Biuro Projektów Międzynarodowych informuje, że projekt pt. „Interakcje kwasu kawowego z nanocelulozą”, przygotowany przez prof. dr. hab. inż. Dominika Szwajgiera z Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii we współpracy z naukowcami z Medizinische Universität Graz w Austrii, otrzymał dofinansowanie w kwocie 30 000 PLN z programu Wspólne projekty badawcze NAWA pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a Republiką Austrii.
Celem projektu jest stworzenie i zbadanie nowatorskiego kompleksu cząsteczek kwasu kawowego (efektywnego przeciwutleniacza) i nanocelulozy. W ten sposób uzyskana zostanie struktura stworzona przy współudziale związków chemicznych, będących naturalnymi składnikami żywności. Znaczenie naukowe projektu polega na pokazaniu nowej filozofii spożywania związków polifenolowych, zgodnej z fizjologicznymi przystosowaniami ludzkiego organizmu. Ponadto zaproponowany zostanie kompleks polifenolowo-celulozowy w celu przyszłego zastosowania praktycznego.
Projekt będzie realizowany przez 2 lata i rozpocznie się 2 stycznia 2024 r. Grant wspiera mobilność naukowców realizujących projekt badawczy w zespole polsko-austriackim. Finansowanie jest przeznaczone na pokrycie kosztów podróży i pobytów polskich naukowców w kraju partnera.
Wyniki konkursu opublikowane zostały na stronie NAWA.
Gratulujemy sukcesu!
Projekt został opracowany przy wsparciu Biura Projektów Międzynarodowych.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP