Wizyta dietetyków w sadzie doświadczalnym UP w Lublinie

28 sierpnia 2025 roku Instytut Produkcji Ogrodniczej Wydziału Ogrodniczego i Architektury Krajobrazu gościł grupę 25 dietetyków, z różnych instytutów żywienia. Spotkanie to było okazją promocji spożycia owoców w ramach projektu „Jedno jabłko dziennie”.

GRAFIKA

Reprezentacja naszego Instytutu w osobie dr. Tomasza Lipy, dr hab. Iwony Szot oraz inż. Pawła Zalewskiego i inż. Eryka Deca, przygotowała degustację 35 odmian jabłoni, a w sadzie pokazała jak rośnie i owocuje ponad 100 „starych” odmian tego najważniejszego w Polsce gatunku.

Zaprezentowano też derenia jadalnego – alternatywną roślinę, która może zwiększyć bioróżnorodność upraw sadowniczych. Uczestnicy poznali tajniki jego uprawy i różnorodne sposoby zagospodarowania owoców. Podkreślono, że dereń jadalny jest unikatowym prozdrowotnie owocem, gdyż oprócz witamin, minerałów i błonnika posiada irydoidy, które mogą wspomóc nasz organizm antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie.

fotografia

Dzięki tym „owocnym” pokazom, obradom i degustacjom, dieta Polaków ma szansę wzmocnić się o różnorodne odmiany jabłek oraz derenia jadalnego.

fot. organizator wydarzenia