Prof. dr hab. Dariusz Dziki

Wydział Inżynierii Produkcji,
Katedra Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej,
Tel. 81 445-61-25,
e-mail:

Charakterystyka dotycząca zainteresowań naukowych bądź prowadzonych badań

  1. Suszenie żywności
  2. Rozdrabnianie
  3. Przetwórstwo zbóż
  4. Fortyfikacja żywności
  5. Żywność funkcjonalna

Publikacje

  1. Lisiecka, K., Wójtowicz, A., Dziki, D., & Gawlik-Dziki, U. (2019). The influence of cistus incanus L. leaves on wheat pasta quality. Journal of Food Science and Technology, 56(9), 4311-4322.
  2. Dziki, D. (2020). Recent trends in pretreatment of food before freeze-drying. Processes, 8(12), 1-18.
  3. Dziki, D., Cacak-Pietrzak, G., Hassoon, W. H., Gawlik-Dziki, U., Sułek, A., Różyło, R., & Sugier, D. (2021). The fruits of sumac (Rhus coriaria) as a functional additive and salt replacement to wheat bread. LWT, 136. 110346.