Uniwersytet Przyrodniczy w Akcji Wojewódzkiej „Żyj Zdrowo Zgodnie z Naturą” organizowanej w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Osób Niepełnosprawnych II Edycja: Warzywa, Owoce i Zioła w Ludowej Odsłonie

2 grudnia 2022 r. studenci i pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie uczestniczyli w Wydarzeniu, które organizował SOSW dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych im. prof. Zofii Sękowskiej w Lublinie.

Celem akcji było m.i. promowanie zdrowego odżywiania i trybu życia, zwrócenie uwagi na potrzeby osób niepełnosprawnych, ich zaangażowanie i kreatywność, rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów, promowanie krajowej żywności i pracodawców, integracja różnych środowisk.

W wydarzeniu wzięli udział pracownicy i studenci z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu oraz Wydziału Inżynierii Produkcji. Studenci  Międzywydziałowego Koła Naukowego Herba Medica i Koła Naukowego Ogrodników wraz z prodziekanem dr hab. Katarzyną Golan, prof. Uczelni; pracownikami Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa: opiekunem Koła Herba Medica dr n. farm. Magdaleną Walasek-Janusz i dr Rafałem Paplińskim, opiekunem KNO dr Karoliną Piturą oraz dr hab. inż. Pawłem Szotem, kierownikiem Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii Instytutu Produkcji Ogrodniczej. Wydział Inżynierii Produkcji reprezentowała dr hab. Katarzyna Kozłowicz, prof. UP oraz mgr Sybilla Nazarewicz z Katedry Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz.

Na spotkaniu przedstawiono dwa wykłady tematyczne; dr n. farm. Magdalena Walasek-Janusz zaprezentowała temat „Zasady sporządzania mieszanek ziołowych”, natomiast dr Rafał Papliński omówił „Właściwości odżywcze owoców i warzyw”. 

Pracownicy Wydziału Inżynierii Produkcji przeprowadzili warsztaty z zakresu wykorzystania ciekłego azotu w otrzymywaniu zdrowych, mrożonych deserów owocowo-warzywnych o zaskakujących kompozycjach: marchew-malina-jabłko, burak czerwony-jagody goji-amarantus. Zainteresowaniem cieszyły się chipsy ziołowe, uzyskane po zanurzeniu w ciekłym azocie bazylii i mięty.

zdjęcia:  Gabriela Bernat

Studenci SKNO przeprowadzili warsztaty tworzenia kompozycji roślin zielarskich  Omawiano wymagania stanowiskowe sadzonych gatunków oraz sposób ich uprawy i właściwości. Wykonana przez Studentów SKNO roślinna kompozycja została doceniona przez organizatorów i zajęła III miejsce w konkursie na artystyczne wykonanie ozdoby, dekoracji z wykorzystaniem warzyw, owoców i ziół. Studenci MKN Herba Medica przygotowali stoisko z ziołami, owocami i warzywami oraz przeprowadzili warsztaty pt. „Sporządzanie herbatek owocowo-ziołowych” i „Warsztaty owocowo-warzywne”. Wzięli także udział w konkursie na ‘Najsmaczniejsze Tradycyjne Ciasto z Owocami, Warzywami lub Ziołami’, w którym I Nagrodę otrzymała studentka III roku kierunku zielarstwo i fitoprodukty, Magdalena Kowalska – prezes Koła Herba Medica.

Stoiska przygotowane przez studentów i pracowników UP w Lublinie zdobyły dyplom za ‘Najładniejsze stanowisko wystawiennicze’.