Postanowienia międzynarodowe o czystym powietrzu drastycznie obniżyły emisję SO2 w Europie Zachodniej i w Polsce. Spowodowało to wystąpienie makroskopowych objawów niedoboru siarki i potrzebę uzupełniania pierwiastka w produkcji roślinnej. Siarka jest niezbędnym elementem, potrzebnym do wzrostu i funkcjonowania rośliny. Pełni ważną rolę fizjologiczną, chroni roślinę przed chorobami i szkodnikami, adaptuje ją przed stresem. Niedobór siarki osłabia wigor rośliny, odporność na stres i obniża plon.
W Polsce po raz pierwszy objawy niedoboru siarki w rzepaku (objawy utajone) odnotowano na początku lat 90-tych. W chwili obecnej siarka jest czynnikiem ograniczającym plonowanie roślin. Przeprowadzone własne wyliczenia wskazują na ujemny bilans siarki w glebach Polski (rys. 1).
Rośliny uprawne wykazują zróżnicowane zapotrzebowanie na siarkę. Najbardziej wymagające są rośliny kapustne i liliowate (nawet do 80 kg). Ziemniaki pobierają siarkę w ilości od 18 do 40 kg/ha, z czego bulwy akumulują od 10 do 20 kg a łęty od 2 do 13 kg/ha. Krytyczny okres zapotrzebowania na siarkę ujawnia się w czasie intensywnego formowania bulw i trwa do początku zasychania łęcin. W stanie głębokiego niedoboru siarki karłowacieją całe rośliny. Objawy niedoboru siarki na liściach ziemniaka, buraka oraz rzepaku przedstawia rys. 2.
W przeprowadzonych doświadczeniach polowych własnych wykazano, że najkorzystniej na plonowanie ziemniaka i jakość bulw oddziaływało nawożenie siarką siarczanową (siarczan potasu) w ilości 25 kg S/ha oraz siarką elementarną (w formie pylistej) w ilości 50 kg/ha. Po zastosowaniu wymienionych kombinacji otrzymano istotnie najwyższy plon bulw ziemniaka w stosunku do obiektu kontrolnego (odpowiednio o 11 i 8%) oraz istotny wzrost białka. Za miarodajny wskaźnik zaopatrzenia roślin w siarkę uznaje się stosunek azotu do siarki w białkach, który powinien wynosić 10-15:1. W prezentowanych badaniach własnych stosunek N:S zależał od nawożenia siarką i wynosił średnio 11,37:1.
W dalszej serii doświadczeń do nawożenia ziemniaka zastosowano kizeryt i stwierdzono jego korzystne oddziaływanie na plon bulw ziemniaka. Generalnie zastosowanie zarówno siarki siarczanowej i elementarnej, kizerytu oraz jednowodnego siarczanu magnezu spowodowało znaczne ograniczenie chorób skórki, jak: parch zwykły (Streptomyces scabies) i rizoktonioza (Rhizoctonia solani) (rys. 3). Fakt ten może mieć szczególne znaczenie w rolnictwie zrównoważonym “sustainable agriculture”, gdzie celem produkcji jest żywność dobrej jakości i ograniczenie stosowania środków chemicznych oraz w rolnictwie organicznym, w którym całkowicie jest zabronione używanie syntetycznych nawozów, pestycydów i fitochemikalii.
Korzystny wpływ nawożenia siarką (w formie: siarczanu potasu, siarczanu amonu, sufranu plus, pojedynczego superfosfatu, gipsu, pirytu i siarki pierwiastkowej) na plonowanie ziemniaka wykazano w wielu badaniach innych autorów. Zalecają oni stosowanie siarki pierwiastkowej pod ziemniaki w ilości od 36 do 80 kg/ha, twierdzą też że w wyniku jej aplikacji następuje wzrost suchej masy, wapnia, magnezu, siarki, miedzi i żelaza w bulwach, ponadto białka przyswajalnego i wolnych kwasów aminowych. Literatura również donosi o korzystnym oddziaływaniu gipsu (CaSO4) na zwiększenie zawartości białka w bulwach ziemniaka, obniżenie intensywności ich ciemnienia enzymatycznego, wzrost karotenu, witaminy C, skrobi i zmniejszenie zawartości cukrów. Ponadto wzrasta zawartość azotu, fosforu i mikroskładników, a ich pobranie przez bulwy jest większe. Potwierdzenie tego uzyskano w badaniach własnych, gdzie nawożenie siarką wpływało na wzrost makro- i mikroskładników w bulwach ziemniaka.
