Złoty medal za innowacyjny wynalazek dla UP w Lublinie

W dniach 25-27 września 2025r., w Zagrzebiu odbyła się 49 Międzynarodowa Wystawa Wynalazków “INOVA”. W gronie nagrodzonych złotem oraz wyróżnieniem znalazł się Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, reprezentowany przez pracowników Centrum Transferu Technologii: Iwonę Niezgodę, dyrektor Centrum Transferu Technologii oraz Agnieszkę Komarzeniec, specjalistę CTT.

fotografia

Z dumą informujemy, iż zaprezentowany na wystawie wynalazek Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie Jogurt z płatkami chabra bławatka (Centaurea cyanus L.) jako źródło związków przeciwutleniających i błonnika pokarmowego” zyskał uznanie międzynarodowego jury i nagrodzony został złotym medalem podczas tegorocznej edycji International Invention Show “INOVA”. Dodatkowo innowacyjne rozwiązanie UP otrzymało nagrodę specjalną – złoty medal przyznany przez Corneliu Group Association (Stowarzyszenie Innowacji z Rumunii).

fotografia

Twórcami wynalazku są prof. dr hab. Jolanta Król, dr hab. Aneta Brodziak prof. uczelni, dr hab. Anna Teter oraz dr hab. Mirosława Chwil prof. uczelni.

Chaber bławatek, będący pospolitym chwastem, a zarazem rośliną ozdobną, kosmetyczną i leczniczą, stanowi unikalny dodatek do jogurtów, a przeprowadzone w UP w Lublinie badanie jest pierwszym w tej dziedzinie. Chaber bławatek wykazuje liczne, potwierdzone właściwości prozdrowotne, w tym działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwbakteryjne, hipotensyjne oraz wzmacniające naczynia krwionośne. Swoje właściwości zdrowotne kwiaty zawdzięczają m.in. związkom polifenolowym (w tym flawonoidom), witaminie C oraz minerałom (takim jak wapń, potas i magnez). Kwiaty chabra stanowią także potencjalne źródło naturalnego niebieskiego barwnika, który może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

fotografia

Innowacyjność przeprowadzonych badań polega na wykorzystaniu chabra bławatka w postaci liofilizowanych płatków kwiatów do produkcji jogurtów w celu oceny ich właściwości fizykochemicznych, w tym statusu antyoksydacyjnego i szerokiego spektrum związków bioaktywnych. Liofilizacja jest jedną z najbardziej innowacyjnych technik utrwalania żywności poprzez suszenie stosowanych w przemyśle spożywczym. Proces liofilizacji usuwa z żywności jedynie wodę, nie wpływając na pozostałe składniki produktu. Innowacyjność zastosowania produktów liofilizowanych (tj. płatków kwiatów Centaurea cyanus) zamiast ekstraktów przyczynia się do zachowania związków bioaktywnych oraz potencjalnego zwiększenia wartości odżywczej jogurtów.

fotografia

Liofilizowane płatki chabra bławatka dodane do jogurtu przyczyniły się do istotnego wzrostu zawartości białka ogólnego, błonnika oraz wybranych związków bioaktywnych, w tym aminokwasów, białek serwatkowych, witamin, związków fenolowych i mineralnych, a także aktywności przeciwutleniającej. Analizy przeprowadzone z wykorzystaniem spektroskopii FTIR wykazały, że produkt był wysoce stabilny podczas przechowywania w warunkach chłodniczych.

fotografia

Prace nad rozwojem innowacyjnego rozwiązania prowadzone są na Wydziale Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Międzynarodowe Targi Wynalazków International Invention Show “INOVA” organizowane w Zagrzebiu od 1971 roku poświęcone są prezentacji innowacyjnych rozwiązań, a także dyskusji na temat wdrażania postępu technologicznego do gospodarki. Co roku prezentowane wynalazki oceniane są przez międzynarodowy zespół jurorów. W ocenie rozwiązań jury bierze pod uwagę poziom technologii, zapotrzebowanie społeczne, potwierdzenie skuteczności rozwiązań stosownymi wynikami badań, a przede wszystkim poziom nowatorstwa prezentowanych wynalazków.

fotografia

W 2025 roku targi innowacyjnych rozwiązań “INOVA” zgromadziły ponad 500 wynalazków, prezentowanych przez wystawców z 12 krajów świata, między innymi z Polski, Rumunii, Ukrainy, Chorwacji, Tajwanu, Chin, Korei, Kanady. Wynalazki prezentowano w sekcjach narodowych oraz branżowych. Targi INOVA cieszą się ogromnym zainteresowaniem – odwiedzają je mieszkańcy Zagrzebia, jak i przedstawiciele świata nauki oraz innowacyjnych branż. Wydarzenie stanowi doskonałą platformę do promocji innowacyjnych rozwiązań, ale przede wszystkim to miejsce spotkań i dyskusji pomiędzy przedstawicielami nauki i biznesu o nowych technologiach, wynalazkach, patentach i wdrożeniach. Nasza obecność na targach to nie tylko możliwość zaprezentowania wyników badań, lecz także nawiązania wartościowych kontaktów z partnerami z całego świata.

Udział w 49th International Invention Show INOVA 2025 został sfinansowany ze Strategii rozwoju Uczelni IDUB na lata 2024-2026, a zaplanowany i zrealizowany przez Centrum Transferu Technologii.

Fot. Agnieszka Komarzeniec, Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie