Znaczenie polskiego rolnictwa w realizacji celów polityki klimatyczno-energetycznej Unii Europejskiej

Głównym problemem gospodarczo-społecznym z którym mierzy się współczesny świat jest zjawisko ocieplania się klimatu, będącego rezultatem eksploatacyjnej działalności prowadzonej przez człowieka, skutkującej wzrostem emisji gazów cieplarnianych i wzrostem przeciętnych temperatur oraz występowaniem ekstremalnych zjawisk pogodowych negatywnie wpływających na sytuację mieszkańców wielu regionów świata.

Wynika to z faktu, iż funkcjonowanie gospodarki światowej, w tym również większości krajów europejskich, w przeważającym stopniu opiera się na zasilaniu w źródła energii powstających na bazie surowców nieodnawialnych, takich jak węgiel, ropa i gaz, które w największym stopniu przyczyniają się powstawania gazów cieplarnianych, wzrostu temperatur i zanieczyszczenia środowiska naturalnego [1, 2]. Z tego względu w strategiach unijnych wskazuje się konieczność szybkiego odejścia od wykorzystywania zasobów kopalnych i stworzenia bardziej zasobooszczędnego i konkurencyjnego społeczeństwa, w którym zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego realizowane będzie w warunkach chroniących środowisko naturalne, a jednocześnie umożliwi wykorzystanie zasobów odnawialnych w innych sektorach przemysłu [3].

W ramach dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady [4] z kwietnia 2009 roku państwa członkowskie zostały zobowiązane do zapewnienia 20% udziału energii z odnawialnych źródeł (OZE) w końcowym zużyciu energii ogółem (dla Polski cel ten ustalono na poziomie 15%) oraz 10% końcowego zużycia energii w transporcie.

W grudniu 2018 r. weszła w życie zmieniona dyrektywa w sprawie OZE w ramach pakietu „Czysta energia dla wszystkich Europejczyków”, w której ustanowiono wiążący dla państw członkowskich cel, zgodnie z którym zużywaną energię końcową w Unii powinno się pozyskiwać co najmniej w 32% ze źródeł odnawialnych, natomiast w sektorze transportu jej udział powinien stanowić co najmniej 14% [4].

We wrześniu 2023 r. Parlament Europejski poparł nowy cel wynoszący 42,5% energii z odnawialnych źródeł energii do 2030 roku. Jednocześnie państwa unijne są zachęcane do osiągnięcia celu w wysokości 45%, co zostało poparte przez Komisję Europejską w ramach jej planu REPowerEU. Przedstawiony plan podkreśla potrzebę przyspieszenia procesu przejścia na czystą energię i stopniowego zaprzestania importu nośników energii z Rosji poprzez zwiększenie udziału OZE w wytwarzaniu energii, przemyśle, budownictwie i transporcie do 45% do 2030 roku [4].

W wysłanym w lutym 2024 roku do Brukseli projekcie Krajowego planu w dziedzinie energii i klimatu polski rząd realistycznie ocenia możliwość osiągnięcia udziału energii odnawialnej w finalnym zużyciu energii brutto w Polsce na poziomie 29,8% w 2030 r., a następnie do 59,1% w 2040 r. [5].

Udział OZE w finalnym zużyciu energii ogółem i w sektorze transportu oraz udział rolnictwa w produkcji OZE w Polsce w latach 2010 – 2021

Ważną rolę w realizacji zadania osiągnięcia neutralności klimatycznej i zapewnieniu bezpieczeństwa energetycznego w krajach unijnych przypisuje się rolnictwu, które poza swoją naturalną funkcją zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, odpowiada również za dostarczanie surowców do wytwarzania energii elektrycznej, ciepła i biopaliw. W warunkach krajowych energia ze źródeł odnawialnych obejmuje energię promieniowania słonecznego, wody, wiatru, zasobów geotermalnych oraz energię wytworzoną z biomasy, za produkcję której obok leśnictwa odpowiada również sektor rolny. Biomasa pochodzenia rolniczego to biomasa pochodząca z upraw energetycznych (głównie wierzba, miskant oraz ślazowiec pensylwański), a także odpady lub pozostałości z produkcji rolnej oraz przemysłu przetwarzającego jej produkty. Na bazie biomasy rolniczej powstają biopaliwa stałe, płynne i gazowe, z których następnie wytwarzana jest energia.

Surowiec energetyczny pochodzenia rolniczego Rodzaj surowca Rodzaj produkowanej energii Rynek energii
Płody rolne Zboża, trzcina cukrowa, buraki cukrowe, jadalne części produktów skrobiowych, oleje roślinne Bipopaliwa (pierwszej generacji), etanol, biodiesel Paliwo transportowe
Dedykowane uprawy energetyczne Zboża
Rośliny energetyczne (miskant, topola, wierzba), słoma, celulozowe resztki organiczne

Biogaz, Biopaliwa (drugiej generacji), Bezpośrednie spalanie pierwotnej biomasy stałej

Energia elektryczna, ogrzewanie, gaz ziemny
Paliwo transportowe
Energia elektryczna, ogrzewanie
Gaz ziemny
Pozostałości i odpady rolnicze Słoma, celulozowe resztki organiczne

Bipaliwa (drugiej generacji), Biogaz, Bezpośrednie spalanie pierwotnej biomasy stałej

Paliwo transportowe
Gaz ziemny
Energia elektryczna, ogrzewanie

Źródło: Opracowanie własne na podstawie [7]

Biopaliwa stałe wytwarzane w rolnictwie mogą być wykorzystywane do produkcji ciepła i wytwarzania energii elektrycznej, jak również mogą służyć do produkcji biogazu. W produkcji biogazu rolniczego, co warte podkreślenia, wykorzystuje się obok biomasy pochodzącej z upraw roślin energetycznych, również pozostałości produkcji roślinnej i odchody zwierzęce powstające w gospodarstwach i zakładach rolno-spożywczych. 

 W przypadku produkcji biopaliw stanowiących dodatek do paliw ciekłych pochodzenia kopalnego, wcześniej wytwarzanych głównie z produktów pochodzenia roślinnego, takich jak kukurydza, rzepak, olej palmowy, sojowy i słonecznikowy, pszenica, cukier oraz skrobia, obecnie odchodzi się od wykorzystywania surowców przeznaczonych do produkcji pasz i żywności, a produkuje się paliwa drugiej generacji z surowców typu celuloza, drewno, słoma i odpady organiczne. Trwają również prace nad paliwami trzeciej generacji wytwarzanych z mikroorganizmów morskich.

Jak oceniają eksperci w Polsce istnieje olbrzymi, niewykorzystany potencjał przetwarzania biomasy pochodzenia rolniczego na energię, zwłaszcza w odniesieniu do produkcji biogazu rolniczego [8]. Wymaga to jednak prowadzenia racjonalnej polityki rozwoju wsi i obszarów wiejskich, wdrożenia efektywnych rozwiązań systemowych oraz wsparcia finansowego dla zainteresowanych produkcją bioenergii właścicieli gospodarstw rolnych przy zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju. 

dr Artur Krukowski
Katedra Ekonomii i Agrobiznesu
Wydział Agrobioinżynierii
 
Bibliografia: