Prof. dr hab. Bartosz Sołowiej
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii,
Zakład Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej,
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego
Charakterystyka dotycząca zainteresowań naukowych bądź prowadzonych badań
- Zastosowanie białek i hydrokoloidów polisacharydowych/błonników do poprawy właściwości funkcjonalnych produktów żywnościowych/mleczarskich
- Projektowanie nowych wyrobów oraz suplementów diety,
ze szczególnym uwzględnieniem produktów dla sportowców oraz osób aktywnych fizycznie
Publikacje
- Małecki J., Tomasevic I., Djekic I., Sołowiej B.G.
The effect of protein source on the physicochemical, nutritional properties and microstructure of high-protein bars intended for physically active people. Foods, 2020, 9(10), 1467.
- Kusio K., Szafrańska J., Radzki W., Sołowiej B.G. Effect of whey protein concentrate on physicochemical, sensory and antioxidative properties of high-protein fat-free dairy desserts. Appl. Sci.-Basel, 2020, 10(20), 7064.