31 maja 2023 r. odbyły się pierwsze Targi Staży i Pracy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. W wydarzeniu uczestniczyli studenci Wydziału, w szczególności studiów drugiego stopnia kierunków technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia oraz dietetyka. Targi były okazją do nawiązania przez studentów kontaktu z potencjalnymi pracodawcami oraz budowania przez to swojej kariery zawodowej.


Targi Staży i Pracy otworzył uroczyście Dziekan Wydziału prof. dr hab. Waldemar Gustaw, a w krótkim przemówieniu podkreślił znaczenie tego wydarzenia dla przyszłych absolwentów.

Podczas targów swoje oferty staży i pracy prezentowały studentom następujące przedsiębiorstwa:

  1. Animex Foods Oddział w Starachowicach
  2. „BIOMED-LUBLIN” Wytwórnia Surowic i Szczepionek Spółka Akcyjna
  3. Dwór Choiny
  4. Dwór Mościbrody Sp. z o.o
  5. Hermax sp. z o.o. (właściciel marki Kcalmar)
  6. Operations Camp Leaders and Resort Leaders
  7. Perła – Browary Lubelskie S.A.
  8. Super Drob Zakłady Drobiarsko-Mięsne S.A.
  9. Ulmer S.K.A.
  10. Zakład Mięsny “Mościbrody” Sp. z o.o.
  11. Zakłady Przemysłu Ziemniaczanego “LUBLIN” Sp. z o.o.

Oprócz dostępnych stoisk, studenci mieli możliwość wysłuchania prezentacji wygłoszonych przez prezesów i dyrektorów następujących firm:

  • „BIOMED-LUBLIN” –  Prezes Mieczysław Starkowicz
  • Super Drob Zakłady Drobiarsko-Mięsne S.A. –  Dyrektor ds. Produkcji Justyna Turos
  • Ulmer S.K.A.Dyrektor operacyjny Alina Sielska
  • Naucz się pisać CV po angielskuCamp Leaders!Dyrektor Paweł Dzierżak

Cieszymy się, że studenci licznie uczestniczyli w targach i z zainteresowaniem śledzili oferty staży i pracy.

31 maja 2023 roku odbyło się również drugie spotkanie Rady Ekspertów i Interesariuszy Zewnętrznych Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie. Po raz pierwszy uczestniczyli w nim nowi członkowie Rady: Anna Jamborowicz Pelak (Poradnia Dietetyczna Zdrowy Jadłospis) oraz dyrektor Krzysztof Ochal (Kabako Gruppe sp. z O.O.). Do grona Rady Ekspertów
i Interesariuszy Zewnętrznych dołączyła również Fabryka Cukierków „Pszczółka” sp. z o.o.


Nad organizacją i przebiegiem Wydarzenia czuwali członkowie Wydziałowej Komisji ds. Współpracy z Otoczeniem Społeczno-Gospodarczym.

Zdjęcia: dr Wojciech Radzki