UP Lublin   Centralne Laboratorium Badawcze

Aktualności


 

Nasze pracownie

« wstecz

Centralne Laboratorium Badawczego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zorganizowana jest w pięć pracowni.

 

 

Pracownia Analizy Podstawowych Składników Odżywczych

W ramach pracowni wykonywane są badania m.in. produktów spożywczych takich jak mięso i przetwory mięsne, zboża, przetwory owocowe i warzywne, ryby i przetwory rybne.

Wykonuje się m.in.:

  • Analizę podstawowego składu mięsa,
  •  Analizę składu podstawowego zbóż i nasion oleistych,
  • Oznaczanie zawartości azotanów i azotynów, chlorków, fosforanów,
  • Oznaczanie kwasowości ogólnej, lotnej, pH
  • Oznaczanie błonnika pokarmowego (TDF) (rozpuszczalny, nierozpuszczalny oraz suma)
  • Oznaczanie popiołu
  • Oznaczanie tłuszczu
  • Oznaczanie wilgotności/suchej masy
  • Oznaczanie włókna surowego
  • Oznaczanie zawartości azotu i białka
  • Oznaczanie zawartości cukrów ogółem
  • Szacowanie wartości kalorycznej
  • Oznaczanie uwalniania metali w przewodzie pokarmowym (K, Fe, Zn, Mg) z wykorzystaniem aparatury do uwalniania substancji czynnych z produktów farmaceutycznych (zgodnie z wytycznymi prawa farmaceutycznego)
  • Oznaczanie właściwości przeciwutleniających z kationorodnikiem ABTS i rodnikiem DPPH

Ponadto pracownia wyposażona jest w sprzęt umożliwiający: Oznaczanie węga organicznego (OWO) i węgla rozpuszczalnego (RWO), Pomiary natężenia oświetlenia i hałasu miejsc pracy, Ekstrakcje tłuszczu z pojedynczej próbki, Liofilizację próbek.

 
 

Pracownia Wysokosprawnej Chromatografii Cieczowej

W ramach pracowni wykonywane są badania m.in. produktów spożywczych jak np. owoce, warzywa, soki owocowe, świeże zioła, suszone zioła, mięsa i przetworów mięsnych, pasz, wyrobów czekoladowych, buraków cukrowych oraz wody i gleby.

Wykonuje się m.in.:

  • Analizę aminokwasów wolnych i związanych
  • Oznaczanie amin biogennych
  • Analizę cukrów
  • Oznaczanie flawonoidów, glukozynolanów, oraz chlorofilu
  • Oznaczanie zawartości związków fenolowych
  • Oznaczanie zawartości kwasów walerianowych
  • Oznaczanie zawartości o-dihydroksyfenoli (suma w przeliczeniu na kwas kawowy)
  • Oznaczanie zawartości likopenu
  • Oznaczanie zawartości sacharozy i skrobi
  • Oznaczanie zawartości kwasów walerianowych
  • Oznaczanie zawartości pestycydów
  • Oznaczanie zawartości mikotoksyn
  • Oznaczanie zawartości witaminy C
  • Oznaczanie zawartości teobrominy
  • Oznaczanie zawartości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne)
  • Oznaczanie zawartości fosforu

 

 

Pracownia Chromatografii Gazowej

W ramach pracowni wykonywane są badania m.in. produktów spożywczych, mięsa i przetworów mięsnych, ryb i przetworów rybnych, tłuszczów, olejów, mydeł, wyrobów cukierniczych, zbóż i produktów zbożowych, ziół, przypraw i innych surowców roślinnych.

Wykonuje się m.in.:

  • Oznaczanie kwasów tłusczowych
  • Oznaczanie olejków eterycznych
  • Oznaczanie alkoholi
  • Oznaczanie nikotyny w e-liquidach
  • Oznaczanie profili związków lotnych, budjących aromat produktu spożywczego
  • Oznaczanie kwasów tłuszczowych związanych z ścianą komórkową
  • Wykrywanie zafałszowań produktów spożywczych

 

 

Pracownia Spektrometrii (ASA, AES)

W ramach pracowni wykonywane są badania m.in próbek gleb, skał, materiału pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, paszach, osadach, wodach, produktów spożywczych takich jak: mięso i przetwory mięsne, owoce i warzywa oraz w przemyśle chemicznym: katalizatory, tworzywa sztuczne, materiały budowlane.

Wykonuje się m.in.:

  • Analizę pierwiastkową materiałów stałych, ciekłych, organicznych, nieorganicznych oraz nierozdrobnionych prób. Zakres analizowanych pierwiastków od Berylu do Uranu (ok. 83 pierwiastki),
  • Oznaczanie śladów i mikrośladów pierwiastków jak np.: Sód (Na), Potas (K), Magnez (Mg), Wapń (Ca), Cynk (Zn), Kadm (Cd), Mangan (Mn), Żelazo (Fe), Kobalt (Co), Nikiel (Ni), Miedź (Cu), Ołów (Pb), Arsen (As), Selen (Se),
  • Oznaczanie Hg techniką zimnych par
  • Oznaczanie węgla organicznego (OWO), Oznaczanie węgla rozpuszczalnego (RWO)

oraz

  • Mineralizacja badanych próbek

 

 

Pracownia Mikroskopii Optycznej i Elektronowej

W ramach pracowni wykonywane są analizy w materiałach organicznych i nieorganicznych w skali od nanometrycznej do mikrometrycznej, próbkach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

 

Wykonuje się m.in.:
  • mikroskopowanie z wykorzystaniem mikroskopu optycznego
  • mikroskopowanie z wykorzystaniem mikroskopu fluorescencyjnego, który umożliwia m.in. wykrywanie tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych czy jonów metali
  • analizy z wykorzystaniem skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM, ang. scanning electron microscope) w rozdzielczości 3nm i pod powiększeniem od 5 do 500000x
  • analizy w wykorzystaniem rentgenowskiej spektoskopii energodyspersyjnej (EDS), będącej rodzajem mikroanalizy rentgenowskiej umożliwiającej analizę składu chemicznego obserwowanej powierzchni próbki.
  • obserwacje z wykorzystaniem transmisyjnego mikroskopu elektronowego (TEM, ang. transmission electron microscope)
  • preparatykę obiektów (w tym preparaty stałe) i badania preparatów biologicznych
  • wykonywanie mikroskopowych zdjęć cyfrowych i ich obróbkę z wykorzystaniem oprogramowania do analizy obrazu pozwalającego na określenie liczebości obiektów, ich wielkości, powierzchni, kątów.