Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka Tel. 81-462-33-56 e-mail:
Charakterystyka dotycząca zainteresowań naukowych bądź prowadzonych badań
Żywność fermentowana pochodzenia roślinnego.
Biologiczna aktywność związków występujących w żywności
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności
Publikacje
Michalak M., Kubik-Komar A., Waśko A., Polak-Berecka M. 2020. Starter culture for curly kale juice fermentation selected using principal component analysis. Food Bioscience 35,100602, https://doi.org/10.1016/j.fbio.2020.100602 IF2020=3,22
Michalak M, Szwajgier D., Paduch R., Kukuła-Koch W., Waśko A., Polak-Berecka M. 2020. Fermented curly kale as a new source of gentisic and salicylic acids with antitumor potential. Journal of Functional Food 67, 103866 https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.103866 IF2020=3,197
Niedźwiedź, I., Juzwa, W., Skrzypiec, K., Skrzypek T., Waśko A., Kwiatkowski M., Pawłat J., Polak-Berecka M. 2020. Morphological and physiological changes in Lentilactobacillus hilgardii cells after cold plasma treatment. Sci Rep 10, 18882 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-76053-x IF2020=3,998