeczeństwa i gospodarki – będzie podlegał ocenie eksperckiej.

    Waga poszczególnych kryteriów: