Wizyta studyjna w Fabryce Cukierków “Pszczółka”
22 października 2025 r. Studenci/tki I roku kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (II stopień) mieli okazję uczestniczyć w wizycie studyjnej w Fabryce Cukierków „Pszczółka”. Wizyta studyjna odbyła się ramach projektu „Efektywne kształcenie specjalistów dla branż kluczowych” nr FERS.01.05-IP.08-0043/23 dofinansowanego z funduszy Unii Europejskiej.
Studenci i Studentki w ramach przedmiotu Cukiernictwo skonfrontowali nabyte wiadomości teoretyczne z przemysłową skalą rozwiązań techniczno-technologicznych, a także zapoznali się z funkcjonowaniem kluczowych linii produkujących takie wyroby jak karmelki, praliny, wyroby drażerowane, galaretki z sokami owocowymi oraz cukierki oblewane czekoladą. Podczas wizyty w laboratorium omówiono zakres obowiązków dotyczących kontroli jakości surowców, produktów oraz sposoby monitorowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w fabryce. Po zakładzie oprowadzał Dyrektor Produkcji Pan Patryk Placek, natomiast opiekunami ze strony uczelni były dr hab. inż. Marzena Włodarczyk-Stasiak, prof. uczelni i dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk.
Dzięki wsparciu z Europejskiego Funduszy Społecznego Plus 27 Uczestników/ek projektu „Efektywne kształcenie specjalistów dla branż kluczowych” nabyło kompetencje i cenne praktyczne doświadczenie zawodowe.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
