Konferencja pt. “Chmiel i jagnięcina promocją Lubelszczyzny”

 

         

 

 

Konferencja pt. „Chmiel i jagnięcina promocją Lubelszczyzny”

Uniwersytet Przyrodniczy, sala 301 Agro II, ul. Akademicka 15, w Lublinie

24 kwietnia 2014 r.

 

 

 

 

 

 

[ PEŁNA GALERIA ]

 

*** wiadomość archiwalna ***

 

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego przy współpracy z Departamentem Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiegow Lublinie są organizatorami konferencji pt: „Chmiel i jagnięcina promocją Lubelszczyzny” mającej na celu promocję nowych lubelskich produktów spożywczych z szansą ich produkcji w naszym regionie. Są nimi ekologiczne szparagi chmielowe, prozdrowotny napój kombucha z dodatkiem ekologicznego chmielu, piwo ekologiczne oraz jagnięcina z Lubelszczyzny.

Na konferencji przedstawione zostaną informacje o zdrowotnych wartościach chmielu i jego nowych przetworów, walorach jagnięciny produkowanej na Lubelszczyźnie, a także o znaczeniu żywności ekologicznej oraz produktów tradycyjnych i lokalnych dla naszego regionu. Spotkanie powyższe jest skierowane przede wszystkim do mieszkańców Lubelszczyzny, a szczególnie restauratorów, przedstawicieli branży turystycznej i hotelarskiej. Podczas konferencji zaprezentowane będą również produkty, które są certyfikowane Marką Regionalną „Lubelskie”, między innymi takie jak: Cisowianka, Spółdzielnia Mleczarska Bieluch czy Browar Jagiełło. Na warsztatach prezentowany będzie sposób przyrządzania potraw z lubelskich produktów regionalnych tj. szparagów chmielowych i  jagnięciny z udziałem dziennikarzy, szefów kuchni, blogerów kulinarnych.

Konferencja odbędzie się w Uniwersytecie Przyrodniczym (sala 301 w Agro II), ul. Akademicka 15, w Lublinie, w dniu 24 kwietnia 2014 r. Organizacją konferencji zajmują się: prof. dr hab. Ewa Solarska, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz prof. dr hab. Tomasz Gruszecki, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego. W załączeniu program konferencji.

W przypadku pytań dotyczących uczestnictwa prosimy o kontakt z Panią prof. dr hab. Ewą Solarską nr tel. 81 462 33 58 lub Jadwigą Januszek nr tel. 81 44 16 785.

 

Program

 

 

930 – 1000    

 

Rejestracja uczestników

 

1000 – 1015    

Otwarcie Konferencji.

JM Rektor prof. dr hab. dr h.c. Marian Wesołowski

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Piotr Franaszek, Dyrektor, Departament Promocji i Turystyki,

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego

 

1015 -1030    

 

Lubelski Chmiel Ekologiczny.

prof. dr hab. Ewa Solarska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

 

1030 – 1045   

 

Jagnięcina z Lubelszczyzny.

prof. dr hab. Tomasz Gruszecki Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

 

1045 -1100   

 

Smaczne bo Lubelskie. Dobre przykłady znanych marek z lubelskiego,

budowanych w oparciu o smak i pochodzenie produktów: Cisowianka, S.M. Bieluch, Browar Jagiełło.

 

1100  – 1115  

 

Napój kombucha – wpływ ekologicznych surowców i przetwórstwa na smak i znaczenie produktu dla zdrowia.

prof. dr hab. Ewa Solarska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

 

1115-1130   

 

Potrawy tradycyjne i lokalne. Kamil Kotarski

 

1130 – 1200  

 

Panel dyskusyjny – przyszłość produktów ekologicznych i smaków

w kontekście promocji regionów i turystyki kulinarnej: potencjał, ograniczenia, potrzeby, cele.

 

1200 – 1330   

 

Prezentacja i degustacja potraw z ekologicznych szparagów chmielowych i jagnięciny.

 

 

1330 – 1400   

 

Konferencja prasowa