Konferencja pt. “Chmiel i jagnięcina promocją Lubelszczyzny”
Konferencja pt. „Chmiel i jagnięcina promocją Lubelszczyzny”
Uniwersytet Przyrodniczy, sala 301 Agro II, ul. Akademicka 15, w Lublinie
24 kwietnia 2014 r.
*** wiadomość archiwalna ***
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego przy współpracy z Departamentem Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiegow Lublinie są organizatorami konferencji pt: „Chmiel i jagnięcina promocją Lubelszczyzny” mającej na celu promocję nowych lubelskich produktów spożywczych z szansą ich produkcji w naszym regionie. Są nimi ekologiczne szparagi chmielowe, prozdrowotny napój kombucha z dodatkiem ekologicznego chmielu, piwo ekologiczne oraz jagnięcina z Lubelszczyzny.
Na konferencji przedstawione zostaną informacje o zdrowotnych wartościach chmielu i jego nowych przetworów, walorach jagnięciny produkowanej na Lubelszczyźnie, a także o znaczeniu żywności ekologicznej oraz produktów tradycyjnych i lokalnych dla naszego regionu. Spotkanie powyższe jest skierowane przede wszystkim do mieszkańców Lubelszczyzny, a szczególnie restauratorów, przedstawicieli branży turystycznej i hotelarskiej. Podczas konferencji zaprezentowane będą również produkty, które są certyfikowane Marką Regionalną „Lubelskie”, między innymi takie jak: Cisowianka, Spółdzielnia Mleczarska Bieluch czy Browar Jagiełło. Na warsztatach prezentowany będzie sposób przyrządzania potraw z lubelskich produktów regionalnych tj. szparagów chmielowych i jagnięciny z udziałem dziennikarzy, szefów kuchni, blogerów kulinarnych.
Konferencja odbędzie się w Uniwersytecie Przyrodniczym (sala 301 w Agro II), ul. Akademicka 15, w Lublinie, w dniu 24 kwietnia 2014 r. Organizacją konferencji zajmują się: prof. dr hab. Ewa Solarska, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz prof. dr hab. Tomasz Gruszecki, Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego. W załączeniu program konferencji.
W przypadku pytań dotyczących uczestnictwa prosimy o kontakt z Panią prof. dr hab. Ewą Solarską nr tel. 81 462 33 58 lub Jadwigą Januszek nr tel. 81 44 16 785.
Program
930 – 1000 |
Rejestracja uczestników
|
1000 – 1015 |
Otwarcie Konferencji. JM Rektor prof. dr hab. dr h.c. Marian Wesołowski Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Piotr Franaszek, Dyrektor, Departament Promocji i Turystyki, Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego |
1015 -1030 |
Lubelski Chmiel Ekologiczny. prof. dr hab. Ewa Solarska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. |
1030 – 1045 |
Jagnięcina z Lubelszczyzny. prof. dr hab. Tomasz Gruszecki Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. |
1045 -1100 |
Smaczne bo Lubelskie. Dobre przykłady znanych marek z lubelskiego, budowanych w oparciu o smak i pochodzenie produktów: Cisowianka, S.M. Bieluch, Browar Jagiełło. |
1100 – 1115 |
Napój kombucha – wpływ ekologicznych surowców i przetwórstwa na smak i znaczenie produktu dla zdrowia. prof. dr hab. Ewa Solarska Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. |
1115-1130 |
Potrawy tradycyjne i lokalne. Kamil Kotarski |
1130 – 1200 |
Panel dyskusyjny – przyszłość produktów ekologicznych i smaków w kontekście promocji regionów i turystyki kulinarnej: potencjał, ograniczenia, potrzeby, cele. |
1200 – 1330 |
Prezentacja i degustacja potraw z ekologicznych szparagów chmielowych i jagnięciny.
|
1330 – 1400 |
Konferencja prasowa
|