Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, Katedra Biochemii e-mail:
Charakterystyka dotycząca zainteresowań naukowych bądź prowadzonych badań
Charakterystyka biologicznie aktywnych peptydów pochodzących z żywności.
Słowa kluczowe: Peptydy, białka, inhibitory enzymów, zespół metaboliczny, przeciwutleniacze, rośliny strączkowe, środki spożywcze.
Publikacje
Jakubczyk A., Karaś M., Rybczyńska-Tkaczyk K., Zielińska E., Zieliński D. Current trends of bioactive peptides – new sources and therapeutic effect. Foods 2020, 9 (7) Article no. 846, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/foods9070846
Złotek U., Jakubczyk A., Rybczyńska-Tkaczyk K., Ćwiek P., Baraniak B., Lewicki S. Characteristics of New Peptides GQLGEHGGAGMG, GEHGGAGMGGGQFQPV, EQGFLPGPEESGR, RLARAGLAQ, YGNPVGGVGH, and GNPVGGVGHGTTGT as Inhibitors of Enzymes Involved in Metabolic Syndrome and Antimicrobial Potential. Molecules (Basel,Online) 2020, 25 (11) Article number 2492, il. bibliogr. sum. DOI: 10.3390/molecules25112492
Jakubczyk A., Karaś M., Złotek U., Szymanowska U., Baraniak B., Bochnak J. Peptides obtained from fermented faba bean seeds (Vicia faba) as potential inhibitors of an enzyme involved in the pathogenesis of metabolic syndrome. Lebensm. – Wiss. Technol. 2019, 105 s. 306-313, il. bibliogr. sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2019.02.009