Zapraszamy do zapoznania się z nową bazą „Food Science and Technology Abstracts”
FSTA with Full Text to specjalistyczna baza danych, która obejmuje pełno tekstowe zasoby naukowe i technologiczne związane z żywnością, napojami i żywieniem. Baza ta jest tworzona we współpracy z zespołem ekspertów z IFIS, organizacji non-profit, która cieszy się renomą za naukową rzetelność, dokładność i doskonałość.
Zawartość obejmuje:
- 273 aktywne, pełnotekstowe czasopisma i magazyny
- 235 aktywne, recenzowane czasopisma pełnotekstowe
- 163 aktywne, recenzowane czasopisma pełnotekstowe bez embarga
- 208 aktywnych czasopism pełnotekstowych niedostępnych w jakiejkolwiek wersji Academic Search. Oprócz podstawowych obszarów nauki o żywności, technologii żywności i żywienia, FSTA with Full Text zawiera treści skupione na żywności w wielu pokrewnych dziedzinach, w tym
- Agronomia
- Alternatywne białka
- Techniki analityczne
- Biotechnologia
- Chemia spożywcza
- Produkcja żywności
- Bezpieczeństwo żywności
- Żywność funkcjonalna
- Genetyka i genomika
- Zdrowie jelit
- Produkcja i wyposażenie
- Metabolomika
- Mikrobiologia
- Technologie omiczne
- Karmy dla zwierząt domowych
- Przetworzona żywność i zmiana składu
- Nauka o sporcie
- Zrównoważony rozwój
Baza została dodana do listy na platformie EBSCOhost i jest dostępna w ramach sieci adresów IP instytucji lub zdalnie, z komputerów domowych i urządzeń mobilnych.
http://han.bg.up.lublin.pl/han/ebscohost
Dostęp testowy od 12.09.2025 do 15.11.2025