Dr hab. inż., Anna Jakubczyk, prof. uczelni

Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii,
Katedra Biochemii
e-mail:

Charakterystyka dotycząca zainteresowań naukowych bądź prowadzonych badań

Charakterystyka biologicznie aktywnych peptydów pochodzących z żywności.

Słowa kluczowe: Peptydy, białka, inhibitory enzymów, zespół metaboliczny, przeciwutleniacze, rośliny strączkowe, środki spożywcze.

Publikacje

  1. Jakubczyk A., Karaś M., Rybczyńska-Tkaczyk K., Zielińska E., Zieliński D. Current trends of bioactive peptides – new sources and therapeutic effect. Foods 2020, 9 (7) Article no. 846, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/foods9070846
  2. Złotek U., Jakubczyk A., Rybczyńska-Tkaczyk K., Ćwiek P., Baraniak B., Lewicki S. Characteristics of New Peptides GQLGEHGGAGMG, GEHGGAGMGGGQFQPV, EQGFLPGPEESGR, RLARAGLAQ, YGNPVGGVGH, and GNPVGGVGHGTTGT as Inhibitors of Enzymes Involved in Metabolic Syndrome and Antimicrobial Potential. Molecules (Basel,Online) 2020, 25 (11) Article number 2492, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/molecules25112492
  3. Jakubczyk A., Karaś M., Złotek U., Szymanowska U., Baraniak B., Bochnak J. Peptides obtained from fermented faba bean seeds (Vicia faba) as potential inhibitors of an enzyme involved in the pathogenesis of metabolic syndrome. Lebensm. – Wiss. Technol. 2019, 105 s. 306-313, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.02.009