UP już jutro w „Pytaniu na Śniadanie” TVP2
W sobotę, 19 września 2025 r. o godz. 7:35, na antenie TVP2 w programie „Pytanie na Śniadanie” wystąpi prof. dr hab. Bartosz Sołowiej – Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą oraz Kierownik Zakładu Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej. Towarzyszyć mu będzie Grzegorz Łapanowski – szef kuchni i prowadzący program „Jedzenie ma znaczenie”.
Podczas rozmowy poruszony zostanie temat SUP-RIM – Sieci badawczej uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego.
To wyjątkowa inicjatywa, w ramach której sześć uczelni przyrodniczych w Polsce łączy swoje siły, aby wspierać branżę mleczarską w zakresie:
– prowadzenia badań nad jakością, bezpieczeństwem i prozdrowotnymi walorami produktów mlecznych,
– opracowywania innowacyjnych rozwiązań prośrodowiskowych dla zakładów mleczarskich,
– popularyzacji spożycia wyrobów mleczarskich oraz upowszechniania nowej wiedzy o ich roli w zdrowej diecie.
Projekt realizują wspólnie: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (lider), Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Zadanie pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” finansowane jest w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Dzięki temu możliwa jest realizacja programu „Jedzenie ma znaczenie”, który łączy świat nauki i praktyki – pokazując, jak badania naukowe przekładają się na codzienne wybory żywieniowe konsumentów.
W jutrzejszym wydaniu nie zabraknie także rozmowy o innowacyjnych produktach mleczarskich, takich jak „szampan serwatkowy”, twaróg z izolatem białka serwatkowego czy „ketolada mleczna”.
Zapraszamy do oglądania – jutro, 19.09.2025 r., o 7:35 na antenie TVP2!