Wydział Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii tel. 48 81 445-69-15 e-mail:
Charakterystyka dotycząca zainteresowań naukowych bądź prowadzonych badań
Żywienie zwierząt (parametry produkcyjne, strawność składników pokarmowych, status zdrowotny, wydajność rzeźna i jakość mięsa)
Analiza surowców paszowych i mieszanek paszowych
Publikacje
Kiczorowska B., Samolińska W., Al-Yasiry A.R.M., Zając M. 2020. Immunomodulant feed supplement Boswellia serrata to support broiler chickens’health and dietary and technological meat quality. Poultry Science 99:1052–1061.
Kiczorowska B., Samolińska W., Andrejko D., Kiczorowski P., Antoszkiewicz Z, Zając M. Winiarska-Mieczan A., Bąkowski M. 2019: Comparative analysis of selected bioactive components (fatty acids, tocopherols, carotenoides, polyphenols) with nutritional and functional properties in processed traditional oil seeds (Camelina sativa L.Crantz, Helianthus L., Linum L.). Journal of Food Science and Technology, 56(9):4296–4310.