Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie w „Pytaniu na śniadanie”

19 września o godz. 7:35 na antenie TVP2 wystąpił prof. dr hab. Bartosz Sołowiej – Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą, Kierownik Zakładu Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej UP w Lublinie. Towarzyszył mu szef kuchni i prowadzący program „Jedzenie ma znaczenie” – Grzegorz Łapanowski.

fotografia

Rozmowa dotyczyła wyjątkowej inicjatywy SUP-RIM – Sieci badawczej uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego. To projekt, w ramach którego sześć uczelni w Polsce łączy siły, aby wspierać branżę mleczarską poprzez innowacje i transfer wiedzy.

Zadanie finansowane jest z dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego i stanowi część programu „Jedzenie ma znaczenie”, który łączy świat nauki i praktyki – pokazując, jak badania naukowe przekładają się na codzienne wybory żywieniowe konsumentów.

 

Program można obejrzeć pod [adresem]