Siarka jest ważnym pierwiastkiem w pełnieniu wielu funkcji fizjologicznych i w rozwoju roślin. Optymalna zawartość siarki ogólnej w roślinach uprawnych waha się od 0,05 do 1,5% suchej masy. Stosunkowo najczęściej wynosi ona jednak 0,20–0,50%. Ilościowe zapotrzebowanie na S jest u różnych gatunków najczęściej zbliżone do wymagań pokarmowych względem fosforu. Biorąc pod uwagę wymagania żywieniowe roślin uprawnych wobec siarki, stanowią one 9–15% pobranego azotu, a u roślin krzyżowych przedział ten waha się od 25–30%.
Rośliny pobierają siarkę z podłoża w postaci utlenionej, jako SO42- a w małych ilościach mogą też asymilować jako SO2 z atmosfery (rys. 4). Siarka bierze udział w procesie powstawania węglowodanów i tłuszczów, w syntezie aminokwasów (cysteina, cystyna, metionina), występuje w białkach (SH, S-S), ferredoksynie, tiolach (RSH), glutationie (L-γ-glutamylo-L-cysteinylo-glicyna, w skrócie GSH-antyoksydant), sulfolipidach, koenzymach (np. CoA), witaminach (B1, H), penicylinie, kwasie liponowym, fitochelatynach (wiążą metale ciężkie), enzymach zapachu i smaku (cykloalliina – cebula i chrzan, allicyna – czosnek), glukozynolanie w Brassicaceae, który co prawda jest substancją nieżywieniową, lecz jego pochodne (izo i tiocyjaniny) nadają ostry smak i zapach olejkowi gorczycy.
Siarka jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego przebiegu procesów fizjologicznych w roślinie, zwłaszcza że jest ona ściśle powiązana z azotem, przez co niedobór jednego składnika ogranicza pobieranie i działanie drugiego. Rośliny wykazujące brak siarki zawierają większe ilości rozpuszczalnych połączeń azotowych (azotanów, azotynów i nitrozoamin). Niedobór siarki w tkankach roślin zwiększa ich podatność na czynniki stresowe. Dodatek S podwyższa wykorzystanie N z gleby – ograniczając tym samym ulatnianie N i wymywanie go do wód gruntowych. Średnio każdy kg S jest satysfakcjonujący dla 15 kg N w plonie rośliny i w środowisku glebowym. Ocieplenie się klimatu wpływa na zmianę typów gleby, wzrost erozji i efekt cieplarniany. Zmiany klimatyczne wpływają na zmianę cyklu pierwiastków w glebie. W wyniku tego następuje akumulacja substancji organicznej, a w niej węgla przy jednoczesnym limitowaniu udziału azotu, siarki i fosforu, co w rezultacie doprowadza do spadku żyzności gleby.
Podsumowanie
W Polsce występują znaczne niedobory siarki mineralnej w glebach uprawnych i będą one nadal narastać na skutek ograniczenia emisji SO2 a także: intensyfikacji produkcji rzepaku, kukurydzy i pszenicy oraz zmniejszenia zużycia nawozów naturalnych i mineralnych (głównie fosforowych) i pestycydów zawierających siarkę. Niedobór siarki w produkcji rolniczej może wywołać poważny problem ekonomiczny i ekologiczny. Siarka jest niezbędnym elementem, potrzebnym do wzrostu i funkcjonowania rośliny. Pełni ważną rolę fizjologiczną, chroni roślinę przed chorobami i szkodnikami. Niedobór siarki osłabia wigor rośliny, odporność na stres i obniża plon.
Rośliny wykazujące brak siarki zawierają większe ilości rozpuszczalnych połączeń azotowych (azotanów, azotynów i nitrozoamin). Niedobór siarki w tkankach roślin zwiększa ich podatność na czynniki stresowe. Jak wynika z cytowanych w niniejszej pracy badań związki siarki w roślinie (pochodne cysteiny: glutation (GSH), sulfolipidy, glukozynolany (GSL), fitoaleksyny, alliny, ponadto H2S) nadają roślinie odporność stymulowaną (SIR – sulphur induced resistance) na choroby grzybowe i bakteriozy. Zatem, siarka nie tylko wpływa na podwyższenie plonu ziemniaka, wzrost skrobi, makro- i mikroelementów, lecz także zwiększa odporność roślin na stres (choroby, susza, temperatura, patogeny). Dlatego w ramach szeroko rozumianego rolnictwa zrównoważonego “sustainable agriculture” powinno się przestrzegać zasad “dobrej praktyki”, która polega na ograniczeniu (rolnictwo konwencjonalne) bądź na zaniechaniu (rolnictwo organiczne) stosowania syntetycznych pestycydów, a którego celem jest produkcja żywności o dobrej jakości.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP