![]() |
Wiem, co jem Budynek AGRO II, ul. Akademicka 15, Lublin
|
Sala Konferencyjna 14
Tytuł projektu | Opis | Koordynator | Godzina |
Żywność regionalna i tradycyjna | Zasady rejestracji w UE żywności tradycyjnej i regionalnej, przykładu takich produktów oraz ciekawostki związane z ich produkcją. | Joanna Barłowska | 19.30 - 19.55 |
Otyłość problem estetyczny czy medyczny | Cały świat pracuje nad budowaniem świadomości zdrowego stylu życia, a wg. danych WHO, problem otyłości wciąż rośnie. | Ewa Tomaszewska | 20.00 – 20.25 |
Wieprzowina na talerzu – fakty i mity | Wg. danych, statystyczny Polak w ciągu roku spożywa ok. 40 kg wieprzowiny. Jaką wartość odżywczą ma dla niego to mięso? | Marek Babicz Kinga Kropiwiec Marcin Hałabis Damian Iwon | 20.30 – 20.55 |
Zbożowa żywność funkcjonalna w profilaktyce i zwalczaniu chorób cywilizacyjnych | W prezentacji zamierzamy odświeżyć i potwierdzić słowa Hipokratesa: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. | Zbigniew Rzedzicki | 21.00 – 21.25 |
Jasna i ciemna strona ,,księżycowego pierwiastka”. | Przez wiele lat selen był uznawany za jedne z najbardziej toksycznych pierwiastków. Obecnie badania koncentrują się nad wykorzystaniem jego właściwości w leczeniu chorób wirusowych i nowotworowych. | Agnieszka Chałabis-Mazurek | 21.30 – 21.55 |
Najpierw masa potem rzeźba – suplementy diety w sporcie i na co dzień | Wyjaśnimy mechanizmy działania najczęściej wybieranych preparatów oraz odniesiemy się do popularnego wśród osób ćwiczących stwierdzenia: „Nie weźmiesz, nie urośniesz”. | Ewa Tomaszewska | 22.00 – 22.25 |
Żywienie, a choroby nowotworowe | Odpowiednie żywienie nie tylko może uchronić przed chorobą nowotworową, ale odgrywa również rolę we wspomaganiu jej leczenia. | Magdalena Olcha Krzysztof Pietrak Renata Klebaniuk | 22.30 – 22.55 |
Tytuł projektu | Opis | Koordynator | Godzina | Sala |
Gotowanie – nauka stosowana, czyli zaskakujący świat kuchni molekularnej | Jak smakuje kawior z coli? Czy można zrobić makaron z truskawek? Co oznaczają zagadkowe zwroty: emulgowanie, żelowanie, koloidy, sferyzacja? | Anna Okoń | 20:00 – 20:45 21:00 – 21:45 22:00 – 22:45 Uwaga! Wymagana rezerwacja na e-mail: anna.okon@up.lublin.pl | laboratorium Katedry Chemii |
Moje kalorie, mój talerz, moje zdrowie – gabinet porad dietetycznych | Każdy zainteresowany będzie mógł skorzystać z porad specjalisty zajmującego się żywieniem człowieka. | Justyna Libera | 19-23 | Hol Agro II |
Czas na grzyby | Od niedawno grzyby na świecie nazywane są superfoods – produktami niskokalorycznymi, lekkostrawnymi i jednocześnie mającymi wysoką wartość odżywczą. Dowiedzmy się na ten temat więcej! | Aneta Sławińska, Wojciech Radzki | 19-23 | Hol Agro II |
Wiedza o zdrowym żywieniu | Na podstawie kilkunastu prostych pytań możemy zweryfikować swoje przekonaniami oraz poznać kluczowe zasady prawidłowej diety. | Małgorzata Kostecka Monika Bojanowska | 19-23 Pokaz: 30 min | Hol Agro II |
Wady jaj konsumpcyjnych | Zaprezentujemy najczęstsze wady jaj, również w sposób praktyczny. | Maciej Sykut Tomasz Próchniak | 19-23 Pokaz: 30 min | Hol Agro II |
Entomofagia – czy ludzie powinni jeść owady? | Omówimy wartość owadów jako pokarmu i połączymy to z degustacją. | Damian Zieliński | 19-23 Pokaz: 30 min | Hol Agro II |
Bliskie spotkania z kolorową biochemią | Izolowanie DNA z materiału roślinnego. Każdy uczestnik będzie miał możliwość wykonania eksperymentu pt. „Kolorowy świat antocyjanów”. | Anna Jakubczyk | 19-23 Pokaz: 30 min | Hol Agro II |
Koło Naukowe Chemików | Ciekawa chemia! | Daniel Kamiński | 19-23 | Hol Agro II |
Dekoracje z owoców | Przekonaj się, co ciekawego możesz wyczarować z owoców! | Iwona Szot | 19-23 | Plac Marii Curie Skłodowskiej (strefa dzieci) |