1 i 2 lutego 2022 r. w Pracowni Gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Barier łamanie przez gotowanie/ Barrier breaking through cooking”, prowadzone przez Sylwię Stachyrę — zwyciężczynię programu TOP CHEF, właścicielkę Cookshe by Sylwia Stachyra.

Galeria zdjęć
Zobacz

W warsztatach udział wzięli studenci, doktoranci i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Zajęcia miały na celu integrację wielokulturowej społeczności akademickiej.

W trakcie warsztatów uczestnicy przygotowali potrawy związane z regionalną kuchnią lubelską, ale w zmodyfikowanej i unowocześnionej wersji.

W menu znalazły się:

  • Regionalne pierogi z dorszem, zielonym groszkiem i grzybami na sosie z cydru lubelskiego i szalotki
  • Kaczka w domowym sosie hoisin z lubelską lemieszką oraz salsą ogórkową
  • Domowe brownie

Warsztaty zostały zrealizowane w ramach w ramach projektu pt. „Instytucjonalne wsparcie UPL w obszarze umiędzynarodowienia poprzez niwelowanie barier komunikacyjnych w wielokulturowym środowisku akademickim „Let ME know YOU – Welcome to ULSL”. Projekt finansowany w ramach programu Welcome to Poland z Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej, umowa nr PPI/WTP/2019/1/00047/U/00001, Zadanie nr 2.

Fot. Alicja Jaroszewska, Maciej Niedziółka / DKiWA