VIII Akademia Sokowa „Soki owocowe i warzywne – jakość, technologia i innowacje” – relacja

Tegoroczna VIII edycja Akademii Sokowej pt. „Soki owocowe i warzywne – jakość, technologia i innowacje” odbyła się 26 listopada 2024 roku w Lublinie. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS).

Uczestnicy konferencji zostali przywitani przez gospodarzy wydarzenia: prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, który objął Patronat Honorowy nad konferencją, prof. dr hab. Waldemara Gustawa, Dziekana Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz dr inż. Barbarę Groele, Sekretarza Generalnego Stowarzyszenia KUPS.

Uczestnicy Akademii Sokowej wzięli udział w 8 wykładach, które zostały przygotowane i wygłoszone przez przedstawicieli branży owocowo-warzywnej oraz ekspertów z ośrodków akademickich i naukowych, w tym przez pracowników Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii: dr hab. inż. Ewę Jabłońską-Ryś, prof. dr hab. Waldemara Gustawa, dr hab. Monikę Sujkę, prof. uczelni oraz dr inż. Katarzynę Skrzypczak.

Poruszane tematy obejmowały zagadnienia związane z żywieniem, zastosowaniem analizy sensorycznej w ocenie soków, rolą konsumentów w kształtowaniu rynku przetworów z owoców i warzyw, wpływu samego surowca jak i etapów produkcji na jakość soków. Omawiano korzyści wynikające z zastosowania tradycyjnych metod w przetwórstwie soków – fermentacji mlekowej oraz zaproponowano możliwość przedłużania ich trwałości i zwiększenia możliwości ich potencjalnego wykorzystania poprzez suszenie rozpyłowe i liofilizację. Nie zabrakło też informacji związanych z nowelizacją dyrektywy sokowej.

Tegoroczne wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem czego dowodem był udział około 80 osób, w tym przedstawicieli administracji państwowej, jednostek naukowych oraz przedstawicieli branży sokowniczej.

Wśród uczestników konferencji należy wymienić pracowników takich instytucji jak: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno–Spożywczych, Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego – PIB, Instytut Ogrodniczy PIB w Skierniewicach, Politechnika Łódzka, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Branżę przetwórczą reprezentowały osoby z firm: Andros Polska, Appol, Bewa, Binder Eko, Biurkom – Flampol, Gospodarstwo Ogrodnicze Tłocznia Soków Faruga, Hortex, Multi-Smak, Sambor, Tetra Pak, Zieloni Mi.

Na zakończenie konferencji wszyscy chętni uczestnicy Akademii Sokowej mieli okazję zapoznać się z zapleczem naukowym i dydaktycznym Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

fot. Archiwum UP w Lublinie