Zapraszamy do zapoznania się z nową bazą „Food Science and Technology Abstracts”

FSTA with Full Text to specjalistyczna baza danych, która obejmuje pełno tekstowe zasoby naukowe i technologiczne związane z żywnością, napojami i żywieniem. Baza ta jest tworzona we współpracy z zespołem ekspertów z IFIS, organizacji non-profit, która cieszy się renomą za naukową rzetelność, dokładność i doskonałość.

 

Zawartość obejmuje:

  • 273 aktywne, pełnotekstowe czasopisma i magazyny
  • 235 aktywne, recenzowane czasopisma pełnotekstowe
  • 163 aktywne, recenzowane czasopisma pełnotekstowe bez embarga
  • 208 aktywnych czasopism pełnotekstowych niedostępnych w jakiejkolwiek wersji Academic Search. Oprócz podstawowych obszarów nauki o żywności, technologii żywności i żywienia, FSTA with Full Text zawiera treści skupione na żywności w wielu pokrewnych dziedzinach, w tym
  • Agronomia
  • Alternatywne białka
  • Techniki analityczne
  • Biotechnologia
  • Chemia spożywcza
  • Produkcja żywności
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Żywność funkcjonalna
  • Genetyka i genomika
  • Zdrowie jelit
  • Produkcja i wyposażenie
  • Metabolomika
  • Mikrobiologia
  • Technologie omiczne
  • Karmy dla zwierząt domowych
  • Przetworzona żywność i zmiana składu
  • Nauka o sporcie
  • Zrównoważony rozwój

 

 

Baza została dodana do listy na platformie EBSCOhost i jest dostępna w ramach sieci adresów IP instytucji lub zdalnie, z komputerów domowych i urządzeń mobilnych.

 

http://han.bg.up.lublin.pl/han/ebscohost

Dostęp testowy od 12.09.2025 do 15.11.2025