Spotkanie Prorektora ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą z Wiceministrem Nauki

8 kwietnia 2024 r. w siedzibie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Warszawie odbyło się spotkanie prof. dr. hab. inż. Bartosza Sołowieja, Prorektora ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą z dr hab. Maciejem Gdulą, Wiceministrem Nauki dotyczące realizacji wspólnego zadania uczelni przyrodniczych. W spotkaniu wziął udział również Piotr Kowalczyk, naczelnik Departamentu Programów Naukowych i Inwestycji Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

“Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” to wspólna inicjatywa sześciu uczelni przyrodniczych, skierowana do całego sektora mleczarskiego

Prof. Sołowiej, jako lider ww. zadania i koordynator 6 uczelni przyrodniczych przedstawił cel oraz obszary badawcze w ramach zadania „Sieci SUP-RIM”, jak również opowiedział o zrealizowanych działaniach uczelni zaangażowanych w projekt. W rozmowach również omówiono plany badawcze na kolejne lata uczelni stanowiących „Sieć”.

Głównym celem zadania pt. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska, w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.

Niniejsze zadanie to wspólna inicjatywa 6 uczelni przyrodniczych: Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – Lider zadania, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Uniwersytet Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Zadanie skierowane jest do całego sektora mleczarskiego działającego w Polsce i jest realizowane
w następujących obszarach:

  • Obszar I: Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego
    w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych.
  • Obszar II: Innowacyjne rozwiązania inżynierskie wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.
  • Obszar III: Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych.
fot. archiwum prywatne prof. Sołowieja